StoryEditor

Ako sa poistiť proti škodám spôsobeným zrážkou so zverou

30.10.2023, 00:00

Každý rok vodiči motorových vozidiel nahlásia poisťovniam približne 10 % zo všetkých poistných udalostí ako poistnú udalosť zrážky so zverou. Väčšinu z nich riešia poisťovne v jesenných a zimných mesiacoch. Značná časť z týchto nepríjemných stretnutí so zverou sa udeje, keď sa skoro stmieva a neskoro svitá.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

O niečo menej poistných udalostí tohto typu zaznamenali poisťovne v „covidovom období“ počas jesene 2021 a na jar v roku 2022, keď platili opatrenia, ktoré výrazne znížili mobilitu obyvateľstva. Majetkové škody, ktoré vznikajú po zrážke so zverou, sa však vzhľadom na rastúce ceny služieb a materiálu pohybujú v desiatkach stoviek eur. Podľa odborníkov je preto vhodné zvážiť poistenie rizika zrážky vozidla so zverou.

„Riziko stretu s divou zverou je možné pripoistiť k povinnému zmluvnému poisteniu zodpovednosti za škodu alebo ho kryť z havarijného poistenia,“ hovorí Martin Gago, finančný poradca spoločnosti Simplea.

V prípade škody spôsobenej zrážkou so zverou tretím osobám, napríklad na inom vozidle, je potom náhrada škody hradená z povinného zmluvného poistenia daného vozidla. Majiteľ vozidla, ktoré zrazilo zver, bez poistenia takýchto rizík však nemá nárok na žiadnu náhradu škody na svojom vozidle.

 

 

Nešťastie nechodí po horách! Buďte pripravení, poistite sa ešte dnes.

 

Kto je vinníkom nehody?

V prípade zranenia osôb pri zrážke vozidla so zverou si môžu poškodení cestujúci uplatniť nárok na náhradu škody v rámci povinného zmluvného poistenia zodpovednosti vozidla, ktoré sa so zverou zrazilo. Samozrejme, s výnimkou vodiča, ktorého poisťovňa v prípade takéhoto typu nehodovej udalosti vždy považuje za vinníka.

„Určite je dobré mať havarijné poistenie pre každý prípad. Poistenie auta však býva s pomerne malým rozsahom rizík, preto je lepšie uzavrieť individuálne poistenie,“ upozorňuje finančný poradca s tým, že napríklad trvalé následky po úraze kryje povinné alebo havarijné poistenie vo výške 200 000 eur, no ide o prípad len jednej z poisťovní. Ostatné poskytujú krytie úrazov posádky vo výške okolo 35 000 – 40 000 €.

Privolanie polície je nevyhnutné

Martin Gago tiež pripomína, že po zrážke so zverou nesmú vodiči zabudnúť zavolať Políciu. Na jednej strane je ich povinnosťou oznámiť to správcovi príslušného poľovného revíru a na druhej strane poisťovňa bez záznamu nič nevyplatí. Políciu treba podľa neho zavolať aj vtedy, ak zranené zviera z miesta zrážky utečie.

„Poisťovňa bude vyžadovať presvedčivý záznam z miesta nehody alebo videozáznam zrážky. Bez policajného záznamu alebo videozáznamu je veľmi nepravdepodobné, že dôjde k plneniu poistného,“ potvrdzuje.

Ďalším krokom po zrážke so zverou je čo najskôr informovať samotnú poisťovňu a dohodnúť sa s ňou na konkrétnom postupe, aby bolo možné bezproblémovo uplatniť poistnú udalosť. Zrážku so zranenou alebo usmrtenou zverou následne rieši Polícia, ktorá ju aj zdokumentuje a vodičovi poškodeného vozidla vystaví potvrdenie o účasti na nehode, ktoré sa použije pri prípadnej poistnej udalosti.

image
Shutterstock

Pozor na zver a správne termíny

S príchodom zimných mesiacov sa mnohí vodiči pýtajú, či si môžu uzatvoriť sezónne poistenie len pre riziko stretu so zverou. Napríklad od októbra do marca, kedy sú nehody najčastejšie. Podľa odborníkov si vodiči vedia k povinnému zmluvnému poisteniu zodpovednosti za škodu uzavrieť pripoistenie pre prípad zrážky s divou zverou kedykoľvek v priebehu roka.

Pri uzatváraní doplnkového poistenia pre riziko stretu so zverou je potrebné upozorniť na jednu dôležitú skutočnosť. Poisťovne vo svojich zmluvných podmienkach rozlišujú medzi zverou a zvieratami. To znamená, že doplnkové poistenie pre prípad stretu so zverou sa nevzťahuje napríklad na škody spôsobené po strete s domácim zvieraťom, ako je sliepka, krava alebo pes. Za takéto škody v plnej miere zodpovedá majiteľ daného zvieraťa a poškodený si musí od neho uplatniť aj finančnú náhradu. Otázkou teda je, či poisťovne budú kryť riziká zrážky s divou zverou a zvieratami spoločne. Podľa Martina Gaga niektoré poisťovne nerozlišujú druh zveri, takže dokážu likvidovať aj takéto škody.

 

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 11:18