StoryEditor

Chystáte sa na dovolenku? Tu je séria dôležitých rád

07.06.2017, 00:01
Autor:
kokkok
Vyrážate na dovolenku a nechcete sa dostať do problémov? Držte sa rád, ktoré ponúkajú poisťováci a bankári.

Milan Janásik, hovorca poisťovne Generali, radí:

1. Pred cestou si s predstihom skontrolujte platnosť cestovných dokladov.


2. Preverte si, či do cieľovej destinácie nepotrebujete víza.


3. Ak zistíte, že doklady už nemáte platné, počítajte s tým, že vybavenie nových trvá určitý čas. V núdzovej situácii si môžete za rýchlejšie vydanie priplatiť. Do väčšiny európskych štátov sa dostanete aj na občiansky preukaz, no napríklad na cestu do USA však potrebujete biometrický pas.


4. Urobte si kópiu všetkých cestovných a osobných dokladov – najmä pasu, zdravotného preukazu, kartičky cestovného poistenia, na ktorej je aj číslo na asistenčné služby, prípadne zelenej karty, ak sa vyberiete na dovolenku autom. Túto „zálohu“ oceníte najmä vtedy, ak vám niekto ukradne doklady. Kópie preto uchovávajte vždy na inom mieste ako originály.


5. Nezabudnite si zbaliť lieky, ktoré pravidelne užívate. Pribaľte si aj medikamenty proti prípadnej hnačke, alergickým reakciám či krém na upokojenie pokožky po spálení.


6. Pozor na povolenú hmotnosť a rozmer batožiny. Niektoré letecké spoločnosti majú za prekročenie limitu pomerne vysoké príplatky.


7. Nebaľte si veci zakázané do lietadla – napríklad manikúru, turistické paličky, repliky zbraní, ale ani príbor či vývrtku.


8. Na letiskách sú samozrejmosťou kontroly tekutín. Zabaľte si ich do uzatvárateľných igelitových vreciek. Veľkosť nádobiek na tekutiny nesmie presiahnuť 100 ml.


9. Uzavrite si cestovné poistenie a ak sa dostanete do vážnych problémov, volajte asistenčné služby.

Číslo na ne nájdete priamo na kartičke poisťovne.

K dispozícii sú vám 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Volať ich musíte, ak je predpoklad, že náklady na liečbu či prevoz budú vyššie ako 300 eur. Ide zväčša o prípady, ak je v zahraničí nutná hospitalizácia, teda napríklad pri zlomeninách či operáciách. Asistenčné služby vám pomôžu aj pri hľadaní najvhodnejšieho zdravotníckeho zariadenia.

 

Skontrolujte si balík služieb od banky, možno v ňom máte poistenie

Ak sa chystáte na dovolenku, skontrolujte si, či balík služieb od vašej banky už neobsahuje cestovné poistenie. Napríklad v ČSOB majitelia balíka ČSOB Extra Pohoda v ňom majú zahrnuté aj cestovné poistenie k platobnej karte počas celého roka. 

Andrea Lazar, riaditeľka Odboru retailového segmentu ČSOB, odporúča:

1. Vopred si v banke overte, či sú platby kartou v zahraničí súčasťou balíka služieb.


2. Informujte sa, koľko budete platiť za výber hotovosti z bankomatu a či v krajine nie je banka z rovnakej skupiny ako jeho domáca banka. V takom prípade bývajú výbery spravidla zvýhodnené.

Vo všeobecnosti platí, že ak sa dovolenkár nachádza v niektorej z krajín SEPA (Jednotná oblasť platieb v eurách, pozn. red.), za výber hotovosti z bankomatu zaplatí nanajvýš toľko, ako by si vyberal hotovosť z bankomatu inej banky na Slovensku. Mimo tohto územia sa výška poplatku odvíja od objemu vyberanej sumy.


3. Výber hotovosti debetnou kartou je lacnejší. Klienti ČSOB platia na dovolenke najčastejšie debetnou kartou (68 percent). Niečo viac ako štvrtina (28 percent) využila vlani na dovolenke kreditné karty a štyri percentá kombináciu oboch. Platí však, že kreditnými kartami platia priemerne vyššie sumy.

