StoryEditor

20 otázok a odpovedí o darovacích zmluvách

Chcete niekomu darovať majetok a neviete, ako to urobiť? Na čo treba myslieť pri darovaní nehnuteľností či hnuteľných vecí? Tu je pár rád expertov z praxe, na čo by ste nemali pri obdarovaní zabudnúť.

Odpovedá Pavol Dorič, notár
1. Darovanie pôdy potomkovi
Môžu rodičia darovať poľnohospodársku pôdu svojmu potomkovi bez obmedzení?
Rodič a jeho potomok sú podľa Občianskeho zákonníka blízkymi osobami. Stačí, ak notárovi predložia pred uzavretím takej zmluvy vo forme notárskej zápisnice rodný list, ktorým preukážu, že obdarovaný je potomok darcu, teda blízkou osobou. Rodný list alebo jeho overená kópia je potom prílohou návrhu na vklad do katastra nehnuteľností. Inak prevod medzi rodičom a dieťaťom nie je obmedzený postupom podľa zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

2. Zverejnenie ponuky
Ako je to, ak sa chce vlastník pôdy zbaviť a darovať ju cudzej osobe?
Je povinný zverejniť ponuku najmenej na 15 dní v Registri zverejňovania ponúk prevodu vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku. Zverejní ju na webovom sídle Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (https://pozemky.mpsr.sk) a zároveň musí túto ponuku zverejniť v rovnakom čase aj na úradnej tabuli v obci, kde sa poľnohospodársky pozemok nachádza. Zverejnenie ponuky na úradnej tabuli je bezodplatné.

3. Podmienky darovania pôdy cudzej osobe
Ak chce niekto darovať časť role cudzej osobe, musí táto osoba splniť podmienky, ktoré jej zákon kladie pri odkúpení?
Nadobúdať vlastníctvo poľnohospodárskeho pozemku môže len fyzická alebo právnická osoba, ktorá má na území Slovenska trvalý pobyt alebo sídlo najmenej desať rokov. Zároveň je podmienkou, že predo dňom uzavretia zmluvy o prevode vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku vykonáva poľnohospodársku výrobu ako podnikanie najmenej tri roky v obci susediacej s obcou, v ktorej sa prevádzaný poľnohospodársky pozemok nachádza, alebo bez ohľadu na miesto podnikania.

4. Predkupné právo
Ako je to, ak chcem darovať svoj podiel na parcele jednému zo spoluvlastníkov pozemku? Musím ho predtým ponúknuť aj ostatným?
Môžete svoj spoluvlastnícky podiel na poľnohospodárskom pozemku previesť do vlastníctva inému spoluvlastníkovi tohto poľnohospodárskeho pozemku. V zmysle zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku nemusíte použiť vyššie uvedený postup. Ostatní spoluvlastníci majú však predkupné právo. Predkupné právo nemajú jedine, ak by ste podiel darovali blízkej osobe. Napríklad, ak by ste ho darovali deťom, súrodencovi, manželke alebo oso...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 12:19