V Bratislave otvorili unikátne potraviny Yeme.
StoryEditor

Potraviny nezlacnia, DPH na 10 percent neklesne. Povedala nám ministerka

09.12.2016, 05:00
Autor:
(tur)(tur)
K 1. januáru 2016 ceny niektorých potravín klesli vďaka zníženiu DPH na 10 percent. Ekonomike sa darí, no vláda o nižšej dani na ďalšie potraviny mlčí.

Pred rokom, presnejšie od 1. januára 2016 zlacneli niektoré vybrané druhy potravín. Lebo DPH klesla na 10 percent. Členovia vtedajšej Ficovej vlády sľúbili, že ak to ekonomická situácia dovolí, nižšia DPH sa zavedie aj pre ďalšie druhy potravinárskych produktov.

Z Ficovho kabinetu však zatiaľ takéto informácie neprichádzajú. Zmena dane na potraviny nebude. Teda aspoň zatiaľ. Lebo nie sú vraj na to peniaze. Štát má iné priority - školstvo a zdravotníctvo, povedala pre HN ministerska pôdohospodárstva Gabriela Matečná (nominantka SNS).   . 

„Myslím si však, že ticho okolo DPH na potraviny nie je. Mala som k tomu otázku aj na ministra financií pri tvorbe rozpočtu. Ja osobne a myslím si, že aj spotrebitelia, by to ocenili. Lebo sadzba desať percent je veľmi príjemná... Chápem však, že prioritami sú školstvo a zdravotníctvo, takže v súčasnosti sa mi nepodarilo dohodnúť rozšírenie sortimentu potravín s 10-percentnou DPH, “ dodala Matečná. 

Ministerka však sľubuje, že sa o to bude pri zostavovaní štátneho rozpočtu každý rok snažiť. „Ale akceptujem priority vlády. Ide sa v súlade s prioritami koaličných strán, ktoré musíme teraz akceptovať,“ dodala.  

Keď vláda tento rok zaviedla zníženú daň na malú časť potravín, vtedajší minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) pripustil, že sa bude vzťahovať aj na ďalšie potraviny.  

Zoznam potravín so zníženou DPH na 10 percent
- Hovädzie mäso (čerstvé alebo chladené, s kosťou aj vykostené, vcelku aj porciované)
- Mäso z oviec vrátene jahňaciny
- Kozie mäso
- Kuracie, kačacie, husacie alebo morčacie mäso a droby s hydiny (napr.: pečienky, pľúcka, srdcia, krky)
- Domáce bravčové mäso
- Králičie mäso a droby z domácich králikov
- Sladkovodné ryby (aj živé)
- Rybie filé zo sladkovodných rýb
- Bežné nízkotučné, polotučné aj plnotučné kravské a kozie mlieko
- Čerstvý chlieb (konzumný aj celozrnný, tmavý, slnečnicový a pod.)
- Klasické maslo získane výlučne z mlieka

Ako Ficove vlády menili názor na DPH potravín

2012
Minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek navrhol, aby sa od januára 2013 znížila DPH pri tzv. predaji z dvora z 20 percent na nulu. Pri prijímaní zákona, ktorý by sadzbu znížil, chcel využiť skrátené legislatívne konanie. Týmto krokom mienil zvýhodniť domácich poľnohospodárov a potravinárov pred zahraničnými dovozcami a reťazcami. Rátal s tým, že v rokoch 2014 a 2015, keď sa predaj z dvora zvýši, by sadzba DPH stúpla na 10 percent. 

Predaj z dvora
Na čo mohla byť nulová sadzba DPH:
– mäso a jedlé mäsové droby,
– živé ryby, čerstvé alebo chladené ryby,
– mlieko a mliečne výrobky,
– vtáčie vajcia,
– prírodný med,
– výrobky živočíšneho pôvodu inde nezahrnuté alebo nešpecifikované,
– zelenina,
– korene a hľuzy,
– ovocie a orechy,
– obilniny,
– olejnaté semená a olejnaté plody,
– pestované huby.