„Ukazuje sa, že ešte stále existuje priestor na väčšie využívanie platobných kariet. Počet transakcií kartami sa totiž z roka na rok zvýšil až o dve tretiny. Tomuto trendu sa prispôsobujú aj menší obchodníci v dovolenkových destináciách, pre ktorých predstavujú platobné terminály aj konkurenčnú výhodu,“ uviedla Andrea Lazar.

Používanie kariet je bezpečnejšie, pretože so sebou nemusíte nosiť väčšiu hotovosť. Zároveň je to aj pohodlný spôsob platby. Nemusíte hľadať zmenárne a overovať si aktuálne kurzy. 

Dôležitý je aj účel cesty

Nepodceňujte výber správneho cestovného poistenia. Treba pri tom brať do úvahy, či idete za oddychom, alebo za zárobkom.

Vopred si overte, na čo sa vzťahuje poistné krytie, ako aj výšku poistného plnenia.

V prípade, ak plánujete na cestách aj pracovať alebo brigádovať, mali by ste to zohľadniť pri výbere poistenia. To isté platí i pre študentov, ktorí si chcú v lete v zahraničí zarobiť.

Peter Ripka, riaditeľ Odboru produktového manažmentu ČSOB Poisťovne, varuje:

„Výška poplatkov alebo doplatkov v dovolenkovej destinácii môže nemilo prekvapiť. Napríklad náklady spojené s pomocou pri tráviacich ťažkostiach dosiahli v obľúbenom Chorvátsku priemerne 278 eur, v prípade Talianska až 603 eur. Za ošetrenie zlomenej nohy v Bulharsku môže dovolenkár zaplatiť aj viac ako 1 000 eur, v Taliansku dokonca dvojnásobne viac,“ priblížil na tlačovej konferencii ČSOB.

Na dovolenkách v krajinách Európskej únie, v Srbsku, Nórsku, Lichtenštajnsku, vo Švajčiarsku a na Islande platí Európsky preukaz zdravotného poistenia.

„Vďaka nemu má dovolenkár nárok na rovnakú zdravotnú starostlivosť ako domáci, a to isté sa vzťahuje aj na doplatky, ktoré bývajú v iných krajinách spravidla vyššie. Taktiež treba myslieť na to, že preukaz platí iba v štátnych zdravotníckych zariadeniach. V letoviskách sú často práve súkromné zdravotnícke zariadenia,“ vysvetlil Ripka.

Preto je dobré si tiež pri cestách do týchto krajín uzavrieť komerčné cestovné poistenie liečebných nákladov, z ktorého sú potom poistenému uhradené náklady na spoluúčasť aj ošetrenie v súkromnom zdravotníckom zariadení.

 

Čo robiť, keď...

– V prípade náhleho ochorenia, úrazu alebo inej nepríjemnej udalosti bezodkladne kontaktujte asistenčnú službu, ktorá vás usmerní. Odporučí vám vám lekára alebo zdravotnícke zariadenie, na ktoré sa máte obrátiť alebo čo robiť, kým príde prvá pomoc. Pomôže vám aj s komunikáciou so zdravotníckym personálom.

– Odložte si všetky lekárske správy a bločky o kúpe liekov. Tie po návrate z dovolenky predložíte poisťovni po nahlásení poistnej udalosti. Na ich základe vám poisťovňa, v ktorej ste si cestovné poistenie uzatvorili, tieto výdavky preplatí. Tento postup sa uplatňuje pri menej vážnych zdravotných problémoch, pri ktorých nebola nutná hospitalizácia. Ide zväčša o uštipnutia hmyzom, ľahký úpal, oškretie kože či angínu a kašeľ. Pri nich asistenčné služby kontaktovať nemusíte.

01 - Modified: 2024-04-19 10:00:01 - Feat.: - Title: Top dovolenka za minimum peňazí? Toto letovisko označujú za európske Maldivy, zatiaľ ho pozná len málo ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 07:00:00 - Feat.: - Title: Nechoďte sem, odkazuje turistom talianske mestečko. Bojí sa náporu turistov, môže za to nový seriál od Netflixu 03 - Modified: 2024-04-17 12:03:13 - Feat.: - Title: Slovensko reaguje na nové európske štandardy. Steelka vytvorila špeciálny tím, na vlne sú aj banky 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom 05 - Modified: 2024-04-16 07:45:48 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
23. apríl 2024 11:13