Flickr.com/gina pina
StoryEditor

Sú slovenské kurence dopované antibiotikami? Odpovedá šéf veterinárov

08.12.2016, 23:05
Autor:
(tur)(tur)
Za neodôvodnené použitie antibiotík hrozia chovateľom hospodárskych zvierat, určených na výživu ľudí, veľmi vysoké pokuty.

V kurčatách od slovenských producentov inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy neobjavili v tomto roku veterinárne lieky a teda ani antibiotiká. Tie sa v niektorých štátoch ešte pridávajú zvieratám do krmiva, aby rýchlejšie priberali. Pre HN to povedal ústredný riaditeľ správy Jozef Bíreš. 

V Európskej komisii sa teraz diskutuje o novom nariadení o veterinárnych liekoch. Všetky liečivá pre hydinu a dobytok by mali byť len na predpis vystavený veterinárnym lekárom. „Ak by sa u nás našli antibiotiká v mäse, alebo vo výrobkoch z neho, kvalifikovalo by sa to ako porušenie predpisov zo strany chovateľa. Pretože by išlo o nelegálne používanie týchto preparátov,“ upozornil Bíreš.  

To si však nikto podľa neho nedovolí. Lebo dopady na zdravie ľudí a finančné sankcie za neodôvodnené používanie antibiotík pri výkrme zvierat, sú veľmi vysoké. „Pokuta v takýchto prípadoch začína pri čísle milión eur,“ upozornil Bíreš.       

Prikrmovanie zvierat antibiotikami na podporu rastu je podľa lekárov nebezpečné. Prispieva to k vzniku infekcií odolných voči liekom, ktoré sa jedlom dostávajú do organizmu ľudí. V Amerike tieto infekcie ročne podľa Reuters zabijú minimálne 23-tisíc ľudí.

V Amerike, vrátane južnej, sa až 70 percent medicínsky významných antibiotík predáva práve na využitie pre zvieratá a hydinu. Napríkla aj korporácia McDonald's vyhlásila, že prestala do svojich jedál používať mäso z nadopovaných zvierat. Od roku 2017 sa podobne zaviazali postupovať aj ďalšie spoločnosti. 

Antibiotiká na prevenciu vzniku infekčných ochorení zvierat sa v Európskej únii nepodávajú. Je snaha nahrádzať ich správnym chovom, výživou a starostlivosťou o zvieratá. Napriek tomu však kontrolné orgány občas nájdu antibiotiká aj v mäse dostupnom na trhu Európskej únie. U nás na získanie antibiotík treba lekársky predpis. No nie je to tak v každej krajine únie. 
01 - Modified: 2024-04-10 12:14:38 - Feat.: - Title: Šafárenie v štátnom úrade: luxusné autá, vysoké odmeny, no jeho šéf je podľa mimovládky neodvolateľný 02 - Modified: 2024-04-05 09:38:54 - Feat.: - Title: Ústav pre kontrolu liečiv naďalej eviduje výpadky pri liekoch na psychické ochorenia či antibiotikách 03 - Modified: 2024-04-03 13:28:54 - Feat.: - Title: Iný lekár či kraj, iný mrav. Aké sú rozdiely v preskripcii antibiotík? 04 - Modified: 2024-03-21 10:05:00 - Feat.: - Title: Jarná príprava auta: Čo skontrolovať po zime? Na tieto veci si dajte veľký pozor 05 - Modified: 2024-03-02 23:00:00 - Feat.: - Title: Antibiotiká. Ktoré druhy sú už neúčinné a prečo majú problémy
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 02:29