StoryEditor

Syndróm nepokojných nôh sa diagnostikuje zriedkavo

09.01.2003, 23:00
Autor:
SITASITA

Hoci je syndróm nepokojných nôh častým ochorením, diagnostikuje sa iba zriedkavo. Pritom postihuje približne 10 percent populácie, čo na Slovensku predstavuje asi pol milióna pacientov. Podľa neurológa Pavla Kučeru sú pre syndróm, známy pod skratkou RLS, charakteristické nepríjemné, ťažko opísateľné pocity v nohách, ktoré sa zjavujú zväčša v noci alebo v čase telesného pokoja. Pohyb tieto ťažkosti zmierňuje. "Potreba neustáleho pohybu narúša normálny rytmus dňa a často znemožňuje vykonávanie sedavého zamestnania," konštatoval Kučera.
Viedenský neurológ a psychiater Dieter Volz upozorňuje, že syndróm RLS výrazne znižuje kvalitu života postihnutého a komplikuje partnerské vzťahy a rodinný život pacientov. "Postihnutí syndrómom nepokojných nôh nemôžu navštíviť kino, divadlo, nezvládajú dlhšie cesty autom," opísal problémy chorých Volz. Podľa neho majú navyše problémy so spánkom, keďže nevedia zaspať a často sa v noci budia. "Zaujímavé je, že problémy sa stupňujú počas splnu Mesiaca," dodal Volz.
RLS je porucha centrálneho nervového systému. Nezapríčiňujú ho psychické faktory alebo stres, ale môžu vznik ochorenia podporiť. Zvýšené riziko výskytu sa objavuje pri užívaní niektorých liekov, najmä antidepresív. Na príčine môže byť aj nedostatok železa, neurologické ochorenia, zlyhanie obličiek, prechodne sa môže RLS objaviť aj počas tehotenstva.
Syndróm za môže objaviť už okolo desiateho roku života a s postupujúcim vekom sa zvyčajne zhoršuje. Často ide o dedičnú záležitosť a syndrómom nepokojných nôh trpia viacerí členovia rodiny. Hoci lekári ešte neodhalili všetky príčiny ochorenia a môžu ju diagnostikovať iba na základe pacientových pocitov, liečba existuje. Na syndróm RLS zaberajú lieky na Parkinsonovu chorobu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 04:37