StoryEditor

Desať nástrah, ktoré na vás môžu číhať pri investovaní do fondov

06.06.2023, 00:00

Investovať podľa seba. To si prajú mnohí investori. Preto stavia na ETF, teda burzovo obchodované fondy. Záujem o takéto investície sa výrazne dvíha. Aké sú výhody i nástrahy tohto investičného nástroja, popisuje Marek Jošt, produktový špecialista finančno-poradenskej spoločnosti Simplea.

Niekde ste počuli, že by ste mali investovať a že by ste nemali platiť zbytočné poplatky. V ušiach vám stále znie „É-Té-eF“. Vyrážate na internet a hľadáte, akou cestou sa vydať.

Burzovo obchodované fondy (ETF) sa tešia čím ďalej, tým väčšej obľube. Tieto fondy je možné prostredníctvom brokerov kedykoľvek kúpiť, ale aj kedykoľvek predať. Rovnako ako napríklad akcie. Ich výhoda je, že investujú do burzových indexov, čo znamená, že investície do nich sú na rozdiel od investícií do jednotlivých akcií diverzifikované.

Je však dobré mať aspoň základné informácie, ako sa vo všetkých možných i nemožných ponukách orientovať, nestaviť na zlú kartu a nepodliehať emóciám. Číhať na vás môže nasledujúcich desať nástrah:

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

1. varovanie: Viete, kam peniaze posielate?

Ušetriť na nákladoch znie sexy. Nikto nechceme platiť nič zbytočne. Heslo „zero comission“ znie veľmi dobre. Dajte ale pozor, čo sa za ním skrýva. Veľmi často to, že v skutočnosti peniaze zverujete tu spoločnosti, ktorú vlastnia dvaja Bielorusi, tam spoločnosti, ktorá má najbližšie zastúpenie v Maďarsku. Pri hrách s pár stovkami s pár eurami mesačne to asi toľko nevadí. Vy si ale chcete vybudovať majetok – a oň by ste nemali prísť. 

2. varovanie: Je to naozaj „lacné“?

Rozhodnete sa využiť niektorú z platforiem tu v SR. A ajhľa, zrazu to nie je len o poplatku vo výške 0,1 – 0,3 % p. a. za nákup ETF, ale typicky o 1 % poplatku p. a. Argument: „Kupujete ETF, aby ste neskončili ako aktívne spravované otvorené podielové fondy pod indexom“, zrazu prestáva fungovať. Touto cestou totiž zaručene skončíte cca 1 % p. a. pod indexom. 

3. varovanie: Chcete zľavu zdarma?

Zisťujete, že by ste mohli namiesto 1 % p. a. platiť polovicu, ak sa upíšete na 15 rokov. Pokiaľ dobu nedodržíte, zľava je zrazu fuč. Potom s touto zľavou radšej vôbec nepočítajte. A radšej sa k nej ani nezaväzujte. Je to rovnaké, ako keby ste vo fitku platili polovičné vstupné – a v okamihu, keď by vám napadlo chodiť inam, museli by ste vstupné doplatiť do plnej ceny. Spätne...

4. varovanie: Dokážete krotiť svoje emócie?

Keď všetko rastie (ako napríklad v roku 2021), darí sa všetkým a každý je guru na investície. Akonáhle sa na trhy dostavia korekcie, prepad, medvedí trh, môže to byť pre investora veľmi ťažká skúška. Máte dosť relevantných informácií, či je pokles vašej investície v poriadku? Viete tieto informácie vyhodnotiť? Máte dosť sily a odvahy postaviť sa vlastným emóciám, ktoré vzbudí pohľad na klesajúcu hodnotu vášho majetku? Zvládnete to bez parťáka, ktorý dokáže upokojiť, prípadne ukázať príležitosť tam, kde investor vidí len samú hrozbu?

5. varovanie: Máte krištáľovú guľu?

Mnoho neskúsených investorov sa snaží tzv. „časovať trh“ – teda vstúpiť na trh, keď je „nízko“ a vystupovať, keď je „vysoko“. Zlaté investičné pravidlo znie: Nemožno časovať trh. Typicky najrastovejšie dni prichádzajú po najväčších prepadoch. Kde je vrchol a kde dno, vieme VŽDY až ex post. Snaha časovať trh vedie zaručene ku stratám alebo ušlým príležitostiam.

6. varovanie: Keď dvaja robia to isté, je to naozaj to isté?

Aktívne spravované podielové fondy sú tu s nami už desiatky rokov. Sú medzi nimi hotové prepadáky, sú medzi nimi fondy, ktoré účtujú dvojité poplatky, ale tiež fondy, ktorých portfóliovým manažérom sa darí prekonávať index alebo sa ho aspoň držať. Ak dokážete kvalitu správcu posúdiť, máte vyhraté.

7. varovanie: Chcete produkt alebo službu?

Aj keby aktívne spravovaný fond strácal oproti benchmarku, prináša jednu obrovskú výhodu – môžete si spolu s ním „kúpiť“ službu investičného poradcu. Časť správcovského poplatku totiž putuje práve za ním. A práve schopný investičný poradca vás podrží pri poklesoch, odporučí zmeny v portfóliu, keď je to žiadúce, nadhodnotí to, čo je potrebné nadhodnotiť a pod. A hlavne – pomôže vám nastaviť a držať sa stratégie, aby ste naplnili svoje ciele.

8. varovanie: Ste dostatočne disciplinovaní?

Skúmate možnosti, študujete, rozhodujete sa, ktorou cestou sa vydať. A zrazu utečú dva roky a vy ste ani nezačali investovať. Poviete si: „No čo, čo sú dva roky v živote ľudskom?!“ Realita je ale krutá. Pokiaľ začnete investovať o dva roky neskôr, môžete vo výsledku prísť o významnú časť investície. Výška nákladov (či už vstupných, alebo priebežných) je následne úplne zanedbateľná. Na jednej strane nejakú časť peňazí ušetríte, môžete prísť ale o značnú časť výnosu. A čo je zásadné si uvedomiť – prídete o výnos nie prvých dvoch rokov, ale tých posledných. Začať o dva roky skôr totiž znamená o dva roky skrátiť svoj investičný horizont.

image
Shutterstock

9. varovanie: Chcete aj tak ETF?

Môže byť. Potom sa však pripravte, že služba investičného poradcu bude platená „bokom“ a bude to pokojne 0,9 % p. a. (menej, než slovenské platformy, ale nie zadarmo). Aby sme boli fér, ETF majú jednu nespornú výhodu – máte s nimi istotu, že s výnosom nebudete viac než 1,2 % p. a. pod indexom.

10. varovanie: „Filozofické“

Pasívne investovanie (ETF, indexové fondy) stavuje na to, že trh je „efektívny“, že je správne ocenený. Využíva či zneužíva to, že dostatok hráčov – profesionálov – skrze svoje analýzy dokáže nájsť správnu valuáciu. Pokiaľ by sa nejaká veľká firma, ktorej akcie sú v indexe, dostala do problémov, manažér portfólia zníži jeho expozíciu v aktívne riadenom fonde, prípadne sa ho úplne „zbaví“. V ETF si bohužiaľ stratu „odžijete“.  

Resumé

Či už sa vydáte cestou ETF alebo klasickou cestou investovania do otvorených podielových fondov (OPF), kľúčové je, či dokážete venovať dostatok svojho času sledovaniu vývoja, či skrotíte svoje emócie, keď sa nebude dariť, či dodržíte stratégiu. Rozdiel v nákladoch nemusí byť taký výrazný. Hlavne investujte a chcite viac, než len „lacný produkt“.  

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

 

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 16:48