Auto, doprava, smogReuters
StoryEditor

Zver na ceste môže byť pohroma pre vodiča

03.11.2016, 21:59
Autor:
REDRED
Priamy stret so zverou spôsobil vodičom tisícové škody, aj preto netreba zabúdať na pripoistenie k povinnému zmluvnému poisteniu.

Slovenskí vodiči nahlásili uplynulom polroku poisťovniam 65 371 poistných udalostí. Ich počet tak v porovnaní s rokom 2015 vzrástol, ale len mierne - zhruba o niečo vyše troch percent. Vyplýva to zo štatistík Slovenskej kancelárie poisťovateľov. V uplynulých dvanástich mesiacoch nepatrne stúpol aj celkový počet nehôd na slovenských cestách. Povinné zmluvné poistenie, ako už z názvu vyplýva, je pre majiteľov áut zo zákona nevyhnutnosť. Napriek tomu je stále asi 60 000 vozidiel na Slovensku trvalo nepoistených.

V ČSOB Poisťovni evidujú okrem iného aj nárast hlásení, ktoré sa týkajú stretu auta so zverou. Škody sa v týchto prípadoch šplhajú až k tisíckam eur.

Najčastejšie prípady

Až 11-percentný nárast registruje spomínaná poisťovňa v počte poistených vozidiel. Zhruba každý desiaty vodič si k novej zmluve volí aj niektoré z pripoistení.

Najčastejšie ide o poistenie skiel, poistenie pre prípad priameho stretu so zverou alebo poškodenie prírodným živlom. Pod najvyššie škody na vozidlách sa podpisujú práve uvedené udalosti s divou zverou. 

Zdemolované autá

„Išli sme po ceste medzi dvoma obcami a z ľavej strany nám vybehla na cestu laň. Tlačili sme ju pred vozidlom niekoľko metrov, kým sa nám podarilo zastaviť. Zdemolovalo nám to celú prednú časť vozidla,“ opísal svoje skúsenosti jeden z klientov ČSOB Poisťovne. Škoda v tomto prípade presiahla 2 600 eur. Čo sa stalo so zvieraťom, klient nespomenul.
Podobnú skúsenosť mala aj vodička, ktorej priamy stret so zvieraťom spôsobil na aute škodu vyše 2 500 eur. „Išla som z práce domov a do cesty, do ľavej strany auta, mi skočila zver. Po náraze ma hodilo k potoku, zastavil ma až betónový plot,“ uviedla pri hlásení poistnej udalosti.

Nárast hlásení

„V poslednom období evidujeme nárast počtu hlásení, ktoré sa týkajú práve škôd po priamej kolízii so zverou. Ich výška pritom nie je vôbec zanedbateľná. Ide o stovky eur v prípade menšieho zvieraťa, napríklad zajaca, až po tisícky eur v prípade vysokej lesnej zveri,“ vysvetľuje riaditeľ odboru neživotného poistenia Peter Ripka.

Kritériá výberu

Pri výbere zmluvného poistenia by mal vodič zohľadňovať aj iné kritériá než len cenu. „Vodič by mal určite porovnávať aj výšku poistného krytia. Minimálne limity sú už dané zákonom. Vodič v prípade poistnej udalosti určite ocení asistenčné služby, preto by si mal preveriť vopred ich rozsah, ale aj rôzne zľavy a ponúkané bonusy,“ odporúča Ripka.

A čo vplýva na výšku poistného? „Poisťovňa zohľadňuje vodičské skúsenosti klienta, jeho škodovú históriu, či vek. Kritériom sú i technické parametre auta určené modelom a značkou, či región, v ktorom vodič jazdí,“ uzatvára Ripka.

01 - Modified: 2024-04-19 09:05:00 - Feat.: - Title: Absolútna dominancia Japoncov. Toto je 10 hybridov s reálne najnižšou spotrebou paliva 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:00 - Feat.: - Title: Mazda predstavila novú vlajkovú loď. Gigant aj so šesťvalcom zvládne 2,5-tonový príves 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Dopravné značky, ktoré musia vodiči dokonale poznať. Mnohí však zaváhajú 04 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 05 - Modified: 2024-04-18 09:15:00 - Feat.: - Title: Dovezené autá sú stále v kurze. Štúdia ukazuje, ktoré krajiny dominujú a aké sú hrozby
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 14:55