StoryEditor

Prezidentský kandidát Forró pre HN: Fico nám sľúbil otvoriť zákon o národnostných menšinách

19.03.2024, 18:30

V rozhovore s predsedom maďarskej menšinovej strany Aliancia Kristiánom Forróom sa dozviete:

  • Prečo kandiduje za prezidenta Slovenskej republiky. 
  • Aké sú jeho očakávania od volieb do Európskeho parlamentu.
  • Čo mu Robert Fico sľúbil za podporu Petra Pellegriniho v druhom kole volieb.

V predvolebných prieskumoch to vyzerá tak, že do druhého kola pravdepodobne postúpia Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Podľa vašich predchádzajúcich vyjadrení ide v prípade vašej prezidentskej kandidatúry skôr o zviditeľnenie strany. Aké sú vaše ciele?

Kampaň robíme kvôli tomu, aby sme ukázali našu komunitu Maďarov žijúcich na Slovensku. Ako by to vyzeralo, keby maďarská komunita, ktorá tvorí takmer 10 percent obyvateľov Slovenska, nemala vlastného kandidáta. Pred desiatimi rokmi bol prvým maďarským kandidátom na prezidenta Gyula Bárdos. Po tejto kampani naša komunita zosilnela. Aj v tomto prípade je naším cieľom ukázať, že Maďari tu žijú. Žijú tu už tisíc rokov a chceme tu žiť aj o tisíc rokov neskôr. 

Je motiváciou kampane aj zviditeľniť sa pred eurovoľbami? Kým predtým ste tam zvyčajne mávali svojho zástupcu, naposledy sa vám nepodarilo presadiť sa. 

Určite to bude mať obrovský vplyv aj na eurovoľby. Pred piatimi rokmi nám chýbalo necelých 400 hlasov, aby sme mali vlastného poslanca v europarlamente. Ak ukážeme svoju silu v prvom kole prezidentských volieb a dosiahneme minimálne štyri percentá, tak to bude mať určite pozitívny efekt aj na eurovoľby. Môžeme z toho vyjsť opäť silnejší a v tomto prípade hovoríme už len o jednej jedinej maďarskej strane, ktorá zastupuje záujmy maďarskej komunity a tých regiónov, v ktorých žijeme. Sú tu teda iné podmienky ako pred piatimi rokmi a je úplne reálne aj očakávanie, že budeme mať svoje zastúpenie v europarlamente.

image

Forró rezolútne odmietol Korčoka. Sú za tým dávne spory s maďarskou diplomaciou

Vrátil by som sa ešte k prezidentskej kandidatúre. Konkrétne k vášmu sloganu na bilbordoch, ktorý je dvojjazyčný, nie je to však úplne presný preklad. Maďarská verzia „Talpra magyar!“ je bojový pokrik z revolučnej básne Sándora Petőfiho, kým slovenská verzia znie „Maďari volia svojho“. Text v oboch jazykoch mieri len na maďarského voliča. Myslíte si, že je toto správna stratégia?

Samozrejme, rád by som zapôsobil aj na slovenského voliča. V prvom rade však ide o to, aby sme spojili Maďarov žijúcich na Slovensku. Toto je najdôležitejším posolstvom tejto kampane. V minulosti sme dosiahli dobré výsledky, keď sme boli jednotní. Napríklad keď bolo potrebné zachrániť školy s maďarským vyučovacím jazykom.

Takisto, keď sme sa dostali do parlamentu a do vlády. V tom čase išli do južných a východných regiónov najväčšie investície a nastal najväčší rozvoj. Len čo sme sa rozdelili, boli sme slabší, až sme sa dostali do bodu, že nie sme vôbec v parlamente. Voľby budú dvojkolové. V prvom kole musíme ukázať silu, aby sme mali v druhom kole čo najväčšiu váhu. 

Keď naposledy uspela v parlamentných voľbách menšinová s...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-17 14:57:18 - Feat.: 1 - Title: Forró rezolútne odmietol Korčoka. Sú za tým dávne spory s maďarskou diplomaciou 02 - Modified: 2024-03-15 23:00:00 - Feat.: 1 - Title: Šéf Českej televízie pre HN: V RTVS hrozí posilnenie politického vplyvu. V Európe je niečo také neobvyklé 03 - Modified: 2024-03-15 15:16:15 - Feat.: 1 - Title: Minister Tomáš: Opozícia sa teraz chytila RTVS, lebo je pred voľbami. Zmeny sú potrebné
01 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 02 - Modified: 2024-04-11 07:21:41 - Feat.: - Title: Šéf aliancie Forró rokoval s ministrom školstva Druckerom 03 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho 04 - Modified: 2024-04-07 13:52:04 - Feat.: - Title: Šéf Aliancie Forró pre HN: Splnili sme cieľ. Som rád, že aj Maďari k tomu pomohli (rozhovor) 05 - Modified: 2024-04-07 12:29:12 - Feat.: - Title: Expert na kampaň Ruttkay pre HN: Vidiek spôsobil efekt „Schwarzenberg“. Korčokov varovný prst bol neštátnický
menuLevel = 1, menuRoute = prezidentske-volby2024, menuAlias = prezidentske-volby2024, menuRouteLevel0 = prezidentske-volby2024, homepage = false
24. apríl 2024 20:39