StoryEditor

Čakajú vás nové poplatky pri stavbách

Stavebný trh čaká v najbližších mesiacoch viacero noviniek. Prezident podpísal zákon o miestnom poplatku za rozvoj, ktorým sa budú riadiť po novom mestá i obce. Črtajú sa aj zmeny v stavebnom zákone, ktoré zjednodušia stavebné činnosti mnohých stavebníkov. Čo o tom hovoria experti z praxe?

MIESTNY POPLATOK ZA ROZVOJ
Odpovedá Peter Kremský, výkonný riaditeľ Podnikateľskej aliancie Slovenska
1. Miestny poplatok
Na ktoré stavebné projekty môžu mestá či obce využívať miestny poplatok za rozvoj?
Malo by sa to využívať najmä na výstavbu a opravu ciest, križovatiek, dopravných riešení, cyklotrás, podchodov a nadchodov, parkovísk, zariadení na voľný čas, škôl a škôlok a podobne. Malo by to byť prínosom, rizikom je netransparentné využívanie prostriedkov, sporný prínos niektorých projektov, ich predraženie, nekvalitná realizácia, korupcia a klientelizmus v systéme.

2. Rozdiely medzi mestami
Ako vidíte ďalší vývoj situácie ohľadne poplatku za rozvoj či za rozvoj nehnuteľností?
Niektoré mestá zrejme zavedú vysoké poplatky, čím zabrzdia výstavbu a rozvoj, takže ich neskôr budú znižovať. Iné mestá, najmä v chudobnejších regiónoch, ich zavádzať nebudú, pretože aj tým chcú pritiahnuť do mesta investorov. Aj rozdiely vo výške daní z nehnuteľností na Slovensku medzi západom a východom sú dosť výrazné, podobne sa to vytvorí aj pri miestnom poplatku za rozvoj.

REALITNÝ TRH A POPLATOK MESTÁM
Odpovedá Alexander Krajňak, konateľ RE/MAX Absolute
3. Realitný trh
Aká je momentálna situácia, čo sa týka zákona o miestnom poplatku za rozvoj, z pohľadu dosahov na realitný trh?
Je výhradne v kompetencii obce, či poplatok vôbec zavedie, a ak áno, v akej výške pre ktorú časť obce alebo konkrétny druh stavby v zmysle predmetného zákona. Väčšina miest a obcí v súčasnosti v obave z možného negatívneho dosahu neplánuje zavedenie poplatkovej povinnosti. Naopak, plánuje ho zaviesť Bratislava a priľahlé obce, kde je výstavba v plnom prúde. Zavedenie poplatkov sa v konečnom dôsledku premietne do zvýšenia cien pre klienta, ak to, samozrejme, umožní konkurenčná cenová ponuka projektov.

4. Zaťaženie stavebníkov
Hovorilo sa o tom, že daný poplatok zaťaží stavebníkov, či už pri výstavbe alebo prestavbe bytov – je to naozaj reálne? ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 08:24