StoryEditor

Poistenie pri autonehode: Ako získať najvýhodnejšie podmienky opravy auta

30.06.2023, 00:00

Jednou z prvých otázok, ktorú vám položí operátorka poisťovne pri ohlasovaní poistnej udalosti a vzniknutej škody z havarijného poistenia je, či chcete riešiť likvidáciu prostredníctvom krycieho listu alebo rozpočtu. Mnohých šoférov položená otázka zaskočí.

V tom momente netušia, ktorý z ponúkaných variantov je pre ich auto výhodnejší. Stalo sa to aj 33-ročnej Jane, ktorá zažila svoju prvú dopravnú nehodu. Operátorka poisťovne od nej žiadala, aby sa rozhodla – najlepšie ihneď – bez toho, aby jej vysvetlila, o čo konkrétne ide a podľa čoho si môže vybrať.

„Pochopila som len to, že likvidácia cez krycí list znamená opravu auta, počas ktorej si finančné vyrovnanie medzi sebou vybavia poisťovňa a vybraný autoservis. Kvôli pohodliu som sa rozhodla pre tento variant. Zaplatila som len dohodnutú spoluúčasť 50 eur,“ opisuje pani Jana.

Ako sa neskôr ukázalo, urobila dobre, hoci išlo o náhodný výber. Otázkou zostáva, podľa čoho sa riadiť pri rozhodovaní medzi likvidáciou škody cez krycí list a cez rozpočet tak, aby si človek neuškodil ešte viac.

Oprava auta cez krycí list a zmluvné servisy

Pred finálnym rozhodnutím si majú ľudia podľa odporúčaní odborníkov z oblasti likvidácie škôd na majetku uvedomiť, že pri zvolení opravy cez krycí list poskytnú niektoré poisťovne krycie listy len zmluvným servisom, v mnohých prípadoch aj neautorizovaným. „Momentálnym trendom je poskytovať krycie listy aj nezmluvným servisom. Upozorňujeme aj na prípady z dvoch poisťovní, kde v prípade, že neopravíte motorové vozidlo v zmluvnom servise, skrátia vám poistné plnenie o 50 %! Takže veľký pozor si treba dať aj na všeobecné poistné podmienky havarijného poistenia,“ hovorí poistný analytik finančno-poradenskej spoločnosti Simplea Peter Szoistok.

 

 

Nešťastie nechodí po horách! Buďte pripravení, poistite sa ešte dnes.

 

Poisťovne sa chránia pred predraženými opravami hlavne všeobecnými poistnými podmienkami, kde garantujú preplatenie maximálne do výšky ceny originálneho náhradnému dielu a normohodiny v danom regióne. 

„Poisťovňa sa sieťou zmluvných partnerov chráni pred použitím predražených náhradných dielov alebo nadhodnotenou prácou technikov a mechanikov, ktorú by si mohli vyúčtovať. Vo svojich zmluvných servisoch si poisťovňa ceny a procesy opráv priebežne kontroluje,“ vysvetľuje poistný analytik Simplea.

Poškodených upozorňuje, aby si vyžadovali opravu prostredníctvom krycieho listu. Pri oprave v inom, než zmluvnom servise, je dôležité, aby nezmluvný servis mal nastavené ceny náhradných dielov a normohodín maximálne do výšky cien autorizovaných autoservisov pre danú značku v regióne. Pokiaľ by došlo k rozdielom medzi spriemerovanými cenami práce a náhradných dielov poisťovne a daného autoservisu, rozdiel v takom prípade musí uhradiť majiteľ vozidla.

Poistné plnenie formou rozpočtu

Ak sa poškodený rozhodne pre poistné plnenie formou rozpočtu, postup je na začiatku o niečo zložitejší. Predovšetkým v prípade zručnejších vlastníkov starších áut však môže byť tento spôsob likvidácie škody finančne výhodnejší. Poistnú udalosť ale treba najskôr nahlásiť poisťovni, ktorá ju má plniť.

