StoryEditor

Greenspanovu správu považuje trh za optimistickú

17.07.2003, 00:00

Federal reserve (Fed), ktorý plní funkciu centrálnej banky v USA, ponechá kľúčové úrokové miery na nízkej úrovni a možno ich zníži neskôr. Uviedol to šéf Fedu Alan Greenspan pred americkým Kongresom. Zároveň uviedol, že Fed nie je pripravený na žiaden nezvyčajný krok na podporu ekonomiky, akým je, napríklad, nákup vládnych dlhopisov.
"Pri cieľovej úrokovej sadzbe vo výške jedného percenta by sa konvenčné uvoľňovanie menovej politiky uskutočnilo len v prípade, ak by to Fed považoval za nevyhnutné," povedal Greenspan pred členmi Kongresu v utorok. Približne rovnako sa vyjadril včera aj pred členmi Senátu. "FOMC, Federálny výbor pre operácie na voľnom trhu, je pripravený zostať v značne prispôsobujúcej sa menovej politike tak dlho, ako to bude potrebné na presadenie dostačujúcej výkonnosti ekonomiky," dodal Greenspan.
Greenspan zároveň nesúhlasí s niektorými členmi komisie, ktorí tvrdia, že úrokové sadzby nemôžu klesnúť pod 0,75 percenta. Sadzba, za ktorú si banky môžu požičať zdroje od Fedu, je v súčasnosti na najnižšej úrovni od roku 1958. Zároveň však priznal, že v súčasnosti nízke sadzby nie sú až takým presvedčivým stimulom pre ekonomiku ako v minulosti "V prípade, že Fed zistí, že ďalšie znižovanie úrokových sadzieb už nepomáha ekonomika v takej miere ako by malo, až potom je pripravený na použitie netradičného kroku -- na nákup štátnych dlhopisov," povedal šéf Fedu. Samozrejme existujú hranice, pokiaľ môže Fed znižovať sadzby, ale ako Greenspan podotkol, ešte nenastal ten správny čas na nákup dlhopisov.
Predseda Rady guvernérov Fedu však varoval, že existuje riziko poklesu cien, ak sa výraznejšie zníži agregátna ponuka. To bude podľa Greenspana zrejme signál, že sa objavuje zničujúca deflačná špirála. Okamžite však dodal, že súčasný stav ekonomiky jeho tím vo Fede neoprávňuje na žiadne mimoriadne opatrenia, podotkla agentúra Reuters.
"Snaží sa trhom povedať dve hlavné veci: Že ak bude treba, dvere pre ďalšie zníženie sadzieb sú stále otvorené a že Fed môže sadzby na takejto úrovni držať dlho, bez toho, aby riskoval infláciu," vyhlásil v reakcii na Greenspanov prejav riaditeľ výskumu vo firme 4Cast Alan Ruskin.
Za pozornosť podľa Ruskina stojí aj to, že podľa Greenspana má Fed má priestor na "výrazné zníženie" sadzieb. Greenspan sa tým zrejme snaží naznačiť, že ak ekonomika do konca tohto roku neporastie tak, ako si Fed predstavuje, je ochotný sadzby zraziť až na nulu a vynútiť si zmenu správania investorov. Greenspanov komentár však ekonómovia považujú celkove za optimistický. Podľa niektorých analytikov vyhlásenia šéfa Fedu môžu investori považovať za náznak toho, že americká ekonomika je pripravená na cestu vzostupu. Evidentne však súčasná menová politika Spojených štátov neprináša očakávané ovocie vo zvyšovaní kapitálových investícií vo firmách.
Greenspan sa dotkol aj otázky deficitu verejných financií. Ten sa totiž môže vyšplhať na rekordných 445 miliárd amerických dolárov. V tomto prípade by to však mohlo spôsobiť problémy pri získavaní kapitálových potrieb pre podnikateľov.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
06. máj 2024 18:07