26.02.2004, 23:00
Nesprávne zrazená daň platiteľom, Zmluva o výkone správy.

Uznanie záväzku a premlčanie
Dlžník, ktorý je podnikateľom, uznal svoj záväzok iba čiastočne. Ako je to s premlčaním záväzku a tiež s platením úrokov?
-- Uznanie záväzku medzi podnikateľskými subjektmi upravuje ustanovenie § 323 Obchodného zákonníka. Ak niekto písomne uzná svoj určitý záväzok, predpokladá sa, že v uznanom rozsahu tento záväzok trvá v čase uznania. Tieto účinky nastávajú aj v prípade, keď pohľadávka veriteľa bola v čase uznania už premlčaná. Výhodou uznania záväzku je jeho vplyv na premlčanie. Platí, že ak dlžník písomne uzná svoj záväzok, plynie od tohto uznania nová štvorročná premlčacia lehota. Ak sa uznanie týka iba časti záväzku, plynie nová premlčacia doba o tejto časti. Platenie úrokov sa považuje za uznanie záväzku o sume, z ktorej sa úroky platia. To však platí iba vtedy, ak ide ešte o nepremlčaný záväzok. Ak dlžník plní čiastočne svoj záväzok, má toto plnenie účinky uznania zvyšku dlhu, ak možno usudzovať na to, že plnením dlžník uznáva aj zvyšok záväzku. Účinky uznania záväzku nastávajú aj v prípade, keď jemu zodpovedajúce právo bolo v čase uznania už premlčané. Uznanie záväzku má účinky aj voči ručiteľovi.

Daňová kontrola
Aké sú práva a povinnosti pri daňovej kontrole, ktorú vykonáva správca dane u platiteľa dane?
-- Daňovou kontrolou zamestnanec správcu dane zisťuje alebo preveruje u platiteľa dane najmä správnosť stanovenia základu dane zo mzdy a zdaniteľnej mzdy, správnosť výpočtu preddavkov na daň a daň. Tiež včasnosť a úplnosť odvodov preddavkov a dane, ako aj ostatné skutočnosti, ktoré sú rozhodujúce z hľadiska stanovenia dane a preddavkov na daň. Kontrolu dane zo mzdy vykonáva miestne príslušný správca dane u platiteľa dane alebo na mieste, kde to účel kontroly vyžaduje. Daň alebo preddavok na daň, ktorú bol platiteľ dane povinný zraziť alebo vybrať z daňového základu, odvedie správcovi dane v lehote ustanovenej zákonom o správe daní alebo osobitným predpisom (zákon č. 595/2003 Z. z.). Ak tieto daňové sumy neboli zrazené alebo vybraté v určenej výške alebo odvedené v určenej lehote, predpíše správca dane platiteľovi dane tieto sumy na priame platenie.

Platiteľ dane, u ktorého správca dane vykonáva daňovú kontrolu, má voči zamestnancovi správcu dane nasledujúce povinnosti:
* umožniť poverenému zamestnancovi správcu dane vykonať daňovú kontrolu,
* zabezpečiť vhodné miesto a podmienky na vykonanie daňovej kontroly,
* poskytovať požadované informácie sám alebo ním určenou osobou,
* predkladať účtovné a iné doklady, ktoré preukazujú hospodárske a účtovné operácie vrátane evidencie a záznamov, ktorých vedenie bolo správcom dane uložené, a podávať k nim ústne alebo písomné vysvetlenia,
* predkladať v priebehu daňovej kontroly všetky dostupné dôkazné prostriedky preukazujúce jeho tvrdenia,
* umožňovať vstup do sídla kontrolovaného daňového subjektu a do jeho prevádzkových priestorov a umožňovať rokovanie s jeho zamestnancom,
* zapožičať doklady a iné veci mimo sídla alebo prevádzkových priestorov kontrolovaného daňového subjektu alebo poskytnúť výpisy, prípadne kópie.

