StoryEditor

Analytici vysvetľujú, prečo a ako investovať do dlhopisov práve teraz

15.02.2024, 00:00

Investovanie do dlhopisov, podobne ako investovanie do akcií, patrí k základným nástrojom každého investora. V minulých rokoch však investovanie do dlhopisov nemalo kvôli nízkym úrokovým sadzbám veľký zmysel, no s príchodom inflácie a ešte viac s príchodom vysokých úrokových sadzieb sa situácia obrátila.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

Ako však ukazuje prax, mnohí investori, ktorí už možno investujú do dlhopisov, často stále nevedia, ako dlhopisy fungujú. Kľúčom k ich pochopeniu je vedieť, že z ich pohľadu je najdôležitejší výnos a čas do splatnosti. A tiež to, že keď výnosy rastú, čo je ovplyvnené úrokovými sadzbami centrálnych bánk, ceny dlhopisov klesajú. Tento princíp funguje tak, že jednoročný dlhopis s kupónom vo výške jedného percenta prináša investorovi výnos vo výške jedného percenta. Keď však centrálne banky zvyšujú sadzby alebo rastie inflácia, investori požadujú vyšší výnos. A aby tento dlhopis priniesol výnos napríklad dve percentá, jeho cena musí klesnúť o jedno percento. Vtedy investor kúpi dlhopis za 99 percent a pri splatnosti dostane 100 percent plus jedno percento v kupóne. Celkový výnos je teda vo výške dvoch percent. Celý princíp, samozrejme, funguje aj opačne.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

 

„A práve preto sme zažili tragické obdobie pre dlhopisové fondy, keď Európska centrálna banka zvýšila základnú sadzbu z nuly‘ na 4,5 %. V snahe ponúknuť investorom do dlhopisov vyššie výnosy, klesli ceny dlhodobých dlhopisov aj o desiatky percent,“ hovorí majiteľ franšízy Simplea Point Ružinov Artur Zmeček.

Preto dlhopisové fondy v roku 2022 časom strácali na hodnote. Do konca roka 2023 však nastal obrat. Inflácia klesá a znižovanie sadzieb je na dennom poriadku. Zmeček hovorí, že dlhopisy a dlhopisové fondy teraz môžu ponúknuť zhodnotenie, ktoré konzervatívni investori za posledných 10 rokov nezažili.

Čo platí len za predpokladu, že investori stavia na kvalitné štátne alebo podnikové dlhopisy, alebo si vyberú z podielových fondov či ETF, ktoré investujú práve do týchto dlhopisov. Opäť je však dôležité vedieť, ako dlhopisy fungujú – keď sa zvýši úroková sadzba pevne úročených cenných papierov, aby investor získal vyšší výnos z niečoho, čo má pevný kupón, pevný úrok, musí získať zľavu z ceny dlhopisu. A ak dostane zľavu z ceny dlhopisu, znamená to, že cena klesla. Na cenách dlhopisov teda vidíeť záporné čísla, ale historicky záporné čísla na štátnych dlhopisoch znamenajú, že sa zvýšil ich budúci výnos do splatnosti. Znie to síce logicky, ale faktom je, že aj keď to takto opíšete, 70 až 80 percent investorov nevie, čo sa deje.

Čo prinesú dlhopisy v tomto roku

Zatiaľ čo ešte pred niekoľkými rokmi mnohí analytici dlhopisy neodporúčali a niektorí ich rovno predávali, teraz je situácia iná. Kvalitné dlhopisy sú označované za bezrizikovú investíciu so solídnym zhodnotením. Artur Zmeček hovorí, že dnes môžu investície do konzervatívnych a bezrizikových dlhopisov priniesť investorom viac ako 5 % zhodnotenie ročne.

„Aktuálne výnosy do splatnosti konzervatívnych fondov sa pohybujú okolo 4 až 5 % vďaka nákupu dlhodobých dlhopisov s vysokým výnosom, ktoré odrážajú sadzby Európskej centrálnej banky. A to znamená, že za rovnakých podmienok budú mať fondy výnosy nad 4 % približne po dobu piatich rokov. Pretože sa však budú výnosy z týchto dlhopisov v dôsledku klesajúcich sadzieb centrálnej banky a klesajúcej inflácie posúvať nižšie, dopyt, a teda aj cena dlhopisov, sa zvýši, čo môže v nasledujúcom roku obmedziť výkonnosť týchto investícií,“ vysvetľuje.

