StoryEditor

Ako nastaviť životné poistenie tak, aby fungovalo? Máme pre vás 6 tipov

28.11.2023, 00:00

Životné poistenie vás má v prvom rade chrániť pred dlhodobou alebo dokonca trvalou stratou príjmu. Ľudia však bežne stále preceňujú "bezvýznamné" riziká ako napríklad zlomeninu ruky, na úkor veľkých problémov akými môže byť invalidita, smrť alebo vážna choroba. Ako si efektívne nastaviť životné poistenie vysvetľuje Peter Szoistok, produktový manažér pre poistenie zo spoločnosti Simplea.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

  1. tip          Živitelia rodín hláste sa!

Životné poistenie by mal mať uzatvorené najmä človek s hypotékou alebo živiteľ rodiny, od ktorého príjmu závisí viacero členov domácnosti. Naopak, pre tých, ktorí žijú sami, sú starší a majú našetrené, nie je životné poistenie také zásadné. Netreba však zabúdať, že aj v ich prípade sa môže stať udalosť, kedy budú potrebovať, aby ich niekto doopatroval a staral sa o nich, pričom našetrené peniaze im nemusia stačiť.

  1. tip          Drobné úrazy riešte finančnou rezervou

Na zlomenú ruku alebo roztrhnuté väzy by mala stačiť finančná rezerva. Z nej tých pár týždňov strávených doma „utiahnete“.

 

 

Nešťastie nechodí po horách! Buďte pripravení, poistite sa ešte dnes.

 

  1. tip          Nepodceňujte vážne ochorenia a ťažké úrazy s trvalými následkami!

Rizikové životné poistenie je nevyhnutné kvôli hrozbe dlhodobej práceneschopnosti, invalidity a smrti, keďže tie zasiahnu rodinný rozpočet veľmi tvrdo. Poistite sa nielen proti trvalým následkom úrazu, ale aj proti vážnej chorobe! Finančná ochrana pred závažnými ochoreniami je veľmi dôležitá.

  1. tip          Koľko dostanete? Skontrolujte si výšku poistných súm a poistených rizík.

Vedeli ste, že poistné sumy by sa mali pohybovať v státisícoch eur? Je to preto, že takáto čiastka musí stačiť na pokrytie niekoľkoročného príjmu a prípadných jednorazových výdavkov, akými sú napríklad nutné úpravy domácnosti a pod.

  1. tip          Koľko platíte mesačne?

Platba za správne nastavené životné poistenie je obvykle do 5 % čistého príjmu poisteného. Zvyčajne je to od 75 eur mesačne.

image
Shutterstock
  1. tip          Pozor na výluky a obmedzenia

Výluky sú situácie, v prípade ktorých poisťovňa nemusí plniť poistné plnenie. Čítať všetky písmenká v poistných podmienkach je náročné, ale práve v prípade výluk sa vám to niekoľkonásobne oplatí. Existuje mnoho výnimiek, kedy poisťovňa nezaplatí a je dobré o nich vopred vedieť. Rovnako dobré je poznať aj obmedzenia – napr. karenčnú (ochrannú) dobu a čakacie lehoty, ktoré môžu byť dôvodom, prečo poisťovňa nebude povinná plniť.

Ak potrebujete poradiť so správnym nastavením životného poistenia alebo si chcete dať už existujúce poistenie skontrolovať, či je dobre nastavené, odporúčame vám obrátiť sa na finančného poradcu. Stretnutie s ním vám môže zachrániť stovky eur ročne a v niektorých prípadoch aj doslova život.

 

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:36