Platiteľ dane, u ktorého je vykonávaná daňová kontrola, má vo vzťahu k správcovi dane právo:
* na predloženie služobného preukazu zamestnancom správcu dane,
* byť prítomný na rokovaní so svojimi zamestnancami,
* predkladať v priebehu daňovej kontroly dôkazy preukazujúce jeho tvrdenia,
* klásť svedkom a znalcom otázky pri ústnom pojednávaní a miestnom zisťovaní,
* vyjadriť sa ku skutočnostiam zisteným pri daňovej kontrole, k spôsobu ich zistenia, prípadne navrhnúť, aby v protokole boli uvedené jeho vyjadrenia k nim,
* nahliadnuť do zapožičaných dokladov u správcu dane v jeho obvyklej úradnej dobe.
Prevzatie dokladov a iných vecí potvrdí zamestnanec správcu dane osobitne pri prevzatí. Požičané doklady a iné veci vráti správca dane kontrolovanému daňovému subjektu najneskôr do 30 dní od predloženia posledného dokladu alebo inej veci. V osobitne zložitých prípadoch, najmä ak je nevyhnutné vykonať vonkajšiu expertízu alebo zapožičané doklady a iné veci poskytnúť na účely trestného konania, môže túto lehotu predĺžiť najviac o 60 dní odvolací orgán. O tejto skutočnosti správca dane písomne upovedomí daňový subjekt.
O výsledku zistenia vyhotoví zamestnanec správcu dane protokol o daňovej kontrole, ktorý doručí kontrolovanému daňovému subjektu spolu s výzvou na jeho prerokovanie. Kontrolovaný daňový subjekt je oprávnený vyjadriť sa písomne k protokolu o daňovej kontrole najneskôr v deň jeho prerokovania. Po prerokovaní protokolu o daňovej kontrole protokol podpisuje kontrolovaný daňový subjekt a zamestnanec správcu dane. Odmietnutie podpisu kontrolovaným daňovým subjektom zamestnanec správcu dane v protokole poznamená. Jedno vyhotovenie protokolu dostane kontrolovaný daňový subjekt. Deň prerokovania protokolu je dňom jeho doručenia. To platí aj v prípade, ak kontrolovaný daňový subjekt odmietne protokol o daňovej kontrole podpísať alebo prevziať. Ak sa kontrolovaný daňový subjekt (platiteľ dane) bezdôvodne nezúčastní na prerokovaní protokolu v deň určený vo výzve, ktorá mu bola doručená (v zmysle ustanovenia § 17 zákona č. 511/1992 Zb. v znení noviel), považuje sa za deň prerokovania a doručenia protokolu o daňovej kontrole deň, ktorý je určený vo výzve na prerokovanie tohto protokolu.

Uzavretie manželstva
Je možné, aby manželstvo bolo uzavreté medzi bratrancom a sesternicou? Ktorý predpis upravuje túto problematiku?
-- V zmysle ustanovenia § 12 zákona o rodine, manželstvo sa nemôže uzavrieť medzi predkami a potomkami a medzi súrodencami, to isté platí o príbuzenstve založenom osvojením, pokiaľ osvojenie trvá. Neplatnosť manželstva vysloví súd i bez návrhu. Ustanovenie § 12 vylučuje uzavretie manželstva medzi najbližšími príbuznými, a to aj osvojenými, kým osvojenie trvá. Ide o osoby blízke podľa ustanovenia § 116 Občianskeho zákonníka, a to príbuzní v priamom rade, to znamená osoby, ktoré pochádzajú jedna od druhej (rodičia a deti, prarodičia a vnuci), súrodenci, manželia a takisto osvojitelia a osvojenci podľa ustanovenia § 63 ods. 1 zákona o rodine, ktoré sú vždy osobami blízkymi bez ohľadu na to, aké sú medzi nimi skutočné vzťahy. V ustanovení § 117 Občianskeho zákonníka je zakotvené príbuzenstvo v priamom rade a príbuzenstvo v pobočnom rade. O príbuzenstvo v priamom rade ide vtedy, ak jedna osoba pochádza od druhej. Stupeň príbuzenstva sa určuje podľa počtu narodení, ktorými jedna osoba pochádza od druhej. Otec s dcérou sú teda príbuzní v prvom stupni, starý otec s vnučkou v druhom stupni atď. O príbuzenstvo v pobočnom rade ide vtedy, ak dve osoby pochádzajú od spoločného predka. Stupeň príbuzenstva sa určuje podľa počtu narodení, ktorými obidve osoby pochádzajú od najbližšieho spoločenského predka. Súrodenci sú príbuzní v druhom stupni atď. Manželstvo je teda neprípustné medzi predkami a potomkami a medzi súrodencami. Už bratranci a sesternice manželstvo môžu uzavrieť.

Nesprávne zrazená daň platiteľom
Aký je postup zamestnanca voči zamestnávateľovi (platiteľovi), ak mu platiteľ zrazil daň v nesprávnej výške?
-- V zmysle ustanovenia § 49 zákona č. 511/1992 Zb. o správe daní v znení noviel je v tomto prípade riadnym opravným prostriedkom sťažnosť. Uplatňuje ju daňovník v prípade, ak daň zrazená platiteľom bola zrazená nesprávne. Daňový subjekt požiada platiteľa, aby chybu odstránil v lehote 60 dní odo dňa, keď k zrážke došlo. Platiteľ má povinnosť oznámiť daňovníkovi do 30 dní od prevzatia žiadosti požadované údaje, prípadne opraviť chybu. Ak s postupom platiteľa dane daňovník nesúhlasí, môže v 30-dňovej lehote po prijatí od platiteľa dane podať sťažnosť na postup platiteľa dane správcovi dane, v obvode ktorého má platiteľ sídlo alebo trvalý pobyt. Správca dane rozhodne o sťažnosti rozhodnutím. Rozhodnutie musí obsahovať odôvodnenie. Proti tomuto rozhodnutiu je možné odvolanie v lehote 30 dní odo dňa doručenia.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 23:15