Flickr
StoryEditor

Rúrky skryté v omietke. V chladení porazia tradičnú klimatizáciu

23.07.2017, 00:18
Autor:
red, runred, run
Ušetriť čo najviac na energiách, ale aj mať pohodlie – to si pre svoje obydlie želá asi každý. Ako to zladiť v rámci klimatizovania priestorov? Tu je pár tipov.

Aj pred neznesiteľnými teplotami sa možno ochrániť. Možností sa ponúka niekoľko.

Rolety, vetranie a žalúzie

Hádam najlacnejšie je kúpiť si ventilátor, no ten vzduch neochladí, len ho rozprúdi. Treba sa preto spoľahnúť aj na vetranie. Vetrajte počas noci či skoro ráno, keď je teplota vonkajšieho vzduchu nižšia než vnútri. Studený vzduch pomáha znižovať teplotu stien, podláh či nábytku. Ďalší spôsob je dať si namontovať vonkajšie rolety alebo žalúzie. Zabráňte aj vlhkosti v byte, vlhko totiž zvyšuje pocit tepla.

Vplyvy klimatizácie

Finančne náročnejšia je klimatizácia, a to aj čo sa týka spotreby energie. Oproti ventilátoru spotrebuje asi 20-krát viac energie. Ak si ju teda chcete namontovať, vyberte si len tú s energetickou triedou A. Ochladzovanie priestoru klimatizačnou jednotkou je založené na prúdení studeného vzduchu, ktorý ochladzuje okolie. Prúdenie však nie je v priestore rozložené rovnomerne. V blízkosti klimatizačnej jednotky je najsilnejšie, s narastajúcou vzdialenosťou slabne. Počas horúcich dní klimatizácia môže okrem chladenia miestností spôsobiť aj zdravotné problémy, vznikajúce najmä z teplotného rozdielu medzi vonkajším a vnútorným prostredím. Ľudské telo znáša teplotný rozdiel medzi piatimi až siedmimi stupňami. Odporúča sa zapínať klimatizáciu iba na niekoľko hodín denne.

Stropné chladenie

Najnovšie sa ujal nápad ochladzovania priestorov šetrne voči zdraviu aj peňaženkám - postupne pribúdajú stavby, ktoré teplo a chlad vyrábajú pomocou tepelného plynového čerpadla. „Laicky povedané, vzduch sa ochladzuje vďaka vode, ktorá prúdi v rúrkach s úzkym priemerom zabudovaných v strope. Na chladenie vody sa využíva potenciál okolitého vzduchu, ktorý v plynovom tepelnom čerpadle premeníme na chlad. Tým istým systémom sa zas v zime kúri,“ hovorí Matúš Izakovič, riaditeľ marketingu a integrácie technológií spoločnosti ESM-Yzamer.

Stropné chladenie nielenže zníži náklady na energiu, ale berie ohľad aj na životné prostredie a nespôsobuje zdravotné ťažkosti. Ako takéto stropné chladenie funguje? Ide o sálavý systém, pričom sálanie prebieha nad rosným bodom, ktorý sa pohybuje v závislosti od vlhkosti vzduchu. Ide o tzv. vysokoteplotné chladenie. Voda v rúrkach je chladnejšia ako teplota v miestnosti a prebytočné teplo do seba rovnomerne pohlcuje.

Princíp sálania

"Rozdiely medzi vonkajšou a vnútornou teplotou sú spravidla nižšie než pri chladení klimatizáciou. Zároveň je teplota stien nižšia než teplota vzduchu, čo je pre telo výhodné, pretože prebytočné teplo môže sálať do okolia, a to ho pohltí. Sálanie je pre telo najkomfortnejší spôsob znižovania vlastnej teploty," vysvetľuje Izakovič.
Stropné chladenie funguje na princípe ochladzovania vzduchu prostredníctvom tenkých rúrok pripevnených a skrytých v omietke na strope. Chladenie miestnosti zabezpečí prúdiaca voda. Jej teplotu udržiavajú na požadovanej hodnote technológie využívajúce potenciál okolitého vzduchu. Plynové tepelné čerpadlo ho dokáže premieňať na chlad. No nielen to. Čerpadlo počas vyrábania chladu poslúži aj na produkovanie teplej úžitkovej vody a v zime zasa vyhrieva.

Ekologický prístup

Sálavý systém znamená, že teplo alebo chlad sa šíria elektromagnetickým vlnením, zároveň však nedochádza k ohrevu vzduchu. Vlny cez vzduch len prechádzajú a realizácia tepla, teda ohrevu - alebo v lete chladenia - prebieha na tuhých alebo tekutých látkach, teda aj na tele človeka. Následne sa od nahriatych povrchov ohrieva vzduch. Teplota okolitých povrchov, ako stien, podláh či nábytku, je vyššia než teplota vzduchu, čo zvýrazňuje vhodné rozloženie teploty v priestore. Samotná regulácia teploty je na používateľovi. Buď sa robí na ovládacom paneli s dotykovou obrazovkou alebo aplikáciou v smartfóne. Inteligetný riadiaci systém po čase, napríklad po týždni alebo mesiaci, spozná užívateľské zvyklosti, a tak dokáže regulovať teplotu úplne sám.
„Jednoznačná výhoda je, že systém zahŕňa aj vykurovanie aj chladenie. A cenovo? Pri inštaláciách plošných sálavých systémov bude vstupná cena vyššia o 25 až 50 percent, prevádzkové náklady na energie, naopak, klesnú od 20 do 50 percent. Ide však aj o kvalitu dodávaného tepla a chladu a taktiež o energetickú efektívnosť i šetrnosť voči životnému prostrediu.

Na čo nezabúdajte pri klimatizácii
- fltre na klimatizáciu udržiavajte čisté
- vypnite ju, keď nikto nie je doma
- v priestore, kde je spustená, by sa nemali otvárať okná
- ak sa už rozhodmete pre klimatizáciu, vyberte si energetickú triedu A

01 - Modified: 2024-04-08 13:56:56 - Feat.: - Title: Šarlatán, či génius? Vedec sa pred 100 rokmi chválil vynálezom lúča smrti 02 - Modified: 2024-02-20 12:48:52 - Feat.: - Title: Viac kalórií dodaných do tela športovcov zo stravy znamená viac energie 03 - Modified: 2024-01-12 10:41:39 - Feat.: - Title: Vaše telo pri behu spotrebováva energiu, a čím ste ťažší, tým viac energie spotrebuje 04 - Modified: 2023-11-23 16:46:46 - Feat.: - Title: Legislatíva nereaguje na energetickú krízu. Podporovatelia obnoviteľných zdrojov žiadajú zmeny 05 - Modified: 2023-11-23 09:01:31 - Feat.: - Title: Na beh v zime budete potrebovať viac energie ako v lete
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 06:48