StoryEditor

Čaputová mohla pri skladaní advokátskej skúšky porušiť zákon. Kandidátka to popiera

22.03.2019, 16:20
Autor:
klkl
Problémom je, že v čase, kedy vykonávala koncipientskú prax, mala založenú aj živnosť.

Prezidentská kandidátka Zuzana Čaputová musí vysvetľovať okolnosti nadobudnutia advokátskej skúšky. Problémom je, že v čase, kedy vykonávala koncipientskú prax, mala založenú aj živnosť. Upozornil na to portál topky.sk. 

Nesplnila si povinnosť?

Podľa zákona mala mať Čaputová povinnosť túto skutočnosť oznámiť Slovenskej advokátskej komore, čo však neurobila. V tom čase však ešte neexistovala komisia, ktorá by podobný problém mohla riešiť. 

"V čase zápisu Mgr. Čaputovej sa na základe dostupných informácií javilo, že spĺňa podmienky pre zápis do zoznamu advokátov. Nemali sme informácie o jej inej činnosti, ktorá by mohla byť nezlučiteľná s praxou koncipienta, prípadne o iných nezrovnalostiach počas výkonu jej praxe advokátskeho koncipienta,“ povedala pre topky hovorkyňa advokátskej komory Alexandra Donevová. 

Hovorca vysvetlil situáciu

Podľa Čaputovej hovorcu Martina Burgra však prezidentská kandidátka konala v súlade s vtedy platnými zákonmi. „Čo sa týka povinnosti ohlásiť výkon živnosti počas koncipientskej praxe, tak v tej dobe, keď koncipientskú prax plnila, tak táto povinnosť ohlásiť nebola. Vznikla až zmenou zákona v roku 2013, čiže dávno po zložení jej advokátskej skúšky," povedal Burgr. Čaputová svoju koncipientskú prax začala v roku 2005.

Čaputová má v súčasnosti advokátsku činnosť pozastavenú a požiadala aj o vyškrtnutie zo zoznamu advokátov. Pre Pravdu to potvrdila Donevová. 

"Advokátsku činnosť už mala nejaký čas pozastavenú a teraz to vyhodnotila tak, že v poslednej dobe aj tak nemá čas sa advokácii venovať. Aj v prípade nezvolenia by sa venovala politickej činnosti, takže požiadala o vyčiarknutie zo zoznamu advokátov,“ vysvetlil dôvody Burgr.

Portál topky.sk upozorňuje aj na miesto, kde kde koncipientsku prax vykonávala. Z Pezinka do Banskej Bystrice je to totiž dvesto kilometrov. Denne by tak musela precestovať zhruba štyristo kilometrov, keďže vykonávala aj živnosť.

Koncipient môže podľa zákona inú činnosť vykonávať mimo sídla advokátskej kancelárie iba v obmedzenom režime. Čaputová navyše od roku 2006 zastupovala Pezinok v známej kauze Pezínská skládka.

Burgr však tvrdí, že vtedy to tak nebolo "V dobe, keď pani Čaputová vykonávala koncipienskú prax v advokátskej kancelárii so sídlom v Banskej Bystrici, nebola ešte povinnosť vykonávať ju v sídle kancelárie," uviedol Čaputovej hovorca.

01 - Modified: 2024-04-22 15:22:07 - Feat.: - Title: Prezidentka bude tento týždeň úradovať z Košíc, stretne sa aj s primátorom 02 - Modified: 2024-04-19 17:09:37 - Feat.: - Title: Čaputová podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu. Českou ju využije na pomoc Kyjevu 03 - Modified: 2024-04-19 12:26:58 - Feat.: - Title: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti, tvrdí prezidentka 04 - Modified: 2024-04-18 11:12:24 - Feat.: - Title: Čaputová povýšila a vymenovala generálov ozbrojených síl 05 - Modified: 2024-04-17 16:17:47 - Feat.: - Title: Prezidentka sa rozlúčila s Nitrianskym krajom symbolicky na zámku
menuLevel = 1, menuRoute = naslovnica, menuAlias = naslovnica, menuRouteLevel0 = naslovnica, homepage = true
24. apríl 2024 22:30