StoryEditor

Astronauti opravujú na ISS dôležité zariadenie

15.11.2019, 15:14
Autor:
vsevse
Na Medzinárodnej vesmírnej stanici práve prebieha jedna z fáz opravy spektrometra AMS. Je to jedno z najzložitejších zariadení na obežnej dráhe. Jeho oprava si preto vyžiada niekoľko výstupov.

Sedem ton ťažké zariadenie AMS (alfa magnetický spektrometer), ktoré slúži na ISS už od začiatku tohto desaťročia, potrebuje vylepšenie a údržbu. Pôvodné plány pritom hovorili o trojročnom fungovaní, píše Technet.cz.

Pretože je spektrometer, ktorý zachytáva kozmické žiarenie, naozaj zložitý, musí jeho oprava prebehnúť v niekoľkých fázach. Tie sú naplánované na niekoľko mesiacov.

Teraz prebieha prvá časť, kedy astronauti Luca Parmitano z Európskej vesmírnej agentúry a Andrew Morgan z NASA strávia vo voľnom vesmíre približne šesť a pol hodiny. Na záberoch je od seba rozoznáte podľa obleku.

Parmitano má na sebe oblek s červenými pruhmi a jeho kamera prenáša obraz doplnený o číslovku 11, naproti tomu Morgan má oblek bez pruhov a kameru s osemnástkou.

Ich cieľom je pripraviť materiál, odstrániť kryt, ktorý časť AMS chráni pred kozmickým smetím, a nainštalovať madlá. To všetko je "len" príprava na nasledujúcu kozmickú vychádzku.

Celá akcia mohla začať až potom, ako kozmická loď Cygnus od spoločnosti Northrop Grumman (NG-12) doviezla posledné vybavenie a materiál, ktorý bude k opravám a úpravám potreba.

Jednou z vecí, ktorú je nutné opraviť, sú chladiace čerpadlá, ktoré majú na starosti udržiavanie teploty kremíkového trackeru. To je jeden z dôležitých detektorov AMS, ktorého dáta sú potrebné v kombinácii s dátami z iných prístrojov pre celkové výsledky namerané AMS.

Na začiatku misie bola k dispozícii štyri čerpadlá, z ktorých tri boli záložné. Teraz pracuje len jedno. Konkrétne v marci 2014 prestalo fungovať prvé z chladiacich čerpadiel a u ďalšieho vedci zistili, že došlo k jeho degradácii. V marci 2017 sa muselo prejsť na posledné plne funkčné čerpadlo.

Opatrnosť predovšetkým

Všetko je potrebné robiť s mimoriadnou opatrnosťou a starostlivosťou. AMS je jedno z najdrahších zariadení na ISS a na jeho vývoji sa podieľalo 600 fyzikov z 56 inštitúcií v 16 krajinách. Navyše nebolo v pláne, že by sa malo opravovať, a tak je prístup k jeho súčastiam zložitejší.

AMS zachytáva vysokoenergetické kozmické žiarenie a má vedcom pomôcť odpovedať na základné otázky o povahe antihmoty, neviditeľnej "temnej hmoty", ktorá tvorí väčšinu hmoty vo vesmíre, a ešte tajomnejšiu temnú energiu. O tej si vedci myslia, že zrýchľuje expanziu vesmíru.

Na ISS bol prístroj privezený na palube raketoplánu Endeavour a nainštalovaný v roku 2011. A ako už bolo spomenuté, v roku 2014 začalo zariadenie vykazovať prvé známky opotrebenia, ale na jeho fungovanie to nemalo vplyv.

Od roku 2011 AMS stačil zachytiť na 140 miliárd častíc kozmického žiarenia. Pričom zaznamenal dáta o type častíc a ich vlastnostiach, ako je hmotnosť, rýchlosť, náboj a smer ich pohybu. Tieto dáta potom následne vedci analyzujú.

Teraz nastal čas, aby sa rovnako ako u mnohých ďalších prístrojov, ktoré sú vystavené drsnému kozmickému prostrediu, opravil a vylepšil, aby mohol pokračovať v zbere dát.

01 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 02 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 03 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko 04 - Modified: 2024-04-08 09:37:23 - Feat.: - Title: Na severoamerickom kontinente bude o pár hodín možné sledovať úplné zatmenie Slnka 05 - Modified: 2024-04-10 08:45:47 - Feat.: - Title: Blíži sa úplné zatmenie Slnka. A mohlo by vyriešiť zvláštnu záhadu
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 20:32