StoryEditor

Výhody vkladov aj investovania do akcií

10.09.2003, 00:00
Nedávno vstúpila na trh ČSOB s fondmi, pri ktorých garantuje investorom, že neprídu o svoju začiatočnú investíciu, ide o spojenie výhod vkladov a investovania do akcií a podobný produkt teraz ponúka aj UniBanka

V priebehu posledných dvoch rokov je rast vkladov v bankách len minimálny, keďže nízke úrokové sadzby odrádzajú občanov od investícií do vkladových produktov bánk. Deje sa to aj napriek tomu, že ide o pomerne bezpečnú investíciu, ktorá je navyše chránená zákonom o ochrane vkladov. Na druhej strane v minulom roku zaznamenali prírastky do podielových fondov približne dvojnásobne vyšší objem ako rok predtým. V tomto roku sa dokonca počíta až s trojnásobkom. Pri podielových fondoch však nie je garantovaný výnos a investor môže prísť o značnú časť svojej investície. Nedávno vstúpila na trh ČSOB s fondmi, pri ktorých garantuje investorom, že neprídu o svoju začiatočnú investíciu. Ešte ďalej zašla UniBanka. Umožňuje záujemcom skĺbiť výhody vkladových produktov a podielových fondov. "Ide o vkladový produkt s možnosťou investovania do akcií, konkrétne akcií európskych spoločností kótovaných na newyorskej burze," povedal Jozef Barta, generálny riaditeľ UniBanky. Zároveň však banka garantuje 100-percentnú návratnosť vloženej investície. Keďže de facto ide o vklad, klientom je garantovaných aj 90 % istiny v súlade so zákonom o ochrane vkladov v prípade, ak by sa banka dostala do ťažkostí. Ide o strednodobú investíciu s viazanosťou na tri roky a minimálnym vkladom 10-tisíc korún. Investuje sa do indexu Dow Jones EURO STOXX 50, ktorého portfólio tvorí 50 spoločností, ako, napríklad, Nokia, Siemens Deutsche Telekom alebo DaimlerChrysler.
V priebehu prvého polroka sa výrazne zvýšili očakávania investorov do akciových indexov všeobecne. "Keďže ide o strednodobú investíciu do akcií spoločností, možno očakávať, že v priebehu troch rokov bude zhodnotenie vyššie ako na peňažnom alebo devízovom trhu," myslí si analytik UniBanky Viliam Pätoprstý. Investorom v tomto prípade odpadá aj menové riziko, ktoré je väčšinou pri investíciách do fondov denominovaných v zahraničnej mene. V tomto prípade má banka zabezpečené kurzové riziko s treťou stranou a na náklady banky. Ak dôjde k predpokladanému rastu akcií, klient však nedostane celý výnos, ten mu bude skrátený o 10 percent, čo podľa Bartu predstavuje vlastne cenu za stopercentnú garanciu návratnosti investície. Počas troch rokov trvania vkladu sa uskutoční 22 meraní hodnoty indexu a na základe jeho priemernej hodnoty sa stanoví percentuálna zmena hodnoty indexu.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:39