V praxi to bude vyzerať tak, že ak výnos klesne o jedno percento a splatnosť dlhopisu je päť rokov, cena dlhopisu vzrastie o päť percent. Celkový dlhodobý výnos dlhopisu sa primerane zníži. A práve tieto očakávané kapitálové výnosy posunú výkonnosť dlhopisových fondov nad štandardné štyri percentá. V dôsledku toho môžu investori očakávať zhodnotenie konzervatívnych dlhopisových fondov nad úrovňou spomínaných štyroch percent.

„A keďže Európska centrálna banka už hovorí o termíne znižovania sadzieb zo súčasných 4,5 percenta, ktoré sú najvyššie za posledných 20 rokov, dlhopisové fondy tak budú konečne po dlhých rokoch ťažkostí nielenže dosahovať solídne zisky, ale ľahko prekonajú aj infláciu, ktorá sa vyšplhala na 3 percentá,“ dodáva Artur Zmeček.

image
Shutterstock

Dlhopisy patria medzi najbezpečnejšie investície

Aktuálne majú investori do dlhopisov možnosť zabezpečiť si najvyššie výnosy za posledných desať rokov. To neznamená len vyššie výnosy, ale aj nižšiu pravdepodobnosť, že dlhopisy budú mať záporný výnos.

„Ak chcem ako investor relatívne bezpečne‘ sporiť v krátkodobom alebo strednodobom horizonte, dlhopisy sú pre mňa dobrou voľbou. Dlhopisy sú vo všeobecnosti vnímané ako bezpečnejšie‘ aktívum v porovnaní s akciami, a to z dôvodu menších výkyvov trhových cien,“ hovorí Zmeček.

Dôležitým parametrom na určenie citlivosti cien dlhopisov na zmeny výnosov je tzv. durácia alebo priemerná splatnosť portfólia. Meria mieru rizika zmien úrokových sadzieb v prípade pevne úročených cenných papierov. Durácia je priemerná doba viazanosti investovaného kapitálu v rokoch. Čím väčšia je durácia dlhopisového fondu, tým výraznejšia je zmena – nahor/nadol – hodnoty aktíva pri zmene úrokových sadzieb.

Uveďme jednoduchý príklad, v ktorom nebudeme uvažovať o úrokovej sadzbe: ak si požičiame 1,2 milióna a dostaneme ho po roku, znamená to, že prostriedky boli viazané na jeden rok. Ak však každý mesiac dostaneme späť 100 000, potom požičané peniaze zostanú v priemere viazané len pol roka. Na rozdiel od času do splatnosti dlhopisu berie durácia do úvahy aj prílev úrokov.

Ako si vybrať dlhopisy

Z hľadiska ďalšieho vývoja tak platí to, čo vždy platilo pre investovanie. To je kvalita zainvestovaného investičného nástroja. Medzi kvalitné a bezrizikové dlhopisy analytici radia štátne dlhopisy a tiež podnikové dlhopisy s investičným ratingom a veľkou výhodou je tiež likvidita, resp. ich obchodovateľnosť na burze. Rozhodne varujú pred podnikovými dlhopismi, s ktorými sa obchoduje mimo burzy. Keď takáto spoločnosť totiž skrachuje, investorovi často zostane len dlhopis a žiadne peniaze a zhodnotenie. 

„Ak sa na dlhopisové fondy/investície pozeráme ako na konzervatívnu zložku portfólia, mali by byť založené predovšetkým na štátnych alebo kvalitných podnikových dlhopisoch denominovaných v eurách s investičným ratingom, ktorých výnos by mal odrážať úrokové sadzby a výnosy v eurách,“ hovorí Artur Zmeček.

01 - Modified: 2024-04-09 15:04:03 - Feat.: - Title: Slovalco vypla, aj tak hlási zisk pol miliardy. Penta mení základy, spravila krok podľa vzoru Tkáča 02 - Modified: 2024-04-09 13:31:06 - Feat.: - Title: Rozmach, ktorý ťahá vpred aj najmenších. Francúzi u nás investujú milióny a prácu dajú desiatkam ľudí 03 - Modified: 2024-04-09 17:30:00 - Feat.: - Title: Veľké plány Slovenska zastavili ruské útoky na najväčší jadrový kolos Európy (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-04-09 16:45:00 - Feat.: - Title: Slováci stratili dôveru v Lagardovej čary. Lacnejšie hypotéky nám nedodá, a tak sme sa vrhli na refinacovanie 05 - Modified: 2024-04-08 22:00:00 - Feat.: - Title: Koľko stojí nový cestovný pas alebo občiansky? Poplatky na úradoch išli výrazne hore (+prehľad v tabuľke)
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. apríl 2024 23:55