TASR/AP
StoryEditor

Čína pošle do konca roku na Mesiac novú sondu, ďalšia pôjde na Mars

14.01.2019, 11:29
Autor:
ČTKČTK
Tentokrát pôjde o sondu Čchang-e 5, ktorá pôjde na "privrátenú stranu" Mesiaca.

Potvrdil to Wu Jen-chua, námestník šéfa Čínskeho národného vesmírneho úradu (CNSA).

Čínska sonda  Čchang-e 4, ktorú nazvali podľa bohyne z čínskej mytológie, pristála na odvrátenej strane Mesiaca 3. januára. Číne sa to podarilo ako vôbec prvej krajine.

​Všetky doterajšie pristátia, či už prístrojov alebo ľudí, sa uskutočnili na privrátenej strane. Čchang-e 4 má so sebou aj robotické vozítko Nefritový králik 2, ktoré už dvanásť hodín po pristátí vyšlo von a poslalo na Zem vôbec prvé zblízka urobené snímky povrchu odvrátenej strany Mesiaca.

Úlohy misie Čchang-e 4 zahŕňajú astronomické pozorovania, prieskum luneárneho terénu a nerastov a aj meranie neutrónovej radiácie.

Wu Jen-chua potvrdil, že ďalšia sonda Čchang-e 5 zamieri na privrátenú stranu mesiaca a privezie všetky vzorky na Zem. Stane sa tak koncom tohoto roku.

Ďalšia čínska sonda má o rok neskôr zamieriť na Mars.

Misia Čchang-e 5 by mala položiť základy pre vyslanie ďalších sond na luneárny južný pól, povedal Wu. Ak sa jej program podarí úspešne naplniť, bude možné dopraviť na Zem aj vzorky z odvrátenej strany Mesiaca.

Čína si vymieňa údaje s NASA

Podľa štátneho denníka China Daily išlo o prvú takúto spoluprácu, odkedy americký zákon zakázal v roku 2011 spoločné vesmírne projekty s Čínou, ak už nemali predchádzajúci súhlas zo strany Kongresu.

Zástupca riaditeľa čínskej vesmírnej agentúry Wu Jen-chua povedal, že NASA sa podelila o informácie o svojej družici obiehajúcej okolo Mesiaca v nádeji, že bude monitorovať pristátie sondy Čchang-e 4. 

Wu uviedol, že Čína poskytla čas a súradnice plánovaného pristátia sondy. Podľa neho družica NASA nezachytila presný moment pristátia, ale neskôr urobila z tejto oblasti fotografie.

Hlavnou úlohou projektu sondy Čchang-e 4 je študovať odvrátenú stranu Mesiaca - prirodzeného satelitu Zeme -, pričom sa sústredí najmä na minerálne zloženie a štruktúru povrchu a vykonať aj nízkofrekvenčné rádioastronomické pozorovania.

Skúmanie vesmíru z odvrátenej strany Mesiaca by nakoniec mohlo pomôcť vedcom dozvedieť sa viac o prvopočiatku slnečnej sústavy a dokonca o vzniku prvých hviezd vo vesmíre. Odvrátenú stranu Mesiaca nie je možné vidieť zo Zeme a ľudovo je nazývaná "temná strana" preto, že je pomerne neznáma, a nie preto, že na ňu nedopadá slnečné svetlo.

Najnovšia úspešná misia dokazuje, že Čína sa čoraz viac snaží vo vesmíre konkurovať a vyrovnať sa Spojeným štátom, Rusku aj Európe - a zo širšieho hľadiska sa zároveň usiluje upevniť si postavenie ako regionálna a celosvetová veľmoc.

01 - Modified: 2019-01-11 11:21:53 - Feat.: 0 - Title: Čínska sonda odoslala na Zem panoramatickú snímku z odvrátanej strany Mesiaca
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 22:03