Zmluva, podpisovanie zmluvyDreamstime
StoryEditor

Pozor na zmluvy s diplomatmi. Sú chránení

02.01.2017, 23:00
Odborníci odporúčajú dôkladne si premyslieť akýkoľvek kontrakt s cudzincami.

Slováci žalovali Nemca, ktorému prenajali svoj dom. Dôvod bol jednoduchý. Neuhrádzal nájomné. Problém však nastal, keď sa zistilo, že Nemec je členom diplomatického zboru Spolkovej republiky. Prípad sa dostal až pred slovenský najvyšší súd.

Žalovaný nemecký štátny príslušník bol v čase súdneho konania tretím tajomníkom nemeckého veľvyslanectva na Slovensku. Prvostupňový Okresný súd Bratislava III vydal v tomto spore platobný rozkaz. Myslel si, že ide o štandardný súkromnoprávny vzťah, v ktorom člen diplomatického zboru iného štátu nemá takzvané diplomatické výsady či imunity.

Krajský súd v Bratislave však toto rozhodnutie zrušil. Podľa neho nemal slovenský súd právomoc v tejto veci vôbec konať. Slováci sa však odvolali. Najvyšší súd v novembri predminulého roka zistil, že Nemec diplomatické výsady a imunity nemá, a že o jeho neplatení môžu rozhodovať aj naše súdy.

Len so súhlasom
Nebolo to však jednoduché. Z právomoci slovenských súdov boli podľa vtedy platného zákona vyňaté cudzie štáty. Aj dnes platí, že naše súdy nemôžu rozhodovať o zahraničných diplomatických zástupcoch. Neplatí to však vtedy, ak cudzí štát alebo jeho diplomatický zástupca prejavia výslovný súhlas s tým, aby o veci rozhodovali slovenské súdy. Ten Nemec logicky nedal. „Právny význam rozhodnutia Najvyššieho súdu spočíval najmä v tom, že v ňom vyložil ustanovenia zákona o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom týkajúce sa imunít štátov spôsobom, ktorý nevyplýva z jeho znenia,“ vysvetľuje advokátka Barbora Ficeková. Súd sa totiž musí za určitých okolností odchýliť od doslovného jazykového znenia ustanovenia zákona.

Novinka v medzinárodnom práve
Najvyšší súd však pri rozhodovaní v tomto spore zohľadnil posun v teórii medzinárodného práva verejného. Podľa neho sa prestáva imunita štátov či diplomatických zástupcov chápať ako imunita absolútna. Najnovšie sa už chápe ako funkčná. „Jej cieľom je nerušený výkon svojich funkcií v rámci medzinárodných vzťahov a spolupráce medzi štátmi,“ objasňuje Ficeková.

Štát či jeho diplomatickí zástupcovia sa teda nemôžu dovolávať svojej imunity, ak ide o konanie týkajúce sa bežných obchodných transakcií, pracovných zmlúv, vlastníctva, užívania majetku či v prípadoch, v ktorých ide o náhradu škody. Po vydaní rozhodnutia Najvyššieho súdu navyše nadobudla od prvého decembra minulého roka účinnosť novela, ktorou sa zmenilo jazykové znenie príslušného zákona. „Závery konštatované v rozhodnutí Najvyššieho súdu už explicitne vyplývajú zo znenia príslušných ustanovení zákona o medzinárodnom práve súkromnom a procesnom,“ tvrdí advokátka.

Lepší pozor
Ficeková Slovákom, ktorí vstupujú do právnych vzťahov s diplomatickými zástupcami, odporúča vyšší stupeň obozretnosti. „Napríklad, ak si diplomatický zástupca prenajme rodinný dom na účely bývania, aj toto jeho súkromné, hoc prenajaté obydlie je nedotknuteľné,“ hovorí advokátka. Diplomatický zástupca je teda chránený viac, ako by boli iné osoby v rovnakom postavení – napríklad iní nájomcovia. „Taktiež je vhodné písomne sa dohodnúť na tom, že právny vzťah sa bude riadiť slovenským právnym poriadkom a o akýchkoľvek sporoch z nich vyplývajúcich budú mať právomoc rozhodovať slovenské súdy, a že tejto právomoci slovenských súdov sa diplomatickí zástupcovia dobrovoľne podrobujú,“ radí tiež advokátka.

Výsady a imunity členov diplomatického zboru na Slovensku
Výsady a imunity sú upravené vo Viedenskom dohovore o diplomatických stykoch z roku 1961.
Členovia diplomatického zboru zo všetkých zmluvných strán dohovoru požívajú na Slovensku rovnaké výsady a imunity, platí to aj opačne.


Základnou zásadou je, že by sa nemali zneužívať na súkromné obohatenie či súkromnú podnikateľskú činnosť.


Nesmú byť ani zneužité na to, aby diplomati porušovali zákony a predpisy prijímajúceho štátu.

Medzi najvýznamnejšie výsady a imunity patrí napríklad ich vyňatie z trestnej jurisdikcie prijímajúceho štátu
Platí, že ak by sa diplomatický zástupca dopustil hoci aj najzávažnejšieho trestného činu – úkladnej vraždy či vraždy, slovenské orgány činné v trestnom konaní či súdy nemôžu proti nemu viesť trestné konanie.


Ak sa diplomatickí zástupcovia dopustia závažných trestných činov, v praxi ich spravidla vysielajúce krajiny odvolajú z daného štátu a prípadne stíhajú práve v danom štáte.

Ďalšie výsady a imunity
Nedotknuteľnosť súkromného obydlia diplomatického zástupcu.


Ochrana jeho písomností, korešpondencie či majetku.


Šéf diplomatickej misie je ďalej oslobodený od všetkých celoštátnych, oblastných alebo miestnych daní a poplatkov.


Diplomatický zástupca nie je povinný vypovedať ako svedok.


Pripravené v spolupráci s Advokátskou kanceláriou Ficek & Ficeková

01 - Modified: 2024-04-11 13:30:00 - Feat.: - Title: Zistili ste po kúpe nehnuteľnosti jej poškodenie? Na zistenie vád na byte alebo dome má vplyv viacero vecí 02 - Modified: 2024-03-28 10:04:30 - Feat.: - Title: Slováci uspeli, nastupuje Čína. Firma kúpila exkluzívne práva na lietajúce auto AirCar 03 - Modified: 2024-01-09 20:17:47 - Feat.: - Title: Šéf britskej diplomacie Cameron sa obáva, že Izrael mohol v Gaze porušiť medzinárodné právo 04 - Modified: 2023-11-22 19:00:00 - Feat.: - Title: Izrael, Oppenheimer a vojnové zákony 05 - Modified: 2023-11-01 08:00:00 - Feat.: - Title: FNC reaguje na Cvernov dohodnutý zápas: Alexovi zahatala cestu zmluva, hrozí mu pokuta
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 12:47