Reuters
StoryEditor

Okolo Mesiaca v Muskovej rakete. Na čo sa musia pripraviť vesmírni turisti?

20.09.2018, 12:10
Autor:
hegheg
Za päť rokov by sa mal na orbitu okolo Mesiaca vydať Japonec Júsaku Maezawa. Dovtedy musí on i lekári pripraviť jeho telo na skúšky, ktoré vo vesmíre podstúpi. Rovnako ako ostatných astronautov, ktorí sú však vybraní okrem iného na základe fyzických predpokladov. Pri turizme hrajú hlavný predpoklad peniaze.

Júsaku Maezawa by sa mal o päť rokov preletieť okolo Mesiaca v pripravovanej Muskovej rakete. Hoci za vesmírny výlet zaplatí nemalé peniaze, musí počítať on aj prípadní ďalší spolucestujúci s radom rizík, píše Technet.

Ak vynecháme technické hrozby, keď môže zlyhať niektorá z častí rakety BFR, sú tu aj zdravotné riziká, ktorým sa Maezawa nevyhne a môže ich ovplyvniť len čiastočne. V reakcii na oznámenie misie ich zhrnul server The Verge:

  • Preťaženie. Snáď najextrémnejší vplyv na ľudské telo má štart. Pri vzlete sa musia budúci astronauti pripraviť na gravitačné preťaženie 3G. To znamená, že človek vážiaci 80 kilogramov je vtlačený do sedadla silou o trojnásobku jeho váhy (240 kg). To vyvinie okrem iného silnú záťaž na srdce a odkrveniu mozgu môže viesť k strate vedomia. Lekári musia potvrdiť, že telo túto záťaž zvládne.
  • Nevoľnosť. "Bez zemskej gravitácie sa musí astronauti pripraviť na nevoľnosť a zmätenie, kde je dole a hore. Ak na to nie ste pripravení, môže to byť trochu znepokojujúce," hovorí vedúci ľudského výskumu NASA Jennifer Fogartyová. Dobrou správou pre dlhodobé astronautov je, že nevoľnosť odznie po pár dňoch. Horšie je to pre tých, ktorí sa idú pozrieť do vesmíru práve len na pár dní. Samozrejme existujú prášky na potlačenie nevoľnosti, ktoré síce môžu viesť k ospalosti, čo však vadí len pri skutočných astronautov.

  • Radiácia. Zem nás chráni pred vesmírnu radiáciou. Astronauti budú počas orbity okolo Mesiaca vystavení väčšej dávke radiácie než výskumníci na Medzinárodnej vesmírnej stanici, zato po kratšiu dobu. Nemalo by však ísť o nič nebezpečné, ak sa nestane nič neočakávané, mali by sa vrátiť s dávkou radiácie ako po vyšetrení CT.

  • Solárny vietor. Lenže niečo závažné sa môže stať. Pri zvýšenej aktivite Slnka môže zintenzívniť tzv. Solárne vietor a astronauti by boli vystavení podstatne väčšej dávke. Počas niekoľkých dní by mohli dostať dávku zodpovedajúcu niekoľkých mesiacom pobytu vo vesmíre. Riziko masívne erupcie v čase letu je však malé.
    Psychika. Úlohu tiež bude hrať psychický stav. Mimo Zeme, v nebezpečnom prostredí a v malom priestore s niekoľkými ďalšími ľuďmi je to dôležitý faktor. Ponorková choroba avšak s ohľadom na krátku dobu nehrozí. "Hlavným faktorom je, že nemôžu povedať, stačilo, chcem ísť domov. Je preto dôležité, aby sa tím zosúladil a zvykol si na seba, než opustí planétu," uzatvára Fogartyová.

Je teda možné, že Maezawa sa bude päť rokov tešiť na päť dní nevoľnosti či väčšiu dávku radiácie. Alebo na zážitok, ktorý mu bude väčšina populácie závidieť.

01 - Modified: 2018-09-18 07:50:37 - Feat.: 0 - Title: Po 50 rokoch sa poletí k Mesiacu, vesmírnym turistom bude japonský miliardár
01 - Modified: 2024-04-24 07:23:20 - Feat.: - Title: Automobilke Tesla prudko padol zisk. Musk oznámil, že urýchli výrobu lacnejšieho elektromobilu 02 - Modified: 2024-04-24 11:07:07 - Feat.: - Title: Tí, ktorí mu verili, dnes plačú. Ako nesadnúť Muskovi na lep 03 - Modified: 2024-04-23 06:45:37 - Feat.: - Title: Platforma X sa odvolá proti príkazu o stiahnutí videí z útoku v Sydney 04 - Modified: 2024-04-22 18:51:58 - Feat.: - Title: Sieť X musí celosvetovo zablokovať prístup k videu s útokom v kostole pri Sydney. Musk hovorí o cenzúre 05 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 22:47