StoryEditor

Ako sa menili preferencie kandidátov: Pred tromi mesiacmi bola Čaputová na úrovni Chmelára

01.03.2019, 22:59
Autor:
mahomaho
Podpora Zuzany Čaputovej v prieskumoch rapídne stúpla, preferencie Bélu Bugára naopak klesli.

Zuzana Čaputová je najväčším skokanom v prieskumoch pred prezidentskými voľbami. V novembri minulého roka vydala agentúra Focus prieskum, v ktorom dosiahla kandidátka Progresívneho Slovenska 4,2 percenta. Na Bélu Bugára strácala takmer tri percentuálne body, na Františka Mikloška viac ako dva. 

​Po troch mesiacoch namerala tá istá agentúra Čaputovej 44,8 percenta. Výrazný nárast zaznamenala aj v prieskumoch agentúry AKO, kde v piatok prekonala hranicu 50 percent. V priebehu februára jej preferencie vzrástli o viac ako 37 percentuálnych bodov. 

"Zuzana Čaputová oslovuje široké spektrum. Okrem Progresívneho Slovenska a Spolu má aj voličov SaS, má niekoľko percent aj voličov z vládnych strán, či napríklad KDH," povedal šéf agentúry AKO Václav Hřích.

​Najvyššiu podporu dosiahla Čaputová v posledných dvoch prieskumoch, čo bolo spôsobené najmä odstúpením protikandidáta Roberta Mistríka, ktorý sa tento týždeň vzdal a vyjadril jej podporu.

Mistrík, ktorý kandidoval s podporou SaS, bol dlho favoritom na postup do druhého kola a vo viacerých prieskumoch viedol.

Zuzana Čaputová ho prvýkrát predbehla v pondelkovom prieskume agentúry MVK,  kde s náskokom dominoval eurokomisár Maroš Šefčovič. Na vedúcu pozíciu sa dostala v prieskume agentúry Median pre RTVS, ktorý vyšiel o deň neskôr. 

Na prvej priečke v prieskumoch agentúr AKO a Focus sa od oznámenia svojej kandidatúry dlho držal Maroš Šefčovič. Preferencie kandidáta vládneho Smeru sa pohybujú okolo 20 percent. Agentúry MVK a Phoenix ho aj tento týždeň videli na prvom mieste.

​Stabilnú podporu má aj sudca Najvyššieho súdu Štefan Harabin, ktorá sa pohybuje v rozmedzí 10 až 13 percent. Klesajúci trend majú preferencie podpredsedu parlamentu Bélu Bugára, ktorý v posledných prieskumoch padol na 3,2 percenta.

Politológ Grigorij Mesežnikov v rozhovore pre HNtelevíziu uviedol, že víťazstvo v prvom kole je pre Čaputovú prakticky rezervované. "Len potom sa musí zamerať na voličov s trochu inou hodnotovou orientáciou," dodal.

Maroš Šefčovič je podľa neho v oveľa horšej situácii. "Pre Šefčoviča je situácia veľmi zložitá. Smer mu dal síce veľkú výhodu, pretože je to silná strana. Tradičný volič Smeru sa priklonil k Šefčovičovi, ktorý veľmi rýchlo získal podporu. Ale môže to byť aj veľká nevýhoda, že je podporovaný stranou, voči ktorej panuje problematický vzťah voličov, ktorých by mohol osloviť," konštatuje Mesežnikov. 

  

 

01 - Modified: 2020-04-02 14:59:54 - Feat.: - Title: Ústavný súd konečne rozhodol o Harabinových sťažnostiach. Boli zjavne neopodstatnené, tvrdí 02 - Modified: 2019-05-08 05:56:13 - Feat.: - Title: Prezidentskí kandidáti zverejnili náklady na kampaň. Kto minul najviac? 03 - Modified: 2019-05-04 09:31:53 - Feat.: - Title: Ani Čaputová, ani Mistrík. Transparency vyhodnotilo, kto mal najdrahšiu kampaň 04 - Modified: 2019-04-11 10:00:04 - Feat.: - Title: Harabin podal sťažnosť aj po druhom kole prezidentských volieb. Navrhuje ich opakovať 05 - Modified: 2019-04-07 09:57:05 - Feat.: - Title: Čaputovej zvolenie je vynikajúcou správou aj pre reputáciu Slovenska v USA, tvrdí historik z Harvardu
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
26. apríl 2024 22:07