StoryEditor

Nezvyčajný manéver európskej družice. Musela sa vyhnúť zrážke s Muskovým satelitom

04.09.2019, 12:32
Autor:
sansan
Takéto manévre sa môžu stať bežnými, keď sa formujú konštelácie internetových satelitov.

Európsky satelit na pozorovanie Zeme 2. septembra vykonal únikový manéver, aby sa ubezpečil, že sa nezrazí s jedným z nedávno vypustených internetových satelitov vesmírnej spoločnosti vizionára Elona Muska - SpaceX.

Satelit Aeolus Európskej vesmírnej agentúry (ESA) v pondelok ráno zapol svoje trysky a zdvihol svoju obežnú dráhu, aby bezpečne prešiel cez dráhu Starlink 44, jedného z prvých 60 satelitov plánovanej internetovej megakonštelácie spoločnosti SpaceX.

"K manévru došlo krátko po očakávanej kolízii, Aeolus volal domov ako obvykle, aby poslal späť svoje vedecké údaje - čo dokazuje, že manéver bol úspešný a zrážke sa predišlo," informovali predstavitelia agentúry ESA prostredníctvom Twitteru.

"Je veľmi zriedkavé vykonávať manévre na zabránenie kolízií s aktívnymi satelitmi. Drvivá väčšina manévrov na vyhýbanie sa ESA je výsledkom mŕtvych satelitov alebo fragmentov z predchádzajúcich zrážok," dodali v ďalšom tweete.

Až 12-tisíc satelitov

ESA podnikla kroky po tom, čo sa od americkej armády dozvedela, že pravdepodobnosť kolízie bola 1: 1 000 - teda 10-krát vyššia ako prahová hodnota ESA na vykonanie manévru na zabránenie zrážkam, uvádza Forbes.com.

ESA oslovila SpaceX, ktorý zrejme dostal rovnaké varovanie pred zrážkou. "Ale SpaceX odmietol presunúť Starlink 44," povedal Holger Krag, ktorý vedie ESA Space Debris Office. "Na základe toho sme informovali SpaceX, ktorý odpovedal a uviedol, že nemá v úmysle podniknúť kroky. Bolo aspoň jasné, kto musí reagovať," povedal Krag."

Aeolus vypustili do vesmíru v auguste 2018 s cieľom monitorovať zemskú atmosféru a počasie, so zvláštnym dôrazom na lepšie pochopenie vetra. Starlink 44 odštartoval v máji tohto roku spolu s 59 ďalšími satelitmi, aby pomohol položiť základ pre plánovanú konšteláciu internetových satelitov SpaceX.

SpaceX má v úmysle poslať do vesmíru oveľa viac Starlinkov - možno až 12-tisíc. A niekoľko ďalších spoločností, vrátane Amazonu a OneWeb, vyvíja svoje vlastné obrovské konštelácie internetu.

Bude to bežné

"Manévre vyhýbania sa zrážkam sa preto môžu v najbližších rokoch stať oveľa bežnejšie - v skutočnosti také bežné, že dohľad nad týmito operáciami bude pravdepodobne nemožný," uviedli predstavitelia ESA.

ESA sa preto pripravuje na automatizáciu tohto procesu pomocou umelej inteligencie. "Od počiatočného vyhodnotenia možnej kolízie po družicu, ktorá sa snaží prekonať prekážku, sú na ochranu našej vesmírnej infraštruktúry potrebné automatizované systémy."

Existujú aj ďalšie potenciálne problémy s takými obrovskými satelitnými sieťami. Napríklad krátko po tomto májovom vypustení Starlinku, niektorí astronómovia vyjadrili obavy, že konštelácia by mohla výrazne zhoršiť ich pohľad na nočnú oblohu.

01 - Modified: 2019-05-30 14:44:25 - Feat.: 0 - Title: Fascinujúce a desivé. Muskove satelity môžu zmeniť oblohu
01 - Modified: 2023-10-27 07:11:52 - Feat.: - Title: Putin žiada rýchlejšie a komerčne úspešnejšie vesmírne projekty. Plán chce mať hotový do budúceho leta 02 - Modified: 2023-09-13 06:03:26 - Feat.: - Title: Putin naznačil, že Rusko by mohlo Severnej Kórei pomôcť v budovaní satelitov 03 - Modified: 2023-02-08 23:14:36 - Feat.: - Title: Tajomný ruský satelit sa opäť rozpadá. Americké vesmírne sily sledujú jeho trosky na obežnej dráhe 04 - Modified: 2022-10-27 10:18:40 - Feat.: - Title: Kremeľ posiela vyhrážky Západu: Komerčné satelity môžu byť legitímnymi cieľmi odvetného útoku 05 - Modified: 2022-02-27 10:07:13 - Feat.: - Title: Na Ukrajine je dostupná internetová služba Starlink, hovorí šéf SpaceX Musk
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 11:21