StoryEditor

Eurozóna menej príťažlivá ako Japonsko

25.03.2004, 23:00
Záujem investičných fondov tlačí na jen, štrukturálne reformy favorizujú u investorov Japonsko pred eurozónou

Jen sa včera dostal na svoju najsilnejšiu úroveň za posledných 5 týždňov, pretože makroekonomické ukazovatele podporujú investorov v presvedčení, že vďaka štrukturálnym reformám hospodárstvo Japonska bude rásť rýchlejšie, než napríklad eurozóny. V Európe vládli úplne opačné nálady. Euro sa chvíľkovo oslabilo pod úroveň 1,21 EUR/USD, ktorú naposledy videlo 3. marca a predtým začiatkom decembra. Slabší než očakávaný ekonomický rast v 12 krajinách so spoločnou európskou menou, a najmä stagnovanie vnútornej spotreby, prikláňajú váhu na stranu zníženia úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB).
Optimizmu z hospodárskeho oživenia v Japonsku v stredu zakúrila pod kotlom správa z ratingovej agentúry Standard & Poor's, ktorá revidovala vyhliadky krajiny z negatívnych na stabilné. Jen sa okamžite vyšplhal k technickému odporu 106,10 USD/JPY, ktorý počas štvrtkového obchodovania v Ázii prerazil až k úrovni 105,74 USD/JPY. Ako HN uviedli v menovom komentári minulý týždeň, hranica 106,10 USD/JPY je posledná silná, ktorá jenu bráni v atakovaní 3-ročných maxím na úrovni 105,20 USD/JPY. Na ázijskom devízovom trhu pritom kraľujú predovšetkým americké investičné fondy. Využili intervenčnú politiku japonskej centrálnej banky Bank of Japan (BoJ), ktorá nakupovala doláre za jeny v záujme oslabenia domácej meny a posilnenia východísk proexportne orientovanej ekonomiky. Začiatkom marca s intervenciami prestala nad úrovňou 112 USD/JPY, čím akcelerovala skupovanie dolára zahraničnými investormi. Za lacno nakúpený jen potom investovali do japonských cenných papierov. Dokladujú to údaje z minulého týždňa, keď prílev zahraničného kapitálu do japonských akcií dosiahol rekordných 1,148 bil. jenov, čo je asi 11 mld. USD. Vývoj na devízovom trhu odzrkadľuje index akciovej burzy Nikkei average, ktorý včera zatvoril na dvojtýždňovom maxime 11 530,91 bodu. Naposledy ho videl 9. marca, keď vyvrcholila intervenčná politika BoJ, podporujúca akcie silných exportérov. Naopak, včera pokles akcií exportérov prevážili nákupy účastín oceliarskych a maloobchodných podnikov. Reflektuje to dôveru investorov v hospodárstvo Japonska (maloobchod je vizitkou domácej spotreby -- jedného zo základných signálov oživenia ekonomiky). Ďalšiemu posilňovaniu jenu sa môže do cesty postaviť centrálna banka BoJ.
Naopak, výrazný pokles k úrovni okolo 1,21 EUR/USD a k minimu 128,24 EUR/JPY (zo 139,03 na začiatku marca) zaznamenalo euro. Príčinou boli vyjadrenia šéfa ECB Jeana-Clauda Tricheta pre nemecký hospodársky denník Handelsblatt. "Sme bdelí a ostražití. Ak sa nenaplnia naše očakávania vyššej spotreby domácností a celkového vnútorného dopytu, náležite zareagujeme v súlade so stratégiou našej menovej politiky," citovali ho noviny. Trh si tieto slová vysvetlil ako možné riziko zníženia úrokovej sadzby v eurozóne zo súčasnej úrovne 2 %, nezmenenej od júna. Tlak na slabé euro by mal vydržať aj počas nasledujúcich dní, kým ECB nepotvrdí alebo nevyvráti špekulácie investorov. Reakcie na prípadné negatívne makroekonomické údaje z eurozóny budú výraznejšie, než ohlas na prípadné horšie než očakávané čísla z USA. Aj napriek tomu analytici veria, že negatívne nálady oproti doláru ešte neopadli a všetci čakajú, kým ECB vyloží karty na stôl.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 23:35