Raketové testy nevyjdú vždy podľa plánu, ale obrovská raketa Falcon Heavy zvládla svoj prvý let 6. februára. Raketa, ktorá je navrhnutá tak, aby dostala astronautov na Mesiac a Mars, môže zdvihnúť ťažšie užitočné zaťaženie než akákoľvek americká raketa od Saturnu V, ktorá pred polstoročím dostala astronautov programu Apollo na Mesiac.SpaceX
StoryEditor

Ekologické škody i problém pre misie? Muskovo auto obieha Slnko ďalej, ako sa čakalo

08.02.2018, 10:45
Autor:
ČTKČTK
Červený kabriolet Elona Muska, ktorý sa v utorok dostal do vesmíru ako náklad ťažkej rakety Falcon Heavy, sa dostal na vzdialenejšie dráhu, ako sa čakalo.

Oznámila to v stredu agentúra AP s odvolaním sa na spoločnosť SpaceX. Roadster Tesla sa po zapálení posledného stupňa rakety ocitol na inej heliocentrickej orbite.

Podľa pôvodných plánov sa vozidlo nemalo dostať na vzdialenejšiu dráhu, než po akej obieha okolo Slnka planéta Mars. Ukázalo sa ale, že auto zamierilo až do pásu asteroidov medzi Marsom a Jupiterom. Figurínu Starman v kozmickom skafandri manéver nezmiatol, za volantom vozidla je vraj stále usadená.

V amerických médiách misia červeného automobilu vyvolala obdiv, aj keď podľa niektorých komentátorov je vyslanie auta do vesmíru príliš drahou reklamou. S pochvalou prišla aj ruská kozmická agentúra Roskosmos, ktorej hovorca označil putovanie roadsteru vesmírom za "veľmi dobrý a pozoruhodný ťah". Nezabudol ale poznamenať, že Muskova automobilka sa potýka s problémami s výrobou nového vozidla Model 3.

Analytický portál The Conversation vidí vyslanie Tesly do vesmíru ako ekologický problém, lebo nie je celkom jasné, čo sa s autom stane. "Od každej modernej kozmickej misie sa vyžaduje, aby po sebe upratala," poznamenal web. V tejto súvislosti poukázal na fakt, že obežná dráha okolo Zeme je zanesená množstvom trosiek a predmetov, ktoré misie v kozme komplikujú. Niektorí vedci varujú, že ďalšie zanášanie orbity by mohlo v budúcnosti úplne znemožniť lety do kozmu.

Tesla sa ale nepohybuje okolo Zeme, ale vydala sa po heliocentrickej dráhe okolo Slnka. Tu, ako odborníci uvádzajú, auto nepredstavuje prakticky žiadny bezpečnostný či ekologický problém. Rozpad auta v blízkosti červenej planéty by podľa The Conversation znamenal jej zanášanie neporiadkom. V skutočnosti ale elektromobil na obežnú dráhu okolo Marsu nevstúpi.

Problém pre vesmírne misie

Pohyb v blízkosti pásu asteroidov podľa portálu môže vyústiť v kolíziu a rozpad vozidla na rad drobných fragmentov, ktoré môžu okrem ekologických škôd predstavovať aj problém pre budúce kozmické misie k Marsu, Jupiteru či Saturnu. "Trosky môže pritiahnuť gravitácia Marsu, asteroidov a dokonca ich môže odniesť preč solárny vietor," tvrdí server.

Hoci Musk dúfa, že tesla bude okolo Slnka krúžiť miliardy rokov, mnohí odborníci očakávajú rýchly rozpad následkom radiácie či nárazov mikrometeoroidov. Takýto názor podľa LiveScience zastáva napríklad chemik William Carroll z Indianskej univerzity.

The Conversation tiež vyslovil pochybnosti o sterilnosti nákladu. "Existuje riziko, že po kolízii by sa mohli solárnym systémom šíriť baktérie zo Zeme," poznamenal server s tým, že budúci nález takýchto baktérií mimo Zeme by vniesol v rámci pátrania po mimozemskom živote nejasnosti do ich pôvodu, pretože by ľudstvo nemalo istotu, či ich na miesto nálezu samo nezavlieklo.

01 - Modified: 2018-02-07 20:57:15 - Feat.: 0 - Title: Astronóm: Falcon Heavy je prelomový, SpaceX má zabezpečenú budúcnosť na minimálne desať rokov 02 - Modified: 2018-02-07 09:39:27 - Feat.: 0 - Title: Musk po úspešnom teste: Bláznivé a zábavné veci sú dôležité 03 - Modified: 2018-02-07 08:50:41 - Feat.: 0 - Title: Elon Musk vyslal do vesmíru najsilnejšiu raketu dneška 04 - Modified: 2018-02-06 21:06:42 - Feat.: 0 - Title: S novou raketou je Musk bližšie ku kolonizácii Marsu
01 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 02 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 03 - Modified: 2024-04-23 12:30:00 - Feat.: - Title: Konečne vieme, čo sa nachádza vo vnútri Mesiaca. Pomôže nám to lepšie pochopiť históriu celej slnečnej sústavy 04 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 05 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 21:36