Ďalšie vyjadrenia ministra Jahnátka (2012)
„Myslím si, že pokiaľ sa neurobia určité štrukturálne zmeny, znižovanie DPH na potraviny nerieši problém zníženia cien potravín, vzhľadom na to, že v tom kolotoči tvorby cien a prechodom cez rôzne stupne by sa to aj tak svojím spôsobom eliminovalo. Otázka zníženia DPH je možná v budúcnosti, ale s tým, že musíme urobiť presný algoritmus, ako sa tieto ceny budú nastavovať. Myslím si, že v súčasnosti je skôr na zváženie zavedenie dane z luxusu, hlavne pre luxusné druhy tovarov z dovozu, ktoré si myslím, že ich bežní konzumentmi každodenne nekupujú. Preto si myslím, že takéto luxusné potraviny by mali byť zaťažené vyššou DPH ako je 20 percent“. 
„Pri potravinách, ktoré sa denne konzumujú a bez ktorých nemôžeme existovať, uprednostňujem zníženú DPH. Pri ostatných tovaroch je to otázka selekcie, aká výška DPH sa nastaví. Nebránim sa tomu, aby luxusné potraviny, ako drahé koňaky, drahé dovozové vína, boli zdanené podstatne výraznejšie".  

2013
Minister Jahnátek si nie je istý, že nižšia DPH na potraviny by priniesla trvalé zníženie ich cien. Povedal to v diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Pripomenul príklad z minulosti, keď si kamionisti svojím štrajkom vydobyli zníženie spotrebnej dane na naftu. „Štát to urobil a dnes máme cenu nafty znova najvyššiu v rámci možno európskeho priestoru," povedal vtedy. Dodal, že je zástancom zníženej DPH, ale nie je si istý, či by to nedopadlo podobne ako s naftou.
„Štát nemá v žiadnom prípade možnosť regulovať ceny ani pri výrobe, ani pri predaji, a nie som si istý, že by znížená DPH priniesla nie krátkodobý, ale trvalý efekt v podobe zlacnených potravín. Či by to neskôr neskončilo skôr v prospech predávajúcich ako v prospech spotrebiteľa ako takého". 

Tri pokusy o zníženie DPH zastavil v minulosti aj premér Fico 
1. V roku 2014 mala DPH klesnúť pri všetkom zo zákona, automaticky o jedno percento. Ale premiér radšej nechal zmeniť zákon. „Ak znížite DPH z 20 na 19 percent, nemá to absolútne žiadny vplyv na ceny, lebo obchodníci ceny neznížia. Čiže vlastne darujete 200 miliónov eur obchodníkom. Naopak, ak ju zvýšite z 19 na 20 percent, nielenže idú ceny hore, ale súčasne má štát príjem tých 200 miliónov za jedno percento do štátneho rozpočtu,” povedal Fico.  

2. V minulosti šiel premiér aj proti svojmu ministrovi Jahnátkovi. „Topíme sa tu v dlhoch a potom príde geniálna otázka, či chceme znížiť DPH. Pýtam sa z čoho,“ - reagoval premiér.  

3. Opozičný poslanec Alojz Hlina navrhol v roku 2014 znížiť DPH o 10 percent  na čerstvé potraviny. Hlina chcel, aby daň klesla z 20 na 10 percent rovnako, ako to navrhol a prijal vlani Smer. Malo ísť podľa Hlinu o potraviny ako je mäso, chlieb či mlieko. 

2015
Vláda rozhodla o znížení DPH na 10 percent na vybrané potraviny od 1. 1. 2016.

2016
Zníženie DPH na ďalšie potraviny sa v dohľadnom čase neočakáva. 

01 - Modified: 2024-04-25 14:54:21 - Feat.: - Title: Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 percent. Fico sľuby nesplnil, tvrdí Matovič 02 - Modified: 2024-04-24 15:42:18 - Feat.: - Title: Za platcu DPH sa budú registrovať firmy od obratu 50-tisíc eur ročne, rozhodol parlament 03 - Modified: 2024-04-19 13:50:00 - Feat.: - Title: Menšie slovenské reťazce ukázali vlaňajšie výsledky. Fresh či Sintra dosiahli miliónové tržby 04 - Modified: 2024-04-12 10:17:51 - Feat.: - Title: Revolúcia na tanieri. Je o geneticky modifikované potraviny záujem? 05 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Opuchy, zhoršené dýchanie, tráviace ťažkosti, migrény, vyčerpanosť: Kedy nám jedlo robí zo života peklo?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 15:16