Wikimedia/Richardc39
StoryEditor

Pre výskum vesmíru a mimozemského života je prelomová doba, tvrdí známy vedec

23.08.2018, 09:00
Autor:
ČTKČTK
Pre výskum vesmíru a potenciálneho mimozemského života teraz nastala prelomová doba, myslí si známy britský teoretický fyzik a profesor univerzity v Surrey Jim Al-Khalili.

Namiesto toho, aby vedci iba namierili rádioteleskop a vyčkávali, či zachytia niečo zaujímavé, majú k dispozícii nové technológie, ktoré im umožňujú identifikovať planéty podobné Zemi.

Al-Khalili to povedal v rozhovore pre švajčiarsky denník Le Temps o svojej knihe Aliens (Mimozemšťania). V nej sa spolu s ďalšou desiatkou renomovaných vedcov z rôznych odborov zaoberá niekoľkými istotami a početnými neznámymi, ktoré sa týkajú možných susedov v našej galaxii.

"V roku 2020 začne fungovať nový vesmírny ďalekohľad Jamesa Webba, vďaka ktorému bude možné ešte presnejšie skúmať svetlo pochádzajúce z iných hviezdnych sústav," povedal Al-Khalili, ktorý je britským divákom známy tiež ako vedecký komentátor BBC a popularizátor vedy.

Na Slovensku mu vyšli knihy - Čierne diery, červie diery a stroje času, Whats Next či Pathfinders. Fascinácia filmu a literatúry mimozemšťanmi je podľa neho daná tým, že ľudstvo stále nemá odpoveď na základnú otázku, či je vo vesmíre samo a odkiaľ pochádza.

"Pre veriacich je to ľahké, túto planétu a nás stvoril Boh. Ale z vedeckého hľadiska by sme radi vedeli, prečo vo vesmíre, o ktorom vieme, aký je rozsiahly, by sme práve my mali tvoriť výnimku," uviedol vedec.

Planéty, ktoré majú podmienky pre život, teda napríklad vodu, energiu a uhlík, sú podľa neho početnejšie, než by sa mohlo zdať. "Vedci sa domnievajú, že kandidátmi by mohli byť mesiace Saturnu či Jupitera, pokryté ľadovými vrstvami.

Neznamená to však, že by na nich vznikol život ako na Zemi, alebo že by tento život kedy presiahol štádium jedinej mikrobiálne bunky," uviedol Al-Khalili na otázku ohľadom špekulácií, že vzhľadom na rozľahlosti kozmu niekde musí existovať naše alter ego.

55-ročný Al-Khalili je ale presvedčený, že vedci nájdu známky mimozemskej mikrobiálnej existencie ešte za jeho života. Ľudia podľa neho majú tendenciu predstavovať si mimozemšťanov ako človeka.

"Typický mimozemšťan vyzerá ako ET, má dve ruky, prinajmenšom niekoľko prstov.... lenže náš pohľad je úplne dielom náhody!" uviedol Al-Khalili. Podľa neho je z tohto hľadiska zaujímavý americký sci-fi film Prichádzajúci z roku 2016.

"Mimozemšťanov predstavuje ako obrie chobotnice, ktorých inteligencia je vzdialená tej našej. V skutočnosti je pravdepodobné, že mimozemšťania sa nám vôbec nepodobajú." Vo svojej knihe Al-Khalili podľa Le Temps naznačuje, že mimozemské bytosti budú skôr vyzerať ako stroje.

Al-Khalili si vo svojej knihe podľa Le Temps kladie tiež zaujímavú otázku, prečo by sa mimozemšťania o kontakt s pozemšťanmi vôbec snažili. "V hollywoodskych filmom na nás útočia, požierajú alebo nás používajú pre množenie," povedal Al-Khalili. Podľa neho by jediným motívom kontaktu bola jednoducho zvedavosť.

01 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko 04 - Modified: 2024-04-08 09:37:23 - Feat.: - Title: Na severoamerickom kontinente bude o pár hodín možné sledovať úplné zatmenie Slnka 05 - Modified: 2024-04-10 08:45:47 - Feat.: - Title: Blíži sa úplné zatmenie Slnka. A mohlo by vyriešiť zvláštnu záhadu
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 15:39