Syr je vynikajúcim zdrojom bielkovín, vápnika a pravdepodobne zvyšuje odolnosť proti zubnému kazu. Ale niektoré syry majú i vysoký obsah nasýtených tukov, napríklad čedar ich obsahuje šesťkrát viac ako roštenka rovnakej hmotnosti. Veľké množstvo vápnika, ktoré syr obsahuje, môže znižovať riziko vzniku osteoporózy. Výskumy dokázali, že konzumácia dostatočného množstva vápnika v detstve a dospievaní chránia pred týmto ochorením v dospelosti. A práve vápnik obsiahnutý v syre a mliečnych výrobkoch vstrebáva telo oveľa ľahšie, ako vápnik z iných potravín. Syr do istej miery chráni zuby pred cukrami v potrave. Pravdepodobne totiž v ústach blokuje tvorbu kyselín, ktoré napádajú zubnú sklovinu. Z testov je zrejmé, že pravidelný kúsok syry po jedle znižuje v dlhodobej perspektíve množstvo kazov, spôsobených cukrom, na polovicu. Ako je známe, vysoký príjem nasýteného tuku zvyšuje hladinu cholesterolu v krvi a zvyšuje riziko vzniku aterosklerózy, hlavnej príčiny srdcových chorôb a infarktu. Niektoré syry však majú podstatne menej tuku ako iné. Pozor na to, že u nás uvádzaný údaj množstva tuku v sušine nezodpovedá absolútnemu množstvu tuku. Vyzerá to asi takto: tvrdé syry, napríklad primátor obsahuje 29 % tuku (v sušine 45 %), eidam 45 % (v sušine 26 %), eidam 30 % (v sušine 15 %) plesňové syry ako hermelín 20 % tuku (v sušine 45 %), niva 27 % (v sušine 50 %), balkánsky syr obsahuje 21 %, kým v nízkotučnom tvarohu sa obsah tuku blíži nule.
Ak u vás jedenie syra vyvoláva migrénu, zrejme tu pôsobí látka zvaná tyramín. Tá spúšťa nervové a cievne zmeny. Najvyšší obsah tyramínu majú syry s modrým žilkovaním, napríklad niva, stilton a gorgonzola, ale aj zrelý čedar i parmezán. Naopak, pri konzumácii nezrejúcich syrov, ako je tvaroch, žerve a čerstvý kozí syr, je pravdepodobnosť migrény oveľa menšia.
Syry typu cottage patria k najvyhľadávanejším z hľadiska zdravej výživy pre svoj nízky obsah tuku (5 -- 10 %). Patria do skupiny tzv. čerstvých syrov.
StoryEditor