StoryEditor

Zhodnotenie menového rizika pred podpisom kontraktu

Ako má postupovať podnik pri zhodnocovaní menového rizika pred podpisom obchodného kontraktu a aké otázky má položiť pred a pri rokovaní s obchodným partnerom?

Podnik môže pri riadení menového rizika postupovať rôznymi spôsobmi. Z hľadiska perspektívy a stabilizácie zisku podniku sa odporúča uprednostňovať riadenie rizika v predstihu, t. j. ešte pred nastaním krízovej situácie. Mnoho podnikov svojou činnosťou vyvoláva menové riziko, pričom jeho riešenie sa hľadá až keď "tlačí topánka". V rámci tejto časti sa pokúsime o navrhnutie postupu pre ošetrenie menového rizika ešte pred podpisom obchodného kontraktu (kvôli zjednodušeniu situácie je volená metóda otázok).

Otázky pred rokovaním s partnerom
1. Chceme uskutočniť vývoz/dovoz výrobku/služby do/zo zahraničia? Nie je možný predaj/nákup na tuzemskom trhu?
2. Ide o jednorazový predaj/nákup? Budeme uzatvárať časovo obmedzenú zmluvu?
3. Aké motívy nás vedú k tomu, aby sme uskutočnili vývoz/dovoz?
4. Vieme odhadnúť riziká, ktorým sa vystavujeme? Vieme tieto riziká prezentovať našim akcionárom?
5. Poznáme zahraničný trh (konkurenčné prostredie, tradície a obchodné zvyklosti, vplyv netrhových štruktúr, legislatívne obmedzenia, a pod.)?
6. Neexistujú v tuzemsku zákonné obmedzenia na uskutočnenie pripravovanej transakcie?
7. Je možné zabezpečiť sa na tuzemskom trhu pred zmenou menového rizika? Koľko nás bude stáť zabezpečovacia transakcia?
8. Poznáme straty, ktoré môžu vzniknúť v prípade neúspešnosti transakcie?
9. Sme schopní zabezpečiť vymožiteľnosť našich práv na zahraničnom trhu? Za akú cenu?
Ak predchádzajúce otázky vedú k jednoznačnému a pozitívnemu záveru, pravdepodobne máme záujem uskutočniť transakcie, ktoré nám v budúcnosti ovplyvnia hospodársky výsledok obdobia (položkou kurzové rozdiely).

Otázky pri rokovaní s partnerom
1. Je tento partner (na základe vyjadrovania a osobnej prezentácie) vhodným kandidátom na uzavretie zmluvy?
2. Máme k nemu dostatok informácií o jeho spoľahlivosti, serióznosti, konkurenčnej pozícii na domácom trhu? Dôverujeme mu?
3. Je krajina pôvodu nášho obchodného partnera ekonomicky silná a stabilná? Aká vysoká je prípadná hrozba vzniku menového rizika?
4. Je partner ochotný vyjednávať v menových otázkach? Dotýka sa to tak transakčnej, ako aj ekonomickej expozície?
5. Aké je naše postavenie v rámci obchodu -- dominujeme alebo sme odkázaní na ústretovosť partnera?
6. Sme schopní zdôvodniť a presadiť niektoré skutočnosti do obchodného kontraktu?
Okruh otázok, ktoré sa môžu viazať na obchodné rokovanie, bude závisieť nielen od okolností, ale aj od akútnosti našej pozície. Vychádzajme z predpokladu, že menové riziko sa nám nepodarilo ošetriť v rámci pripravovanej zmluvy a sme odkázaní na prípravu zabezpečovacieho obchodu (zjednodušene povedané, ideme uskutočniť hedging).

Pri spracovaní podnikovej hedgingovej stratégie by mal podnik poznať charakter hedgingu, ktorý chce v budúcnosti uplatňovať. Môže ísť o:
1. Hedging transakčnej expozície -- zabezpečenie podniku pred zmenami v reálnej hodnote vykazovaného majetku, záväzkov alebo ich častí, pričom dochádza k presnému priradeniu ku konkrétnemu riziku s vplyvom na čistý výnos podniku.
2. Hedging translačnej expozície -- účinky zmien v kurzoch cudzích mien a riešenie kurzových rozdielov vznikajúce pri transformácii individuálnych účtovných závierok do meny vykazovania materského podniku s väzbou na vlastné imanie alebo hospodársky výsledok obdobia.
3. Hedging ekonomickej expozície -- zabezpečenie podniku pred variabilitou peňažných tokov, pri presnom priradení konkrétnemu riziku s vplyvom na čistý zisk alebo stratu (napr. hedging vystavenia sa zmenám menových kurzov, zmenám cien komodít, príp. pri transformácií peňažných tokov z variabilného úročenia na fixné).

