Odchod zakladateľa by mal byť plynulý.
StoryEditor

Chcete ochrániť svoj majetok? Advokát prináša 10 rád pre rodinné firmy, na čo si dať pozor

05.06.2023, 09:32
  • V prvom rade by sa mal dopredu pripraviť kompletný plán pripravovaných zmien.
  • Pre dôležitosť podnikania je správne fungujúci systém pravidiel a vzťahov.
  • Okrem toho je dôležité myslieť na komunikáciu so skúsenými poradcami.
  • Partner Štěpán Štarha s advokátskej kancelárie HAVEL & PARTNERS hovorí, že musíte sa pripraviť napríklad aj na zmenu vlastníckej štruktúry.

1. Otvorená diskusia a akceptácia riešenia. Proces nástupníctva a vytvorenia rodinnej štruktúry by mal byť otvorene diskutovaný v najbližšej rodine, lebo len riešenie, ktoré prijme celá rodina, pretrvá.

2. Efektívne riadenie procesu nástupníctva. Rodinná firma by si mala v spolupráci s členmi rodiny pripraviť plán odovzdania a nástupníctva, ale najmä ho dôsledne dodržiavať, a tak efektívne riadiť celý proces. Členovia rodiny by mali vedieť, aké je ich miesto, čo ich čaká a po splnení akých míľnikov sa posunú ďalej, respektíve dostanú nové právomoci či majetkové plnenia.

3. Výber nástupcu/nástupcov a ich dôsledné zaučenie. Veľkou výzvou je nájsť vhodného nástupcu z radov rodiny. Teda osobu, ktorá má na to vhodné predpoklady a dostatočný záujem. Dôležité je tiež postupné zapájanie nástupcu a jeho dôsledná príprava. V tomto smere je nevyhnutné, aby zakladateľ postupne pridával kompetencie a právomoci nástupcovi a jeho prechod bol čo najplynulejší.

4. Pripravenosť zakladateľa. Odchod zakladateľa by mal byť plynulý, teda mal by sa postupne zo svojej roly sťahovať a nechať nástupcu učiť sa, občas aj na vlastných chybách – samozrejme, v rozumnej miere. Pri podnikaní je potrebné, aby zakladateľ našiel vhodnú mieru svojho zapojenia a zároveň ponechania voľnosti v rozhodovaní nástupcu. Taktiež by si mal nájsť aktivitu, ktorou vyplní svoj čas po odchode z firmy, napríklad venovanie sa filantropii.

5. Zabezpečenie pre prípad neočakávaných udalostí. Ako sa hovorí, „lepšie byť pripravený ako prekvapený“, a to platí pre rodinné firmy dvojnásobne. Neočakávaná nepriaznivá životná situácia (zdravotné problémy, rozvod, smrť, dedičské konanie) či ekonomické problémy (exekúcie, konkurz, obchodný spor, vydieranie) môžu vyústiť do neželaného dedenia, rozdrobenia či straty majetku a v neposlednom rade aj do vstupu tretej osoby do štruktúry. Uvedené zasiahne nielen rodinu a jej rodinný majetok, ale aj celé podnikanie. Nepriaznivá udalosť v podobe smrti môže „ochromiť“ chod firmy, ako aj finančné zabezpečenie a podporu členov rodiny aj na niekoľko mesiacov – kým prebehne dedičské konanie. Počas tohto obdobia v podstate nemá kto platiť základné výdavky rodiny a v rámci firmy výplaty zamestnancom, efektívne plniť dodávateľsko-odberateľské vzťahy a napĺňať podnikateľskú činnosť. Preto je potrebné byť na neočakávanú udalosť vhodne pripravený a mať nastavený mechanizmus, ktorý sa v tomto prípade aktivizuje.

image

Štvordňový pracovný týždeň: Na Slovensku sa objavil prvý odvážnejší hráč, zvažujú to aj ďalší

6. Vhodne nastavený Family Office. Family Office predstavuje správne fungujúci systém pravidiel a vzťahov na správu privátneho majetku a podnikania, ktorým sa dosiahne želaný efekt správy súkromného majetku a spoločností. Býva zložený z holdingu a nadstavby vo forme fondového riešenia. Túto štruktúru je však potrebné nastaviť na potreby konkrétnej rodiny a odvetvie jej podnikania.

7. Diverzifikácia rizika. Dôslednou ochranou a rozdelením majetku sa zníži riziko negatívnych dosahov vyplývajúcich z podnikateľskej činnosti (napr. zodpovednosť za výkon funkcie štatutárneho orgánu) i zlých životných rozhodnutí na privátny majetok.

8. Strategické poradenstvo. Pri návrhu a implementácii riešenia nástupníctva a ochrany majetku, vytvorenia tzv. Family Office, je nevyhnutné spolupracovať so skúsenými poradcami s dlhoročnými skúsenosťami, tí poznajú rokmi osvedčené a fungujúce riešenia. Poradcovia by okrem vysokej odbornosti v oblasti pôsobenia (napríklad právo, dane) mali vedieť s rodinou otvorene diskutovať a riešiť aj strategické otázky, byť jej partnerom v celom procese i poznať odvetvie jej pôsobenia.

9. Včasné zabezpečenie ochrany privátneho majetku. Ochranu majetku je vhodné riešiť vopred a preventívne, teda ešte v čase, keď nehrozia, respektíve reálne ešte nenastali žiadne problémy. Rodina sa týmto vyhne napadnutiu vykonaných prevodov. Taktiež budú mať jednotliví členovia dostatok času na zžitie sa s nastavenou štruktúrou a naučenie sa jej ovládania a fungovania.

10. Nezostať na polceste. Pokiaľ už rodina začne riešiť ochranu majetku a nástupníctvo, mala by tento proces dotiahnuť do úspešného konca. Vyriešením len parciálnej časti sa nedosiahne želaný a komplexný efekt.

01 - Modified: 2023-05-30 07:04:19 - Feat.: 1 - Title: Slovenský vynález v kríze dobýja svet. Na západe krajiny masívne rozširujú jeho výrobu 02 - Modified: 2023-05-26 15:19:20 - Feat.: 1 - Title: Košická firma expanduje na západ, pri Bratislave ide riešiť miliónový biznis s odpadmi 03 - Modified: 2023-05-26 12:27:20 - Feat.: 1 - Title: Slovensku chýba produkt, podľa ktorého by ho vonku poznali (rozhovor so šéfom exportérov) 04 - Modified: 2023-07-17 11:26:04 - Feat.: 1 - Title: Východ Slovenska boduje, IT firmy pribúdajú ako huby po daždi
01 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 02 - Modified: 2024-04-23 06:00:00 - Feat.: - Title: Toto so svojím iPhonom robí úplne každý. Vskutočnosti si však ničíš mobil aj batériu, potvrdzuje to aj samotný Apple 03 - Modified: 2024-04-22 11:29:29 - Feat.: - Title: Máte voľných 10, 100 alebo tisíc eur? Pri tisícke by vaša rezerva mala byť aspoň šesťtisíc eur, tvrdí expert 04 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 05 - Modified: 2024-04-13 06:37:53 - Feat.: - Title: Voľba na istotu? Toto je 10 najspoľahlivejších rodinných áut, podľa samotných majiteľov
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
24. apríl 2024 22:43