StoryEditor

Ženy sú pri nakladaní s peniazmi šetrnejšie a konzervatívnejšie

12.03.2024, 00:00

Súčasné ženy sú v porovnaní so svojimi mamami a starými mamami finančne nezávislejšie, no pri nakladaní s peniazmi sú stále šetrnejšie a konzervatívnejšie ako muži. Z výsledkov reprezentatívneho výskumu pre finančno-poradenskú spoločnosť Simplea vyplýva, že muži a ženy odlišne reagujú aj na prípadné finančné problémy. Zatiaľ čo muži radšej siahnu do úspor, ženy nemajú problém obrátiť sa so žiadosťou o pomoc na rodinu.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Simplea a spravodajským portálom Peniaze.sk

Ženy 21. storočia chcú byť finančne nezávislé a zabezpečené. Potvrdzujú to aj čísla. Zatiaľ čo sa len 40 % žien z generácie tzv. Baby Boomers (nar. v rokoch 1946 – 1964) považuje za finančne sebestačné, medzi mileniálkami  (1981 – 1996) je to až 70 %. Ženy však stále myslia najskôr na finančné zabezpečenie detí a rodiny. „Klientky – ženy, pre ktoré spravujem ich financie, sa väčšinou sústreďujú na dlhodobejšie ciele a obvykle ich spájajú so svojou rodinou. Typické je sporenie na bývanie a na zabezpečenie kvalitného štúdia pre deti. Ženy si často začnú sporiť na dôchodok až vtedy, keď už deti odídu z domu,hovorí Jana Počarovská, finančná poradkyňa zo spoločnosti Simplea a  majiteľka Simplea Pointu v Bratislave – Karlovej Vsi.

 

 

Investujte a ochráňte svoje peniaze pred infláciou.

 

Z reprezentatívneho prieskumu, ktorý pre spoločnosť Simplea v auguste minulého roka realizovala na tisícke opýtaných vo veku 18 – 65 rokov agentúra MindBridge Consulting vyplynul ešte jeden dôležitý rozdiel medzi ženami a mužmi súvisiaci s financiami. Respondenti odpovedali aj na otázku: Akú najmenšiu sumu by podľa vás mali mať ľudia podobní vám našetrenú pred odchodom do dôchodku, aby mali dôchodok bez finančných starostí? „Polovica opýtaných, ktorí uviedli nejakú sumu, by bola spokojná s úsporou 10 000 eur na dôchodok. Skromnejšie sú v tomto ohľade ženy. Polovici z nich by stačilo 10 000 eur, mužom 20 000,“ dodala Jana Počarovská.

Pokiaľ ide o investovanie, ženy sú konzervatívnejšie ako muži. „Naše klientky si vyberajú investovanie s nižšou mierou rizika a neboja sa poradiť s odborníkom. Presnejšie s odborníčkou. Ženy sa rady radia s finančnými poradkyňami – ženami,“ hovorí Jana Počarovská.  Na základe svojej 14-ročnej skúsenosti dodáva, že ženy – investorky majú zvyčajne menej času na finančné rozhodnutia, ale na rozdiel od mužov vítajú pravidelné informácie o stave svojich financií i o prípadných novinkách vo finančných službách.

image
Shutterstock

Zaujímavosťou je, že ženy mileniálky, ale už aj mladé ženy z generácie Zoomers (vo veku od 18 do 35 rokov) už investovali viac ako ich rovesníci – muži. Podľa štúdie americkej spoločnosti Merill Lynch navyše stúplo percento žien, ktoré investujú aj nad rámec svojho dôchodkového zabezpečenia zo 44 % na 67 % a v skupine mileniálok dokonca na 71 %. „Zo svojej praxe môžem potvrdiť, že ženy dnes začínajú s investovaním skôr ako naše mamy. Keď sa na mňa klientka obráti, odporúčam jej investovať pravidelne a dlhodobo. Vďaka podpore odborníkov na investície môžu klientky dosiahnuť svoje finančné ciele i finančnú nezávislosť,“ uzavrela  Jana Počarovská zo spoločnosti Simplea.

menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 03:38