StoryEditor

Zlyhanie misie SpaceX: Špionážny americký satelit za miliardy dolárov sa pravdepodobne stratil

09.01.2018, 11:47
Autor:
sansan
Misia spoločnosti Elona Muska sa zrejme skončila zlyhaním. Údajný americký špionážny satelit v odhadovanej hodnote miliárd dolárov sa pravdepodobne stratil.

Podľa vládnych predstaviteľov sa drahé tajné zariadenie pod názvom Zuma z nedele na pondelok nedostalo na obežnú dráhu Zeme, kde ho mala vyniesť raketa Falcon 9, píše Wall Street Journal

Zákonodarcovia a kongresoví pracovníci amerického Senátu a Snemovne boli informovaní o neúspešnej misii, uviedli niektorí úradníci.

Užitočné zaťaženie Zuma, ktoré vypustili do vesmíru zo základne na Floride, pravdepodobne spadlo naspäť na Zem a zhorelo v atmosfére planéty.

Kvôli utajenej povahe misie SpaceX neukázal celú misiu Zuma počas jeho živého vysielania. Spoločnosť  pri svojich obchodných letoch stále naživo vysiela štart rakety až po dostanie sa užitočného zaťaženia na obežnú dráhu. Webcast zo Zumy však neodvysielal oddelenie nosného kužeľa, ktorý obklopoval satelit počas štartu, ani neukázal satelit na obežnej dráhe.

SpaceX alebo vládna agentúra, s ktorou spolupracuje, však zvyčajne potvrdia úspech misie neskôr. Takže pochybnosti sa začali objavovať už v nedeľu v noci, keď ani SpaceX, ani výrobca satelitu Northrop Grumman nepotvrdili, či bola Zuma úspešná.

V médiách kolujú nejasné informácie o tom, čo sa skutočne stalo. Jeden zdroj serveru Bloomberg hovorí, že horná fáza Falconu 9 zlyhala, zatiaľ čo Wall Street Journal aj Bloomberg tvrdia, že Zuma sa neoddelila od rakety.

Raketa nezlyhala, tvrdí SpaceX 

Spoločnosť SpaceX tvrdí, že ich raketa fungovala, tak ako mala. "Nekomentujeme misie tejto povahy, ale doterajšie údaje ukazujú, že Falcon 9 prebehol nominálne," informoval hovorca SpaceX The Verge.

SpaceX v podstate hovorí, že Falcon 9 splnil všetky úlohy, ktoré má vykonať počas misie. To zvyčajne zahŕňa spustenie, oddelenie dvoch etáp rakety a nasadenie satelitu na obežnú dráhu. A ako diváci videli v nedeľu v noci, prvý stupeň Falcon 9 vykonal ďalšie úspešné pristátie po štarte, čo naznačuje, že raketa bola v plnom prevádzkovom stave.

Vyjadrenie SpaceXu však priamo vyvracia to, čo píše Wall Street Journal. Ten tvrdí, že satelit Zuma sa vrátil späť na Zem, pretože sa neoddelil od hornej časti rakety. Ale ak raketa funguje normálne, ako povedal SpaceX, potom by to znamenalo, že Zuma by sa mala oddeliť od Falcon 9. A raketa by určite mala dostať satelit na obežnú dráhu.

Takže čo sa vlastne stalo? Nie je to isté, ale existuje niekoľko scenárov, v ktorých Falcon 9 splnil úlohu, tak ako mal a satelit sa nasadil správne. SpaceX zvyčajne používa vlastný hardvér na svojej rakete na vyslanie satelitu na obežnú dráhu, čo je známe ako adaptér užitočného zaťaženia. Je to prístroj, ktorý fyzicky oddeľuje satelit od hornej časti rakety a posiela ho na obežnú dráhu.

Avšak predchádzajúca správa spoločnosti Wired poznamenala, že spoločnosť Northrop Grumman poskytla pre túto misiu svoj vlastný adaptér užitočnej záťaže. A ak tento adaptér užitočného zaťaženia zlyhal, zostal by satelit stále pripojený k hornej časti rakety. Je to určite zlyhanie misie, ale nemusí to byť nutne chyba Falconu 9.

01 - Modified: 2018-01-08 12:10:30 - Feat.: 0 - Title: Muskov SpaceX poslal do vesmíru tajnú misiu
01 - Modified: 2024-03-16 16:36:41 - Feat.: - Title: SpaceX pracuje na sieti družíc pre americkú rozviedku. USA by časom mohli pozorovať ciele kdekoľvek na planéte 02 - Modified: 2024-03-14 15:44:17 - Feat.: - Title: Starship vykonala doteraz najdlhší testovací let, ale ani na tretíkrát ho nedokončila 03 - Modified: 2024-03-14 14:52:32 - Feat.: - Title: Najsilnejšia raketa súčasnosti úspešne prešla prvým testovacím letom do vesmíru 04 - Modified: 2024-03-05 08:38:44 - Feat.: - Title: SpaceX chce nechať zhorieť v atmosfére stovku svojich satelitov. Môže to narušiť ozónovú vrstvu? 05 - Modified: 2024-03-03 10:22:05 - Feat.: - Title: Štart rakety SpaceX s posádkou na ISS opäť zmarilo zlé počasie. Opakovať sa bude zajtra
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
27. apríl 2024 20:22