StoryEditor

Krátke správy

28.10.2002, 23:00
Autor:
(bad)(bad)

Eurostat, štatistický úrad Európskej únie (EÚ), oznámil, že zrevidoval údaje o bežnom účte platobnej bilancie EÚ za druhý kvartál 2002. EÚ tak vykázala prebytok vo výške 7 mld. eur. Pôvodne Eurostat oznámil, že EÚ dosiahla deficit 1,6 mld. eur. Revízia sa uskutočnila z dôvodu získania kompletnejších informácii od členských krajín EÚ. V prvom štvrťroku mala EÚ prebytok 200 mil. eur. Revízia sa týkala aj údajov za druhý štvrťrok 2001, pričom po revízii zaznamenala EÚ deficit 11,2 mld. Pôvodné údaje však vykázali deficit vo výške len 5,2 mld. eur.
Nemecký index Ifo, ktorý je hlavným ukazovateľom hospodárskej nálady v Nemecku, klesol v októbri už piaty mesiac za sebou na 87,7 bodu, pričom v septembri bol ešte na úrovni 88,2 bodu. Výsledok však prekonal očakávania analytikov a poukazuje na mierne zlepšenie podnikateľskej nálady v Nemecku. Príčinou poklesu indexu bol pesimizmus vo výrobnom sektore. Index Ifo sa počíta z prieskumu 7 tis. nemeckých firiem a je považovaný za kľúčový indikátor vývoja ekonomiky v celej eurozóne.
V septembri zaznamenalo Japonsko už 36. mesiac nepretržitého poklesu spotrebiteľských cien. Jadrové spotrebiteľské ceny sa znížili o 0,9 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. V Tokiu klesli ceny už 38. mesiac za sebou. Neustály pokles cien spôsobuje firmám problémy. Minister hospodárstva Heizo Takenaka povedal, že centrálna banka by si mala stanoviť konkrétny inflačný cieľ v peňažnej politike. Guvernér centrálnej banky si však myslí, že stanovenie inflačného cieľa bude mať zmysel len v prípade jeho realizovateľnosti.
Komerční banka zaznamenala za tri štvrťroky tohto roku výrazne vyšší zisk ako pred rokom. Analytici odhadujú tento zisk až na 5,7 mld. CZK, pričom v minulom roku to bolo 2,7 mld. CZK. Nárast podporila hlavne úspora v nákladoch a nižšia tvorba rezerv. Budúci vývoj môže byť však negatívne ovplyvnený vysokou volatilitou výšky tvorby opravných položiek. V súčasnosti však nie je možné presne odhadnúť, aký vplyv bude mať tvorba rezerv na výnosy banky. Akcie banky uzatvárali v piatok na úrovni 1 820 CZK, čo je približne 8-percentný nárast oproti predchádzajúcemu piatku.
Deutsche Bank bude od novembra ponúkať niektorým on-line zákazníkom mimoburzový obchod s cennými papiermi. Ten bude prebiehať prostredníctvom vlastného systému a bude konkurenciou pre Deutsche Börse. Banka minulý týždeň predala svoj 10-percentný podiel na burze. Svojou vlastnou platformou chce Deutsche Bank zmedzinárodniť svoju činnosť, takže príkazy nebudú ďalej zasielané na burzu, ale sa budú vykonávať priamo v obchodných knihách banky.
Poľský minister financií Jacek Piechota včera oznámil, že poľská ekonomika, vyše roka uviaznutá v pozícii "neutrál", začne rásť rýchlejšie. Rast hrubého domáceho produktu v 2. polovici roka 2002 vytvoril podľa neho dobrú pôdu pre ambicióznu prognózu 3,5-percentného rastu v roku 2003, možného aj na základe zvyšujúceho sa objemu priemyselnej výroby a exportu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
08. máj 2024 04:53