StoryEditor

20 otázok a odpovedí o podnikaní

Vybrať si z hľadiska daní a odvodov eseročku či živnosť? Radia vám experti z praxe.

Odpovedá Peter Furmaník, prevádzkovateľ portálu Ludskourecou.sk

1. Dane z príjmov
Novelou zákona sa má sadzba dane z príjmov pre právnické osoby od roku 2017 znížiť na 21 percent. Čo to v praxi prinesie firmám?
Sadzba dane z príjmov sa znižuje z 22 na 21 percent, čo pre firmy s vyšším daňovým základom neznamená výraznejšiu úľavu. Právnickým osobám by určite pomohlo odstránenie rôznych byrokratických povinností a prekážok, ktoré každoročne pribúdajú, komplikujú ich povinnosti a zvyšujú riziko prípadných pokút. Ide napríklad o transferové oceňovanie medzi prepojenými subjektmi v rámci Slovenska. Ďalej aj rozsiahle, komplikované a neustále pribúdajúce pravidlá v zákone o dani z príjmov, týkajúce sa úprav základu dane, v ktorých sa dokonale vyzná málokto.

2. Formy podnikania
Živnosť alebo eseročka – čo bude v roku 2017 prijateľnejšia alternatíva z hľadiska šetrenia financií?
Prijateľnejšia, najmä vzhľadom na dane, celkovú jednoduchosť a evidencie, je určite živnosť, respektíve podnikanie ako SZČO. A to najmä na začiatku podnikania a prioritne pre freelancerov, teda individuálnych profesionálov na voľnej nohe. Neskôr, keď podnikateľ prejde na podnikanie formou vlastnej eseročky, môže mu eseročka ušetriť časť financií, a to aj za cenu prácnejšej či drahšej agendy. Závisí od výšky firemných výnosov a skutočných nákladov.

3. Náklady na založenie firmy
Čo by ste odporučili človeku, ktorý ešte len ide podnikať? Je momentálne lacnejšie založiť eseročku alebo živnosť?
Lacnejšia, rýchlejšia aj jednoduchšia je stále živnosť, to je podnikanie formou fyzickej osoby. Ak teda neberieme do úvahy obmedzené ručenie a iné výhody z prípadnej eseročky. Nové pripravované paušálne výdavky – 60 percent z príjmov a hlavne v absolútnom maxime 20 000 eur – živnostníkom výrazne znížia daň z príjmov a čiastočne aj odvody. A nielen to. Paušalistom totiž výrazne zjednodušuje život i súvisiaca administratíva. Nemusia viesť účtovníctvo ani daňovú evidenciu, stačí im jednoduchá evidencia pohľadávok, príjmov a odvodov.

4. Výhody živnosti
Platí to, že je živnosť výhodnejšia, pre každého živnostníka?
Prioritne závisí od typu podnikania, či ide o profesionála na voľnej nohe alebo väčší tím, kapitálovo náročnejšiu aktivitu, alebo iba o duševnú prácu, väčšie, respektíve menšie riziko vzniku možných nepríjemných dlhov. Pre free lancerov je šitá na mieru živnosť. V praxi po niekoľkých rokoch živnostníci a iné SZČO často neskôr svoje živnosti ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 04 - Modified: 2024-04-15 13:42:00 - Feat.: - Title: Alagič sa kajá: Firma jej zrušila biznisovú spoluprácu kvôli Pellegrinimu. Najprv penila, teraz toto! 05 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 14:44