StoryEditor

Modrý preukaz poistenca EÚ

06.12.2004, 23:00

Nárok na tento preukaz majú občania s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorí pracujú a sú poistení v ktorejkoľvek inej členskej krajine EÚ. Majú tak nárok na plnú zdravotnú starostlivosť nielen v členskej krajine únie, kde pracujú a sú poistení, ale na základe modrého preukazu EÚ aj na Slovensku. A to nielen oni, ale aj ich nezaopatrení rodinní príslušníci.
Nárok na modrý preukaz EÚ má napríklad poistenec, ktorý chodí na týždňovky do Česka, ten, kto denne dochádza za prácou do Maďarska či susedného Rakúska. Tí, čo pracujú a sú poistení v inej členskej krajine EÚ, platia si tam poistné odvody a v tej krajine preto majú nárok na plnú zdravotnú starostlivosť (na základe preukazu zdravotnej poisťovne, v ktorej sú v zahraničí poistení). Keďže však chodia aj na Slovensko, niektorí každý deň, iní na víkendy alebo len cez sviatky, mali by si ísť aj do svojej slovenskej zdravotnej poisťovne vyzdvihnúť modrý preukaz EÚ. Dostanú ho zadarmo a na jeho základe budú dostávať plnú zdravotnú starostlivosť tiež na Slovensku.
Aký je záujem o modrý preukaz EÚ
Všeobecná zdravotná poisťovňa zatiaľ zaznamenala malý záujem zo strany poistencov o tento druh preukazu, hoci napríklad len v Českej republike pracuje okolo 75-tisíc občanov Slovenska. Pritom vďaka novému preukazu EÚ takíto poistenci a ich nezaopatrení rodinní príslušníci získajú možnosť využívať zdravotnícke služby v plnom rozsahu nielen v krajine, kde pracujú a platia si poistné, ale aj na Slovensku, kde majú trvalý pobyt a kde si už nemusia platiť žiadne odvody na zdravotné poistenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
26. apríl 2024 16:49