StoryEditor

Obchodovanie na trhu bolo hektické

07.07.2003, 00:00

Júnovú periódu plnenia povinných minimálnych rezerv (PMR) splnili banky bez problémov na 100,1 %. V pondelok ministerstvo financií nebolo úspešné pri získavaní prostriedkov na desať rokov, keď z ponúkaných 6,338 miliardy získalo len 1,14 pri priemernom ročnom výnose 4,741 %. Maximálny úrok dosiahol 4,75 % a minimálny 4,73 %. Štát si na trhu plánoval v tejto aukcii požičať 10 miliárd korún.
Do júlovej periódy plnenia povinných minimálnych rezerv vstúpili komerčné banky s vysokým nadstavom likvidity. Národná banka Slovenska predpísala povinné minimálne rezervy vo výške 21,314 miliardy korún.
V utorok sa banky sústredili na pravidelný dvojtýždňový sterilizačný repo tender centrálnej banky. NBS akceptovala celý dopyt bánk v objeme 49,162 miliardy korún, pri minimálnom a priemernom výnose 6,48 percenta. Maximálny výnos dosiahol úroveň dvojtýždňovej limitnej sadzby pre repo tendre. Keďže banky mali záujem uložiť v centrálnej banke o deväť miliárd viac ako je splatná sterilizácia, dalo sa usudzovať, že v NBS bolo na jednodňovej báze uložených niekoľko miliárd.
V strede týždňa sa bankový sektor dostal po vyrovnaní repo tendrov do denného aj kumulatívneho podstavu korunovej likvidity. Niektoré banky sa pritom možno museli refinancovať v NBS. Likvidita sa mala upraviť vo štvrtkovej aukcii pokladničných poukážok centrálnej banky. Komerčné banky prejavili však záujem len vo výške 5,5 miliardy korún. Centrálna banka akceptovala všetky ponuky pri jednotnom výnose 6,5 percenta. Nízky záujem bol prekvapením, pretože v piatok maturovali poukážky v objeme 12,2 miliardy. Dôvodov mohlo byť viacero. Oproti predchádzajúcim aukciám pokladničných poukážok sa ceny na trhu dostali k vyšším hodnotám, a teda už sú takmer identické s výnosom vo štvrtkovej aukcii. Ďalším dôvodom je aj fakt, že komerčné banky prestali veriť, že centrálna banka v najbližšom období prehodnotí svoju menovú politiku a rozhodne sa znížiť kľúčové úrokové sadzby. Neposlednou príčinou nízkeho záujmu o poukážky NBS môže byť aj skutočnosť, že už tento týždeň ministerstvo financií začína s emisiou štátnych pokladničných poukážok, ktoré sú pre banky z daňového hľadiska zaujímavejšie.

Vo štvrtok vládla na trhu hektická atmosféra. Pred aukciou poukážok sa kupovali depozity do lehoty dvoch týždňov. Najvýraznejšie, až o jedno percento, vzrástli spotnexty a overnighty sa dostali takmer k ôsmim percentám. Po výsledkoch aukcie však nastal pohyb smerom nadol a tomnexty a spotnexty klesli až na úroveň piatich percent. Pokles zaznamenali aj týždňové a dvojtýždňové zdroje.
Po piatkovom vyrovnaní PP NBS sa bankový sektor dnes dostal do výrazného nadstavu korunovej likvidity, keď banky plnili predpis k nedeli na 104,63 %. Na jednodňovej sterilizácii sa nachádza navyše okolo 5 miliárd Sk.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. máj 2024 21:20