StoryEditor

Dohoda o vykonaní práce

30.06.2003, 00:00

Zamestnávateľ je povinný plnenie svojich úloh v rámci predmetu podnikania zabezpečiť zamestnancami v pracovnom pomere. Iba výnimočne plnenie svojich úloh zabezpečuje zamestnancami v pracovnoprávnom vzťahu založenom dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru. Ide o nasledujúce druhy dohôd: dohoda o vykonaní práce, dohoda o pracovnej činnosti, dohoda o brigádnickej práci študentov.

Dohodu o vykonaní práce zamestnávateľ môže uzatvoriť s fyzickou osobou, ak predpokladaný rozsah práce (pracovnej úlohy), na ktorý sa táto dohoda uzatvára, nepresahuje 300 hodín v kalendárnom roku. Do predpokladaného rozsahu práce sa započítava aj práca vykonávaná zamestnancom pre zamestnávateľa na základe inej dohody o vykonaní práce. Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára písomne, inak je neplatná. V dohode o vykonaní práce musí byť vymedzená pracovná úloha, dohodnutá odmena za jej vykonanie, doba, v ktorej sa má pracovná úloha vykonať, a predpokladaný rozsah práce, ak jej rozsah nevyplýva priamo z vymedzenia pracovnej úlohy. Písomná dohoda o vykonaní práce sa uzatvára najneskôr deň pred dňom začatia výkonu práce. Pracovná úloha sa musí vykonať v dohodnutej dobe, inak môže zamestnávateľ od dohody odstúpiť. Zamestnanec môže od dohody odstúpiť, ak nemôže pracovnú úlohu vykonať preto, že mu zamestnávateľ neutvoril dohodnuté pracovné podmienky. Zamestnávateľ je povinný nahradiť škodu, ktorá mu tým vznikla. Odmena za vykonanie pracovnej úlohy je splatná po dokončení a odovzdaní práce. Medzi účastníkmi možno dohodnúť, že časť odmeny bude splatná už po vykonaní určitej časti pracovnej úlohy. Zamestnávateľ môže odmenu po prerokovaní so zamestnancom primerane znížiť, ak vykonaná práca nezodpovedá dohodnutým podmienkam. Dohoda o vykonaní práce sa uzatvára na vykonanie ojedinelej práce určenej výsledkom práce. Pracovné činnosti, ktoré sú síce vymedzené druhovo, ale sa nevykonávajú pravidelne, ale len z času na čas, je možné upraviť aj dohodou o vykonaní práce. Ak zamestnanec zomrie pred splnením pracovnej úlohy a zamestnávateľ môže jej výsledky použiť, právo na odmenu primeranú vykonanej práci a právo na náhradu účelne vynaložených nákladov nezaniká a stáva sa súčasťou dedičstva.

Príklad:
Dohoda o vykonaní práce


Zamestnávateľ: ...................(názov a sídlo spoločnosti)

a

zamestnanec: ......................(meno, priezvisko, bydlisko)
občiansky preukaz evid. č. ........................

uzavierajú podľa § 226 a nasl. Zákonníka práce túto

dohodu o vykonaní práce

1. Dojednaná pracovná úloha:
................................................................
2. Dojednaný rozsah práce (pracovnej úlohy) v hodinách spolu: ...........
3. Pracovná úloha bude vykonaná do: ......................
4. Zamestnanec vykoná pracovnú úlohu:
a) osobne
b) za pomoci týchto rodinných príslušníkov
5. Dojednaná odmena: ............... Sk
Odmena za vykonanie úlohy je splatná po dokončení a odovzdaní práce.
6. Dojednáva sa dohoda o splatnosti časti odmeny (po vykonaní I. etapy pracovnej úlohy) takto: ......................., zostatok odmeny bude vyplatený po odovzdaní dohodnutej úlohy.
7. Ďalšie dojednané podmienky (napr. náhrada cestovných nákladov v zmysle zákona č. 119/1992 Zb. v znení noviel, stravné atď.).

V ...................., dňa ......................


.................................... ...............................
zamestnanec zamestnávateľ

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 20:23