StoryEditor

Dáte si radi šálku kávy?

03.11.2003, 23:00
Ak patríte medzi milovníkov kávy, tak máme pre vás dobré správy. V malom množstve neškodí, dokonca môže prospieť. Najnovšie výskumy dokázali, že tento každodenný nápoj môže pôsobiť priaznivo.

Srdce a káva

Často sa objavuje názor, že pitie kávy škodí srdcu. Za uplynulých dvadsať rokov niekoľko lekárskych štúdií dokázalo, že pravidelná konzumácia silnej kávy zvyšuje hladinu cholesterolu. Vedcom sa podarilo z kávy izolovať látky podobné tukom, a to kafestol a kahweol, ktoré to spôsobujú. Ukázalo sa, že väčšie množstvo týchto látok sa do nápoja dostáva, keď sa mleté zrnká zalievajú vriacou vodou, teda ak si dávame klasického turka. Ak sa káva pripravuje v kávovare alebo sa filtruje, kafestol a kahweol sa do vody uvoľňujú len v minimálnom množstve. Výsledky niekoľkých výskumov dokazujú, že pravidelné pitie menšieho množstva kávy vôbec nemení krvný tlak a u zdravých ľudí sa ani nezvyšuje riziko srdcových aritmií. Harvardský epidemiológ Meir Stampfer, ktorý sa špecializuje na zdravotné dôsledky pitia kávy tvrdí, "že v rozumnom množstve káva neprispieva k vzniku srdcových ochorení, o tom už dnes niet nijakých pochýb".

Rakovina a káva

Výsledky najnovších výskumov vplyvu kávy na vznik nádorových ochorení sú celkom povzbudivé. Začiatkom 80. rokov vyvolala istá štúdia značné obavy, že dávala do súvislosti pitie kávy s rakovinou pankreasu. Ako však ďalšie štúdie dokázali, bol to len planý poplach. Ak káva naozaj podporuje rozvoj rakoviny močového mechúra, prejaví sa to len u ľudí, ktorí pijú denne viac ako desať šálok kávy. Vedci dokázali, že ani primerané pitie kávy nezvyšuje riziko rakoviny tenkého čreva.

Kofeín

Táto povzbudzujúca látka sa nachádza najmä v káve, čaji, ale aj v čokoláde a niektorých tabletkách proti prechladnutiu. Kofeín povzbudzuje činnosť srdca a centrálnej nervovej sústavy a môže prinútiť unavený mozog k väčšej výkonnosti. Podporuje aj tvorbu žalúdočných kyselín, ktoré pomáhajú tráveniu a rozširuje priedušky. Kofeín je síce pomerne neškodný, ale na druhej strane vyvoláva návyk.
Kofeín v kolách a čokoláde môže byť aj príčinou nespavosti detí. Dieťa, ktoré večer vypije dva poháre koly alebo zje pol tabličky horkej čokolády, zvyčajne ťažko zaspáva.

V čom je viac kofeínu
Porovnajte množstvo kofeínu v jednej šálke s obsahom 150 ml a v jednej 125 g tabličke čokolády
Mletá káva 115 mg
Instantná káva 65 mg
Čaj 40 mg
Kola 16 mg
Kakao 4 mg
Šálka čokolády 3 mg
Káva bez kofeínu 3 mg
Čaj bez kofeínu 3 mg
Horká čokoláda 80 mg
Mliečna čokoláda 20 mg
Dve tabletky analgetík 60 mg
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 22:58