Nočné divadlo môžete sledovať prakticky počas celej noci, no najviac ich bude zhruba o polnoci.Dreamstime
StoryEditor

Oblohu rozjasnia padajúce hviezdy, budú ich desiatky

09.08.2018, 23:39
Perzeidy sú jedným z najaktívnejších meteorických rojov už dlhé stáročia. Práve počas tohto víkendu budú podmienky na ich pozorovanie vďaka Mesiacu priam ideálne. Podobné nastanú až v roku 2023.

Ako vlastne Perzeidy vznikajú? „Tento jav nastáva, ak sa Zem na svojej obežnej dráhe okolo Slnka stretáva s prúdom častíc, ktoré majú rovnaký pôvod a veľmi podobné dráhy.

Vtedy sa vďaka perspektíve zdá, že meteory vylietavajú z jedného bodu na oblohe, ktorý nazývame radiant. Radiant roja Perzeíd je v súhvezdí Perzeus, podľa ktorého dostal roj svoje meno,“ vysvetlila Zuzana Kaňuchová z Astronomického ústavu SAV.

Pozostatky rozpadajúcej kométy
Ak meteoroid, teda malé teliesko Slnečnej sústavy, vstupuje do vyšších vrstiev zemskej atmosféry rýchlosťou rádovo desiatky km.s-1, vďaka vysokej kinetickej energii sa trením o vzduch jeho povrch silne zahrieva, taví a vyparuje – začína žiariť.

„Teleso naráža na molekuly a atómy atmosféry, a tým ich ionizuje a excituje. Tiež sú strhávané roztavené prvky z jeho povrchu, ktoré rovnako podliehajú excitácii a ionizácii. Vo výškach 120 až 80 kilometrov nad povrchom Zeme, kde je už počet nárazov dostatočne veľký, nežiari teda samotné teleso, ale rekombinačným procesom žiari oblasť atmosféry s prímesami pár telesa, ktoré ho obklopujú,“ uviedla Kaňuchová.

Keď meteoroidy dosiahnu zemskú atmosféru, sú označované ako meteory. Ak sa kúsok dostane až na zem bez toho, aby zhorel, jeho názov sa mení na meteorit. Väčšina meteorov v Perzeidoch má veľkosť zrnka piesku.

Prúd Perzeíd je tvorený pozostatkami postupne sa rozpadajúcej kométy 109 P/Swift-Tuttle. Kométa bola naposledy v perihéliu svojej dráhy v roku 1992 – okolo Slnka obehne približne za 130 rokov – s čím súvisela zvýšená aktivita Perzeíd v prvej polovici 90. rokov 20. storočia.

Najviac uvidíte počas maxima

Zem prechádza prúdom Perzeíd v období zhruba od polovice júla do 24. augusta. Do atmosféry Zeme vlietajú rýchlosťou až 59 kilometrov za sekundu. Najhustejšou časťou prúdu bude však naša planéta prechádzať v noci z nedele 12. na pondelok 13. augusta, a teda počas tejto noci je očakávané maximum aktivity roja. „Bude bezmesačná noc, keďže nov nastáva 11. augusta o 23.59 LSEČ. Za dobrých podmienok môžeme pozorovať 70 až 120 meteorov za hodinu,“ povedala Kaňuchová. To z nich podľa experta amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Billa Cooka robí pravdepodobne najlepší meteorický roj roka 2018.

Perzeidy môžete sledovať prakticky celú noc, avšak viac ich uvidíte po polnoci, pretože radiant roja bude už dostatočne vysoko nad severovýchodným obzorom. „Najviac meteorov môžeme vidieť, ak budeme sledovať oblohu v smere zhruba 20° až 30° od radiantu. Viditeľnosť by v podstate mohli prekaziť poveternostné podmienky, teda oblačnosť. A, samozrejme, pouličné osvetlenie, blízkosť väčších miest.“

NASA pre server Space zasa odporúča ísť do tmavej oblasti, najlepšie mimo mesta, a pripraviť sa, že budete sedieť pár hodín vonku. Mali by ste dať asi 30 minút tomu, aby sa vaše oči prispôsobili tme, takže si prineste niečo pohodlné na sedenie, kým sa aklimatizujete. A čím dlhšie vonku počkáte, tým viac „padajúcich hviezd“ podľa Cooka uvidíte.

Vďaka roju Perzeíd počas ich maxima vyniknú aj niektoré planéty. „V tomto období tesne po západe Slnka môžeme pozorovať na západnom obzore planétu Venušu a na juhozápade Jupiter. Na južnom obzore v súhvezdí Strelca je pozorovateľný Saturn. Zhruba od 22. hodiny až do svitania je v súhvezdí Jednorožca pozorovateľný výrazne červený Mars,“ uzavrela astronómka.

Ak nebudete mať možnosť sledovať výnimočné Perzeidy v auguste, ďalší veľký meteorický roj Geminidy bude vrcholiť od štvrtka 13. decembra do piatkového rána 14. decembra.

01 - Modified: 2024-04-23 12:03:29 - Feat.: - Title: Stal sa zázrak. NASA po piatich mesiacoch dostala od sondy Voyager zmysluplnú správu 02 - Modified: 2024-04-23 07:50:30 - Feat.: - Title: Vedci omylom spôsobili, že myši narástol ďalší pár nôh namiesto genitálií. Skúmali rastový gén 03 - Modified: 2024-04-22 14:00:00 - Feat.: - Title: Priprav sa na jedinečné nebeské divadlo. Najbližšie dni môžeš pozorovať na oblohe hneď dva vesmírne úkazy 04 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika 05 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 14:26