Zvyčajne do troch pracovných dní sa poškodenému ozve likvidátor, ktorý obhliadne poškodené vozidlo a vyčísli rozsah škody. V prípade ľahšieho poškodenia – napríklad pri poškodení laku či rozbitom okne, pristupujú niektoré poisťovne k úspornejšej praxi, kedy likvidátor určí rozsah škody pomocou video rozhovoru a fotodokumentácie.

„Podľa likvidátorom určeného rozsahu škody poisťovňa vyčísli finálnu výšku poistného plnenia, pričom vychádza z priemerných cien práce a náhradných dielov s určitou percentuálnou amortizáciou materiálu,“ vysvetľuje Peter Szoistok.

Existuje však aj výnimka. V prípade, že by bol pre klienta rozpočet nedostatočný, môže k oprave doložiť doklady a pokiaľ budú tieto náklady relevantné, poisťovňa môže zvýšené náklady na opravu po poistnej udalosti doplatiť.

image
Shutterstock

Peniaze z plnenia rozpočtom: ako ich môžeme využiť?

Po stanovení výšky poistného plnenia odošle poisťovňa peniaze na účet poškodeného. Je na ňom, ako s peniazmi od poisťovne naloží. Teda či ich použije na opravu auta alebo za ne pôjde na dovolenku. V každom prípade – likvidáciu škody rozpočtom odporúčajú odborníci predovšetkým majiteľom starších vozidiel a nie novších ako mala pani Jana.

V neautorizovaných servisoch totiž poškodený zvyčajne zoženie náhradné diely, ktoré bývajú v porovnaní s originálnymi náhradnými dielmi, podstatne lacnejšie. A aj cena práce býva v týchto autoservisoch o niečo priaznivejšia.

„Plnenie rozpočtom môže byť výhodnejšie pre tých majiteľov starších áut, ktorí si dokážu auto opraviť doma sami v garáži. Hoci aj pri týchto svojich skúsenostiach by mali myslieť najmä na bezpečnosť,“ upozorňuje analytik Simplea. Do pozornosti dáva ustanovenia zákona o cestnej premávke, ktoré hovoria, že ak malo motorové vozidlo kategórie M1 a N1 po dopravnej nehode alebo škodovej udalosti poškodené hlavné bezpečnostné prvky vozidla (zavesenie kolies, deformačné zóny, systémy airbagov, riadenie alebo brzdy),  musí byť opravené v autorizovanej opravovni alebo nezávislej opravovni a podrobiť sa technickej kontrole. To v domácich podmienkach z pochopiteľných dôvodov nie je možné.

STAROSTI ZA VOLANT NEPATRIA

Volať či nevolať Policajný zbor SR?

Od 1. júla 2022 nie je povinnosťou pri škodovej udalosti volať políciu pri akejkoľvek majetkovej škode na motorových vozidlách. Sú však prípady, pri ktorých zákon o cestnej premávke jasne stanovuje, že je nutné volať ku škodovej udalosti políciu. Ide najmä o prípady, kedy došlo k poškodeniu zdravia osôb alebo ich usmrteniu, prípadne sa účastníci nevedeli dohodnúť na zavinení škodovej udalosti alebo došlo ku poškodeniu  verejného majetku alebo cestnej komunikácie. Políciu je dobré zavolať aj v prípade, že máte podozrenie na požitie alkoholu alebo omamnej látky niektorým z účastníkov nehody.

Pokiaľ nedošlo k horeuvedeným prípadom stačí, ak sa účastníci dohodnú na vine a vyplnia a podpíšu záznam o dopravnej nehode s jej približným nákresom. Odporúča sa tiež vytvoriť fotodokumentáciu celkového pohľadu a detailov. V každom prípade odporúčame vymeniť si telefonické, resp. emailové kontakty a zobrať si kontakt aj na svedka nehody pre prípad, že by sa vinník k zavineniu nehody neskôr nepriznal. „Ak neexistujú dôkazy, všetko sa v takej situácii rieši zle,“ vysvetľuje analytik spoločnosti Simplea.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 01:24