StoryEditor

Tip na víkend: Letné sídlo českých mocnárov

14.07.2004, 00:00
Iba približne pol hodinky jazdy autom vám môže trvať cesta z Prahy k národnej kultúrnej pamiatke Křivoklát, ktorá sa nachádza vyše 50 kilometrov na západ od hlavného mesta Českej republiky. Na nádvorie jedného z najstarších, najvýznamnejších, ale aj najzachovanejších hradov, ktorý slúžil českým kráľom a kniežatám predovšetkým ako letné sídlo a miesto oddychu a relaxácie, sa však dostanete trochu neskôr.
Po príchode do obce a zaparkovaní auta vás čaká ešte pešia cesta nahor k skalnej vyvýšenine, na ktorej sa nachádza hrad Křivoklát. Pôvodne drevený, neskôr kamenný hrad, ktorého počiatky siahajú až do 12. storočia, si svoju veľkoleposť získal najmä počas panovania Přemysla Otakara II. Na jeho neskoršej prestavbe sa významne podieľal Václav IV., opravy a dobudovania sa dočkal počas panovania Vladislava Jagelovského (iniciálka jeho mena W sa dodnes nachádza na viacerých miestach hradu). Hoci Křivoklát počas storočí opakovane poškodil požiar, podarilo sa ho zachrániť a zreštaurovať, takže dnes jeho vonkajšia podoba i interiéry pútajú pozornosť návštevníkov z blízkeho i zo vzdialeného okolia.
Dominantou hradu je veľká veža obrátená k východu, v ktorej prízemí sa nachádza niekdajšia obávaná hladomorňa a mučiareň. Na ďalších poschodiach si môžete pozrieť historické zbierky, ale aj zbrane a trofeje. Na severnej strane sa nachádza veža Huderka s čiernou kuchyňou a na juhu Ľudomorňa. Počas prehliadky hradu vašu pozornosť určite upúta kráľovská a rytierska sála s expozíciou gotického maliarskeho a a sochárskeho umenia, obrazáreň, ale aj veľkolepá knižnica obsahujúca približne 52-tisíc zväzkov kníh. V každom ročnom období je však nie menej zaujímavý aj pohľad zo zachovaných hradieb alebo z cestičky smerujúcej k hradu na okolitú prírodu.
Pobyt na zámockom nádvorí si môžete spríjemniť návštevou galérie, rezbárskej dielne či predajne so sviečkami, oddych i malé pohostenie ponúka tunajšia čajovňa. Na hradnom nádvorí sa počas roka prezentujú so svojou tvorbou výtvarníci, divadelníci či hudobníci, od 3. do 8. augusta sa na toto mieste usadia amatérski i profesionálni účastníci rezbárskeho sympózia.
Ak sa rozhodnete navštíviť křivoklátsky zámok ešte tento alebo budúci mesiac, jeho prehliadku môžete absolvovať denne okrem pondelka od 9.00 do 17.00 hod. V septembri a októbri sa brány hradu zatvárajú o hodinku skôr. Prehliadka interiérov zámku so sprievodným textom v češtine vyjde dospelú osobu na 80 korún (v cudzom jazyku dvojnásobok), deti, študenti a dôchodcovia zaplatia polovicu spomínanej sumy. Za návštevu veľkej veže, ktorá je však možná len v prípade pekného počasia a po prejavení záujmu o ňu viac ako desiatich osôb, si dospelý priplatí 40 a dieťa či študent 20 korún.
Viac informácií aj s aktuálnymi pozvánkami na podujatia nájdete na stránke www.krivoklat.cz.
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 17:18