Kandidát na prezidenta Ivan Korčok po zverejnení prvých priebežných výsledkov volieb. FOTO: HN/Peter Mayer
StoryEditor

Na internete sa objavil falošný web o Korčokovi, prezidentský kandidát plánuje podať trestné oznámenie

30.03.2024, 10:02
30.03.2024, 10:56
Autor:
lislisnatnat

Oficiálna webová stránka Ivana Korčoka čelí hackerským útokom a je nedostupná.

Na internete sa objavila falošná webstránka, ktorá sa tvári ako súčasť kampane prezidentského kandidáta Ivana Korčoka. Upozornil na to projekt Hoaxy a podvody. Samotný kandidát oznámil, že podá trestné oznámenie.

Dnes navyše uviedol, že jeho oficiálny web čelí hackerským útokom a je nedostupný.

Ako uvádza projekt Hoaxy a podvody, webstránka obsahuje vymyslené výroky, ktoré majú za cieľ kandidáta poškodiť. 

"Udalosti, javy a osoby tu spomínané môžu byť fiktívne, javy náhodné, spomienky nepresné, fabulácie zrejmé. Želám vám príjemnú zábavu," píše sa na falošnej webstránke, no podľa projektu ide o málo viditeľné miesto a môže dôjsť k podvodnému konaniu voči voličom.

Agentúra spojená s Pellegrinim 

Analytický tím projektu sa snažil prísť na to, kto za podvodom stojí. Podľa jeho zistení v zdrojovom kóde uvedenej stránky sa nachádza odkaz na videosúbor v tvare „https://ik.creoadvertising.online/.../2024/03/video.mp4“.

Tento odkaz má podobný názov ako reklamná agentúra Creo Advertising. Ide o agentúru, ktorá pracovala pre stranu Hlas a aktuálne pracuje aj na kampani druhého prezidentského kandidáta Petra Pellegriniho. Spoločnosť Creo Advertising je uvedená ako dodávateľ na jeho oficiálnej stránke

image

Marketér Ruttkay: Korčok je ako poliaty živou vodou. Pellegriniho jasne nepodporuje Fico ani Danko

"Uvedený odkaz môže, ale nemusí naznačovať, že web bol postupne vytváraný na neznámej a nevyhľadateľnej adrese „https://ik.creoadvertising.online/“, kde boli sústreďované jednotlivé súčasti stránky. Ak to tak naozaj bolo, tak vo finálnej fáze došlo k jej presunu na doménu www.ivankorcok2024.sk," uviedol projekt Hoaxy a podvody s tým, že v každom prípade ide o hrubú manipuláciu v rámci volebnej kampane.

Korčokov web čelí hackerským útokom 

Prezidentský kandidát Ivan Korčok v tejto súvislosti oznámil, že plánuje podať trestné oznámenie.

"Keďže sú v súťaži už len dvaja kandidáti, nie je zložité dovtípiť sa, odkiaľ tieto zúfalé snahy pochádzajú," uviedol Korčok. 

Doplnil, že do konca kampane zostáva ešte týždeň a pravdepodobnosť, že podobné pokusy sa budú množiť, je vysoká. Voličov vyzval, aby dali na "zdravý úsudok a nenechali sa týmito trápnymi pokusmi ovplyvniť".

Prezidentský kandidát dnes navyše uviedol, že jeho oficiálny web čelí hackerským útokom a je nedostupný.

image

Prvý duel: Spája protestami, vyčítal Pellegrini. Korčok: Fico je na rozdiel od vás aspoň originál

"Po tom, čo sa v ostatných dňoch objavil falošný web, ktorý sa tvári ako môj kampaňový a očividne ho vyrobil ten istý človek, ktorý robil aj web Petra Pellegriniho, asi nie je úplne ťažké zistiť, čo sa deje," píše sa v Korčokovom vyhlásení. 

V prvom kole prezidentských volieb skončil Peter Pellegrini na druhom mieste s 834 718 hlasmi, čo predstavuje podiel 37,02 percenta. 

Vyhral diplomat a exminister zahraničných vecí Ivan Korčok, ktorému dalo svoj 958 393 voličov, čo predstavuje 42,51 percenta. Kto z tejto dvojice sa stane prezidentom, sa rozhodne v sobotu 6. apríla.​

Odkiaľ podľa Korčoka fúka vietor

“Včera bol Veľký piatok, naozaj som veľmi chcel, aby ste mali od kampane aspoň taký pokoj. No áno, presne ten pokoj, o ktorom tu kandidát hovorí. Poobede sme ale dostali informáciu, že niekto spustil falošnú stránku s mojím menom, kde boli vymyslené citáty a ďalšie klamstvá o mojej osobe," vyjadril sa  Ivan Korčok na sociálnej sieti.

"Dokonca si platili reklamu, aby sa pri hľadaní môjho mena táto stránka ukázala ako prvá. Pred druhým kolom volieb nemusí byť človek úplný Sherlock Holmes, aby vedel, odkiaľ fúka vietor. A že túto reklamu nenájde na transparentnom účte môjho protikandidáta, hoci podľa odborníkov a metadát, tú falošnú stránku urobili presne tí istí ľudia, ktorí robia kampaň Petra Pellegriniho," dodal.

"Takže pán Pellegrini, rozumiem, že asi veci nejdú úplne podľa plánu, ale nejaké hranice by sme predsalen mali rešpektovať," uviedol na adresu šéfa Hlasu.

Na záver vo videu dodal: "Zároveň verím, že zvíťazí zdravý rozum a tieto, ani ďalšie nezmysly, ktoré sa nepochybne ešte objavia, neovplyvnia, vážení spoluobčania vašu voľbu. Ďakujem vám za priazeň, za podporu a za zdieľanie."

 

 

01 - Modified: 2024-03-28 17:01:57 - Feat.: 1 - Title: Z prozápadného premiéra kritický prezidentský kandidát. Pellegrini mení rétoriku, tvrdí politilogička 02 - Modified: 2024-03-28 15:46:33 - Feat.: 1 - Title: Podporil Harabin Pellegriniho? Exsudca to zmietol zo stola: Podvod, to je nejaká Jureňova partizánčina 03 - Modified: 2024-03-28 11:35:31 - Feat.: 1 - Title: Prezidentské voľby: Mimoriadne tesný súboj Korčoka s Pellegrinim. Ako vidia šance oboch kandidátov bookmakeri? 04 - Modified: 2024-03-27 16:40:51 - Feat.: 1 - Title: Forró podporil Pellegriniho. Bolo by alibistické povedať, nech sa ľudia rozhodnú, musíme určiť smer, vyhlásil 05 - Modified: 2024-03-27 16:37:46 - Feat.: 1 - Title: Smer začal súboj o kľúčového voliča. Fico straší Juhosláviou, Blaha hovorí o jasnej voľbe
01 - Modified: 2024-04-16 07:53:30 - Feat.: - Title: Prieskum: Najdôveryhodnejším politikom je Pellegrini, porazil aj Čaputovú. Najmenej ľudí verí Matovičovi 02 - Modified: 2024-04-16 07:55:57 - Feat.: - Title: Sledujeme nebývalý jav. Fico navodzuje romantický príbeh o troch prútoch (komentár) 03 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 04 - Modified: 2024-04-14 08:10:34 - Feat.: - Title: Som hlboko znepokojený, reaguje Pellegrini na iránsky útok na Izrael. Chce hľadať mierové riešenie 05 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti
menuLevel = 1, menuRoute = prezidentske-volby2024, menuAlias = prezidentske-volby2024, menuRouteLevel0 = prezidentske-volby2024, homepage = false
18. apríl 2024 17:28