Vetry počas marťanskej búrky majú zriedka väčšiu rýchlosť ako 60 kilometrov za hodinu - je to menej ako polovica rýchlosti hurikánových vetrov na Zemi.Indian Space Research Organisation
StoryEditor

Vedci potvrdili metán na Marse. Môže ísť o znak života

02.04.2019, 10:48
Autor:
ČTKČTK
Vedci prvýkrát z nezávislého zdroja potvrdili prítomnosť metánu na povrchu Marsu. Plyn je považovaný za možný znak existencie živých organizmov.

Podľa štúdie, ktorú tím z rímskeho Národného astrofyzikálneho ústavu zverejnil v odbornom časopise Nature Geoscience, výskyt metánu dokladajú merania z európskej družice Mars Express. Už predtým tento plyn detekovali prístroje z amerického vozidla Curiosity.

Vozidlo amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) zaznamenalo zvýšené množstvo metánu na Marse v júni 2013, a to v lokalite Galeovho krátera, kde v auguste 2012 pristálo. Potom prístroje zaznamenali takisto sezónne výkyvy výskytu metánu v atmosfére susednej planéty. Odborníci vzápätí začali špekulovať, či môže byť metán dokladom existencie živých organizmov, pretože práve tie metán produkujú.

Vedci sa zatiaľ nezhodnú v tom, aké je najpravdepodobnejšie vysvetlenie výskytu metánu na Marse. Okrem možnosti, že je plyn výsledkom existencie živých organizmov, a to napríklad aj v dávnej minulosti, totiž môže metán vznikať aj geologickými procesmi. Jedným z nich je napríklad premena minerálu olivín, pri ktorej vzniká metán aj na Zemi.

"Náš objav znamená prvé nezávislé potvrdenie zistenia o výskyte metánu," uviedol šéf výskumného tímu, taliansky astrofyzik Marco Giuranna. Metán vedci odhalili pomocou spektrometra, ktorým disponuje sonda Mars Express Európskej vesmírnej agentúry (ESA). Overiť sa podarilo práve údaje vozidla Curiosity z júna 2013, pretože Mars Express zaznamenal zvýšené množstvo metánu len deň potom, čo ho odhalili prístroje na povrchu planéty.

Teraz bude podľa autorov štúdie zásadné odhaliť, z akého zdroja metán pochádza. Vysvetlenie pritom môže už čoskoro priniesť družica Trace Gas Orbiter (TGO) rusko-európskej misie ExoMars. Práve tá totiž môže v prípade detekovania metánu vďaka svojim prístrojom rozlíšiť, či plyn pochádza z mikrobiálnych alebo geologických zdrojov.

01 - Modified: 2022-04-29 09:34:15 - Feat.: - Title: Ingenuity prvýkrát v ôsmich metroch. A ukázal, čo „ostalo“ z pristátia na Marse 02 - Modified: 2022-04-21 10:50:31 - Feat.: - Title: Ako vyzerá zatmenie Slnka z inej planéty? Rover na Marse natočil fascinujúce video 03 - Modified: 2022-01-18 15:02:46 - Feat.: - Title: Curiosity objavilo na Marse ložiská izotopu spájaného so životom. Vedci nechcú nechať nič na náhodu 04 - Modified: 2021-10-18 14:30:03 - Feat.: - Title: Mars predstavuje novú riaditeľku ľudských zdrojov pre Strednú Európu 05 - Modified: 2021-08-13 14:48:13 - Feat.: - Title: Novým manažérom spoločnosti Mars pre slovenský trh sa stal Radovan Veselý
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 22:28