StoryEditor

Dohody s nezamestnanými sa menia

Kedy je výhodné robiť na dohodu, kedy sa zneužíva a aké novinky pripravila pre nezamestnaných vláda? Na tieto otázky odpovedajú experti z praxe a zástupcovia rezortu práce. Dozviete sa aj, ktorým dohodárom sa oplatí požiadať o vrátenie dane.

Radí Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska


1. Výhodnosť dohôd
Pre koho je najvýhodnejšie v roku 2017 pracovať na dohodu a prečo?
Najvýhodnejšie je na dohodu zamestnávať študenta, ktorý si uplatní odvodovú výnimku aj nezdaniteľnú časť základu dane. Z hľadiska ceny práce je takáto kombinácia najvýhodnejšia pre zamestnávateľa, ale rovnako z hľadiska čistej mzdy je to najvýhodnejšia kombinácia pre zamestnanca. O niečo horšie sú na tom dôchodcovia, pretože na rozdiel od študentov musia z dohody odvádzať poistné na dôchodkové poistenie, čo sa im však čiastočne vráti tým, že štát im raz ročne dôchodok prepočíta a vplyvom uhradených odvodov zvýši o pár centov.

2. Chyby pri zárobkoch
V čom robia ľudia pri zárobkoch na brigády cez dohody chyby?
Študenti robia často chybu pri uplatňovaní odvodovej výnimky, keď podpíšu čestné vyhlásenie u viacerých zamestnávateľov, ktorí sú následne zo strany Sociálnej poisťovne pokutovaní s dorubením odvodov. Nezamestnaní si môžu na dohodu privyrobiť maximálne 75 percent životného minima. Matky či otcovia, ktorí poberajú materské, si môžu popritom privyrobiť, musí to však byť nová uzatvorená dohoda, nie dohoda alebo pracovný pomer, z ktorého čerpajú materské. Predčasní starobní dôchodcovia, keď začnú pracovať na dohodu, výplatu dôchodku im automaticky pozastavia. Dôchodcovia si počas roka nemôžu uplatňovať nezdaniteľnú časť základu dane, ale pokiaľ ich príjem za rok neprekročí polovicu nezdaniteľnej časti základu dane, t. j. 1 901,16 eura, oplatí sa im podať si daňové priznanie a daňový úrad im zrazené preddavky na daň vráti. Ak má zamestnanec pracovný pomer a okrem neho dohodu, z obidvoch vyplývajú odvody na nemocenské poistenie, a preto v prípade pracovnej neschopnosti môže požiadať o nemocenské z obidvoch.

3. Odvody z príjmu
Aké odvody platím ako starobný penzista popri zárobkoch?
Ako zamestnanec platíte poistné na nemocenské a na starobné poistenie. Firma za vás platí poistné na nemocenské i starobné poistenie, poistné do rezervného fondu solidarity, poistné na úrazové poistenie a poistné na garančné poistenie. Ak pracujete na dohodu, platíte len poistné na starobné poistenie. Firma platí poistné na starobné poistenie a poistné do rezervného fondu solidarity, poistné na úrazové poistenie a poistné na garančné poistenie. Pokiaľ podnikáte na živnosť a vznikne vám povinné sociálne poistenie, platíte poistné na nemocenské a starobné poistenie, i poistné do rezervného fondu solidarity.

O...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Štát spustil projekt na podporu zamestnávania absolventov. Firmy aj uchádzači si finančne prilepšia 02 - Modified: 2024-04-17 13:01:54 - Feat.: - Title: Ženy si vyberajú nevhodné odbory. Dobre zvolené STEM odvetvia by im priniesli vyššie platy aj HDP 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 05 - Modified: 2024-03-15 13:32:39 - Feat.: - Title: Minister ide po krku núteným živnostníkom, hrozí pokutami. Tieto opatrenia vítať nebudú, varuje Mihál
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 10:11