Dôchodca a vyhlásenie k zdaneniu príjmov
Zamestnanec, ktorého sme prijali na dohodu o pracovnej činnosti, začal tento rok od mája poberať starobný dôchodok. Chce podpísať vyhlásenie k zdaneniu príjmov zo závislej činnosti. Má nárok na jej uplatnenie, aj keď je už dôchodcom? Nie je na závadu, že nejde o pracovný pomer?
-- Keďže tento zamestnanec začal poberať starobný dôchodok v priebehu roku 2002 a nebol mu priznaný spätne k 1. januáru 2002, má ešte posledný rok nárok na uplatnenie základnej nezdaniteľnej sumy základu dane v nekrátenej výške (3 230 Sk mesačne, resp. 38 760 Sk ročne). Na ostatné sumy má nárok pri uplatnení podmienok bez ohľadu na poberanie dôchodku alebo nie (napr. pri splnení rozhodujúcich skutočností na deti). Upozorňujeme, že na uplatnenie nezdaniteľných súm základu dane nemá vplyv druh pracovnoprávneho vzťahu. To znamená, že uvedené platí i pri dohode o pracovnej činnosti, rovnako ako i pri dohode o vykonaní práce a pri pracovnom pomere (na plný alebo čiastočný úväzok). Nárok na jej uplatnenie v priebehu roka má napr. i spoločník s. r. o. alebo člen družstva, ktorý poberá príjem za prácu v spoločnosti alebo družstve bez uzatvoreného pracovnoprávneho vzťahu. Podstatné je, že musí ísť o príjem zo závislej činnosti (pozri § 6 ods. 1 zákona č. 366/1999 Z. z. o daniach z príjmov (okrem písm. e)) alebo funkčné požitky (§ 9 cit. zákona) a podpísanie vyhlásenia, že sa uplatňuje v rovnakom čase (kalendárnom mesiaci) len u jedného platiteľa.

Pracovné voľno s náhradou mzdy
Pracovné voľno s náhradou mzdy (§ 141 ZP) sa poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na jeden deň, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času. Je to jeden deň v mesiaci na ošetrenie u toho istého lekára? Ako máme správne postupovať, keď náš zamestnanec predložil potvrdenie o návšteve lekára na celý deň 1. 8. 2002, na celý deň 1. 8. 2002, na celý deň 14. 8. 2002 a 15. 8. 2002 na nevyhnutne potrebný čas. Ide o diabetologické vyšetrenie u toho istého lekára z vážnych zdravotných dôvodov.
-- Dôvody, kedy je zamestnávateľ povinný poskytnúť pracovné voľno a podmienky jeho poskytovania sú taxatívne vymedzené v § 141 ods. 2 Zákonníka práce. Medzi tieto dôvody patrí aj vyšetrovania alebo ošetrovanie zamestnanca v zdravotníckom zariadení. Tento dôvod patrí medzi dôležité osobné prekážky v práci, pri ktorých zamestnávateľ poskytne zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku. Keďže pri tejto dôležitej osobnej prekážky v práci nie je ustanovený ročný limit týchto vyšetrení a ani rozsah maximálneho času v rámci dňa, vznikajú v aplikačnej praxi problémy. Určenie rozsahu vyšetrenia alebo ošetrenia v zdravotníckom zariadení je v právomoci príslušného lekára, ktorý môže určiť, či zdravotný úkon alebo vyšetrenie si vyžaduje ďalšie voľno. Lekár môže ospravedlniť prekážku v práci najviac na jeden deň. Podľa nášho názoru to nevylučuje, aby sa zamestnanec zúčastnil iného ošetrenia alebo vyšetrenia nasledujúci pracovný deň. Ide však už o iné vyšetrenie, prípadne ošetrenie v zdravotníckom zariadení. Ak by išlo o to isté vyšetrenie alebo ošetrenie a ak si zdravotný stav zamestnanca po vyšetrení alebo ošetrení vyžaduje dlhší čas, ďalšie dva, tri dni, lekár vypíše zamestnancovi práceneschopnosť. V súvislosti s tou dôležitou osobnou prekážkou v práci zamestnávateľ môže požiadať zamestnanca, aby vyšetrenie alebo ošetrenie v zdravotníckom zariadení absolvoval mimo pracovného času, tak ako to ukladá § 141 ods. 2 písm. a) Zákonníka práce v zmysle ktorého pracovné voľno s náhradou mzdy patrí, len ak nemohol vyšetrenie alebo ošetrenie zamestnanec vykonať mimo pracovného času. Výnimku z uvedeného tvorí náhle ochorenie alebo úraz alebo vopred určené vyšetrenie.

Dohoda o brigádnickej práci
Nový Zákonník práce popri doterajších dohodách o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru v ustanovení § 227 zakotvil aj nový zmluvný typ; dohodu o brigádnickej práci študentov.
-- Z hľadiska svojho obsahu je takmer identická s dohodou o pracovnej činnosti, ale okrem iného znamená, že jej predmetom je druhové určenie práce, ktorá aj keď v menšom rozsahu sa opakuje. Z hľadiska kvalitatívnej charakteristiky dohoda o brigádnickej práci študentov obdobne ako dohoda o pracovnej činnosti umožňuje výkon prác len do rozsahu polovice ustanoveného týždenného pracovného času. Rozsah tohto možného pracovného času sa počíta v maximálnom rozvrhovom období 12 mesiacov. Obsahové zložky dohody o brigádnickej práci študentov sú takmer identické s dohodou o pracovnej činnosti. Dohoda musí obsahovať: dohodnutú prácu, dohodnutú odmenu za prácu, dohodnutý rozsah pracovného času a dobu, na ktorú sa dohoda uzatvára. Na rozdiel od dohody o pracovnej činnosti, ktorá môže byť uzatvorená výlučne na určitú dobu, dohoda o brigádnickej práci študentov môže byť účastníkmi uzatvorená aj na neurčitý čas. Ďalší rozdiel v obsahu dohody o brigádnickej práci študentov v porovnaní s dohodou o pracovnej činnosti spočíva v tom, že neoddeliteľnou súčasťou dohody o brigádnickej práci študentov je potvrdenie štatútu študenta. Dohodu o brigádnickej práci študentov by mali so zamestnávateľmi uzatvárať len tie fyzické osoby, ktoré majú štatút študent a ktoré nie sú v právnej pozícii zamestnanca. Dohodu o brigádnickej práci študentov možno uzatvoriť so študentom nielen denného štúdia ale aj externého štúdia. V dohode o brigádnickej práci študentov možno dohodnúť aj spôsob jej zrušenia. Okamžité zrušenie dohody možno dohodnúť len pre prípady, v ktorých možno okamžite skončiť pracovný pomer. Ak si zmluvné strany nedohodnú v dohode spôsob zrušenia možno ju zrušiť dohodou a jednostranne len výpoveďou bez uvedenia dôvodu s 15 dňovou výpovednou dobou. Ďalšie informácie, ako aj samotný vzor takejto dohody nájdete v januárovej aktualizácii odbornej publikácie Aktuálne vzorové zmluvy pre obchodný styk.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. máj 2024 12:08