StoryEditor

Vklad do katastra nehnuteľností

Vklad do katastra nehnuteľností -- zmeny účinné od 1. 1. 2002
Zákon č. 162/1995 Z. z. v znení neskorších predpisov o katastri nehnuteľností a o zápise vlastníckych práv k nehnuteľnostiam (katastrálny zákon) bol s účinnosťou od 1. januára 2002 novelizovaný zákonom č. 255/2001 Z. z. Úplné znenie katastrálneho zákona vyšlo v čiastke 3 č. 3/2002 Z. z. Novela zákona priniesla zmeny najmä v správe katastra nehnuteľností, ktorá prešla z okresných úradov na nové orgány štátnej správy, a to katastrálne úrady, ktoré majú sídlo v územnom obvode kraja s tým, že správa katastra so sídlom v okrese vykonáva štátnu správu na úseku katastra v územnom obvode okresu (§ 16 zákona).
-- Katastrálny úrad môže zriadiť pracovisko správy katastra aj mimo jej sídla. Okrem tejto zmeny došlo k zmenám v katastrálnom konaní. Najvýznamnejšou zmenou je zmena účinkov vkladu vlastníckeho práva k bytom a nebytových priestorov podľa zákona č. 182/1993 Z. z., lebo podľa novelizácie zákona vlastníctvo prechádza na kupujúceho dňom doručenia návrhu na vklad príslušnej Správe katastra (§ 28 ods. 5 zákona). Táto zmena platí aj na konania začaté pred účinnosťou zákona (§ 79d). Táto zmena sa však vzťahuje len na byty a nebytové priestory podľa zákona č. 182/1993 Z. z. Podmienkou však je, že návrh je úplný a má všetky náležitosti a príslušná Správa katastra návrh na vklad povolí. V ostatných prípadoch dochádza k prevodu vlastníctva až dňom právoplatného rozhodnutia o povolení vkladu. Významnou zmenou je aj vznik oprávnenia zapísať do evidencie katastra aj rozostavané stavby, ktorou sa rozumie stavba, na ktorej ešte nebolo vydané kolaudačné rozhodnutie a nebolo pridelené súpisné číslo a pričom je podmienkou taký stupeň rozostavanosti, že je už zrejmé stavebnotechnické a funkčné usporiadanie jej prvého nadzemného podlažia.

Adresát návrhu
Z hľadiska novely to pre vkladateľov do katastra znamená, že od 1. 1. 2002 musia všetky návrhy na zápis práv k nehnuteľnostiam adresovať na Katastrálny úrad, Správu katastra v príslušnom okrese. Správa katastra rozhoduje aj o vklade vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností podľa územného obvodu, kde sa nachádza nehnuteľnosť, ktorá je predmetom kúpnej zmluvy o prevode vlastníctva.

Návrh na vklad
Návrh na vklad podáva účastník konania, ktorým je účastník právneho úkonu, na základe ktorého má vzniknúť, zmeniť sa alebo zaniknúť právo nehnuteľnosti. Účastníkom právneho úkonu je kupujúci alebo predávajúci, prípadne ich splnomocnenec. Podpis splnomocniteľa na plnomocenstve musí byť úradne osvedčený (predtým overený podpis). Konanie o povolení vkladu sa začína na návrh, ktorý sa musí podať v písomnej forme.

Náležitosti návrhu na vklad nehnuteľnosti do katastra
Návrh na vklad obsahuje označenie účastníka konania a to buď meno a miesto trvalého pobytu fyzickej osoby, alebo obchodné meno a sídlo právnickej osoby a meno s prípadným dodatkom k nemu a sídla fyzickej osoby podnikateľa (živnostníka). Návrh musí ďalej obsahovať:
* označenie Katastrálneho úradu, správy katastra,
* označenie právneho úkonu, na základe ktorého má vzniknúť, zmeniť sa alebo zaniknúť právo k nehnuteľnosti (spravidla prevod na základe kúpnej zmluvy),
* číslo listu vlastníctva a názov katastrálneho územia (ak je list vlastníctva založený),
* k návrhu sa prikladajú prílohy, pritom sa spresnil počet zmlúv, ktoré sa prikladajú k návrhu, okrem počtu účastníkov konania musia sa priložiť jej tri ďalšie vyhotovenia,
* ak nie je založený list vlastníctva musí sa ako príloha priložiť verejná alebo iná listina,
* identifikácia parciel ak nie vpísané vlastnícke právo,
* geometrický plán,
* ocenenie nehnuteľnosti (znaleckým posudkom podľa vyhlášky o oceňovaní stavieb alebo § 18 zákona č. 182/1993 Z. z. o oceňovaní bytov), ak je účastníkom konania právnická osoba musí predložiť výpis z obchodného registra alebo iného registra napríklad registra vedeného Ministerstvom vnútra SR.