Posúdenie efektívnosti hedgingu
Dôležitým aspektom pri definovaní hedging je posúdenie jeho efektívnosti, čo vyžaduje splnenie uvedených podmienok:
* na začiatku hedgingu existuje formálna dokumentácia o hedgingovom vzťahu a dosahovanom podnikovom cieli pri riadení rizika (dokumentácia by mala obsahovať identifikáciu hedgingového nástroja, položku alebo transakciu hedgingu, povahu zaisťovaného rizika, spôsob hodnotenia efektívnosti hedgingu),
* hedging je považovaný za vysoko efektívny pri dosahovaní kompenzácie (to je v prípadoch, ak na začiatku a počas trvania hedgingu môže podnik očakávať, že zmeny v reálnej hodnote alebo peňažných tokoch budú takmer úplne kompenzované zmenami v reálnej hodnote alebo peňažných tokoch hedgingového nástroja),
* pre hedging peňažných tokov musí byť nastanie predpokladanej transakcie vysoko pravdepodobné a musí poukazovať na možnú variabilitu peňažných tokov (čím by sa výrazne menil čistý zisk/strata),
efektívnosť hedgingu možno spoľahlivo oceňovať (dotýka sa to tak hedgingového nástroja, ako aj položky hedgingu),
* hedging bol hodnotený nepretržite a určený ako skutočne efektívny (počas účtovného obdobia je dokumentovaná jeho efektívnosť).

Posudzovanie možnosti ocenenia a efektívnosti hedgingového nástroja
Pri posudzovaní možnosti ocenenia a efektívnosti hedgingového nástroja neexistuje jediný ukazovateľ reálnej hodnoty a vzájomne závislé faktory, ktoré spôsobujú zmeny v jeho reálnej hodnote. V praxi sú uplatňované aj prístupy spočívajúce v rozdelení vnútornej a časovej hodnoty opcie (vytvorenie hedgingového nástroja jedine pre zmeny vo vnútornej hodnote, časová hodnota opcie je vylúčená), rozdelení prvku úrokov a okamžitej ceny vo forwardovej zmluve a pod. Pri zabezpečovaní môže v podniku nastať situácia, keď hedgingový nástroj kompenzuje zaisťované riziko čiastočne -- hedging nie je úplne efektívny, napr. ak sú hedgingový nástroj a položka hedgingu denominované v rôznych nezávislých menách. Napriek tomu pôjde o hedging. Pri dokazovaní efektívnosti je podnik zaviazaný prezentovať metódy hodnotenia efektívnosti a interval posudzovania (minimálne v čase zostavovania účtovnej závierky), nesmie pritom zabudnúť na zváženie časovej hodnoty peňazí.

Sprievodná dokumentácia nevyhnutná pre hedging a jeho prezentáciu v podnikových výkazoch
Sprievodná dokumentácia o hedgingu by mala obsahovať tieto informácie:
1. Popis podnikových cieľov a zásad pri riadení menového rizika, vrátane zásad pre hedging každého hlavného typu predpokladaných transakcií.
2. Samostatné zverejnenie hedgingu transakčnej, translačnej a ekonomickej expozície spolu s:
-- popisom hedgingu,
-- popisom finančných nástrojov, ktoré budú využívané ako hedgingový nástroj,
-- charakter hedgovaných rizík,
-- pre hedging ekonomickej expozície aj obdobia, v ktorých sa očakáva výskyt transakcií.
3. Spôsob vykazovania prírastkov/úbytkov hodnôt hedgingových nástrojov a položiek hedgingu), aby bolo možné posúdenie miery kompenzácie ziskov a strát.
4. Metódy a postupy posudzovania efektívnosti hedgingu.
Efektívnosť hedgingu musí podnik pravidelne vyhodnocovať, v prípade vzniku krízových situácií by mal prehodnotiť opodstatnenosť hedgingu a v rozhodujúcom momente prijať rozhodnutie o jeho ukončení. Ďalšie informácie týkajúce sa finančných vzťahov podniku k zahraničiu nájdete v odbornej publikácii Akciová spoločnosť, jej organizačné a finančné riadenie, www.a-s.sk.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:51