StoryEditor

SpaceX môže USA oslobodiť od ruských Sojuzov. Loďou s ľudskou posádkou

28.02.2019, 23:01
Autor:
ČTKČTKsansan
Americká spoločnosť SpaceX môže túto sobotu v ranných hodinách prepísať históriu s prvým skúšobným letom súkromnej vesmírnej lode postavenej na prepravu astronautov na obežnú dráhu. Crew Dragon 2, tentoraz ešte bez ľudskej posádky, vynesie na obežnú dráhu z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride raketa Falcon 9.

Loď bude mať na palube 181 kilogramov dodávok pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) a jednu „antropomorfnú skúšobnú figurínu“, vybavenú snímačmi na zaznamenanie toho, aký by bol výlet pre ľudských cestujúcich, uviedli predstavitelia SpaceX a NASA.

Štart sa má uskutočniť 2. marca o 8.48 ráno nášho času. Lodi odvtedy potrvá viac ako 27 hodín, kým sa dostane k ISS. Na rozdiel od pôvodných zásobovacích lodí Dragon je vybavená iným spojovacím uzlom, na základe NASA Docking System, ktorý umožňuje automatické pripojenie k vesmírnej stanici.

Asi po piatich hodinách od jej pripojenia astronauti otvoria prechody medzi stanicou a hosťujúcou kozmickou loďou. Crew Dragon 2 zostane prepojená s vesmírnou stanicou päť dní pred návratom na Zem. Odpojenie je momentálne naplánované na piatok 8. marca.

V júli už s astronautmi

Druhý let Crew Dragon, plánovaný podľa amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) na júl, by už mal predviesť „naostro“ prepravu amerických astronautov na ISS. Plánovaný úspech má zbaviť Američanov závislosti od Ruska pri doprave posádok na ISS. Teraz sa musia spoliehať na ruské rakety a kozmické lode Sojuz. Od ukončenia letov raketoplánov v roku 2011 čakajú na vlastné nové lode. V roku 2010 NASA odštartovala program komerčnej prepravy posádok.

NASA však aj napriek tomu chce do roku 2020 zabezpečiť miesto pre svojich astronautov na palube Sojuzov. NASA sa rozhodla na základe odporúčania svojho poradného výboru pre bezpečnosť vzdušného a kozmického priestoru ASAP. Miesto v ruských lodiach bude slúžiť ako záloha.

NASA podľa publikovanej dohody počíta s jedným miestom pre let na jeseň a s jedným miestom pre let počas jari v nasledujúcom roku. Toto opatrenie zabezpečí prítomnosť Američanov na Medzinárodnej vesmírnej stanici do septembra 2020. Cena za miesto sa v materiáli neuvádza, portál ars technika však poznamenal, že v minulosti Američania platili za let vrátane výcviku 81 miliónov dolárov (71 miliónov eur)

Cesty do hlbokého vesmíru

SpaceX však nie je jediná súkromná spoločnosť, ktorú si NASA vybrala pre dopravu astronautov na ISS. Boeing by mal tiež predviesť svoju loď CTS-100 Starliner najprv pri testovacom lete bez posádky. Štart sa pôvodne predpokladal v marci, ale bol presunutý na apríl, zatiaľ bez presného dátumu. Následný prvý predvádzací let s prepravou astronautov na ISS plánujú na august.

Okrem toho americká spoločnosť Lockheed Martin a európsky Airbus pripravujú pre NASA ďalšiu kozmickú loď Orion, ktorú budú tvoriť dva moduly. Veliteľský modul tohto viacúčelového prostriedku pre prepravu posádok (MPCV) má na starosti Lockheed Martin a servisný modul Airbus.

Orion má popri doprave astronautov na ISS a späť na Zem tiež lietať s posádkami do hlbokého vesmíru. Plánuje sa, že s ním ľudia v budúcnosti budú vykonávať výskum Mesiaca, asteroidov i Marsu. Prvá misia s ľudskou posádkou sa zatiaľ nepredpokladá skôr ako v roku 2023.

V súčasnosti prepravujú náklad na ISS už dve súkromné americké spoločnosti. SpaceX s Dragonmi a Northrop Grumman s loďami Cygnus, ktoré táto spoločnosť kúpila v polovici roka s firmou Orbital ATK. Zásoby na stanicu dopravujú i ruské „vesmírne kamióny“ Progress a japonské HTV. V rokoch 2008 až 2015 na stanicu lietali aj lode ATV Európskej vesmírnej agentúry (ESA).

01 - Modified: 2019-02-08 13:13:11 - Feat.: 0 - Title: S posádkou už v júli. SpaceX otestuje loď pre pilotované lety 02 - Modified: 2019-01-12 05:20:36 - Feat.: 0 - Title: Musk bude prepúšťať. SpaceX musí byť "štíhlejšia"
01 - Modified: 2024-03-16 16:36:41 - Feat.: - Title: SpaceX pracuje na sieti družíc pre americkú rozviedku. USA by časom mohli pozorovať ciele kdekoľvek na planéte 02 - Modified: 2024-03-14 15:44:17 - Feat.: - Title: Starship vykonala doteraz najdlhší testovací let, ale ani na tretíkrát ho nedokončila 03 - Modified: 2024-03-14 14:52:32 - Feat.: - Title: Najsilnejšia raketa súčasnosti úspešne prešla prvým testovacím letom do vesmíru 04 - Modified: 2024-03-05 08:38:44 - Feat.: - Title: SpaceX chce nechať zhorieť v atmosfére stovku svojich satelitov. Môže to narušiť ozónovú vrstvu? 05 - Modified: 2024-03-03 10:22:05 - Feat.: - Title: Štart rakety SpaceX s posádkou na ISS opäť zmarilo zlé počasie. Opakovať sa bude zajtra
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 11:46