Správny poplatok
Správny poplatok z návrhu na vklad nehnuteľností do katastra nehnuteľnosti sa platí:
* zo zmluvy o prevode nehnuteľností vo výške 0,1 % z ceny nehnuteľností, pričom minimálny poplatok je 300 Sk, maximálny poplatok je 10 000 Sk,
* zo zmluvy o výstavbe, vstavbe a nadstavbe rodinného domu 1 000 Sk,
* zo zmluvy o záložnom práve na založenie nehnuteľnosti 0,1% z ceny nehnuteľnosti najmenej 300 Sk najviac 10 000 Sk. Výška správnych poplatkov aj za ostatné zápisy je uvedená v položke 11) zákona č. 232/1999 Z. z.). Neuhradenie správneho poplatku pri podaní návrhu je dôvodom na prerušenie katastrálneho konania a aj jeho zastavenia, ak správny poplatok nebol zaplatený ani v určenej lehote.

Úplnosť návrhu
Správa katastra preskúma úplnosť podaného návrhu, najmä z hľadiska, či obsahuje všetky predpísané náležitosti najmä, či:
* právny úkon bol urobený v predpísanej forme (prejavy vôle účastníkov zmluvy sú na jednej listine, kúpna zmluva je uzavretá v písomnej forme),
* podpísaný predávajúci je oprávnený nakladať s majetkom, ktorý je predmetom vkladu a či toto právo nie je obmedzené. Neúplnosť návrhu je dôvodom na prerušenie konania, pričom Správa katastra vyzve účastníkov na doplnenie chýbajúcich náležitostí, prípade zastavenia konania, ak návrh nebol doplnený a závady neboli odstránené ani v dodatočne určenej lehote.

Povolenie vkladu
Rozhodnutie Správy katastra o povolení vkladu o povolení vkladu sa vyznačí na zmluve. Vyznačenie musí obsahovať:
* deň, keď Správa katastra rozhodla o vklade,
* podpis osoby, ktorá rozhodla,
* okrúhlu pečiatku úradu. Rozhodnutie s vyznačením právoplatnosti sa doručí účastníkom konania, ako aj miestne príslušnému daňovému úradu. Proti rozhodnutiu o povolení vkladu nie je možné podať odvolanie.

Odvolanie proti rozhodnutiu o zamietnutí vkladu
Proti rozhodnutiu o zamietnutí vkladu sa môžu účastníci konania odvolať. V prípade, že Správa katastra nevyhovie v rámci autoremedúry o odvolaní v plnom rozsahu, rozhoduje o ňom príslušný súd.

Deň povolenia
Deň povolenia vkladu a nadobudnutie právoplatnosti rozhodnutia je dôležité aj z hľadiska splnenia oznamovacej povinnosti o vkladu a jeho účinky nadobudnutí vlastníctva k predávanej nehnuteľnosti a ohlásenia vzniku daňovej povinnosti pre príslušný daňový úrad, ktoré sa má vykonať podľa § 20 zákona č. 318/1992 Zb. o dani z dedičstva, dani z darovania a dani z prevodu a prechodu nehnuteľnosti do 60 dní od povolenia vkladu. Informácie o novele Katastrálneho zákona spolu so súvisiacimi právnymi podaniami nájdete v najnovších aktualizáciách príručiek Aktuálne vzorové zmluvy pre obchodný styk. a Bytové a nebytové priestory, ich správa a prenajímanie.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. júl 2024 18:43