StoryEditor

Okolo Zeme preletí veľký asteroid, viditeľný bude pravdepodobne aj zo Slovenska

23.04.2020, 15:10
Autor:
sansan
Amatérski astronómovia budú môcť pozorovať malými ďalekohľadmi asteroid, ktorý preletí okolo Zeme v stredu 29. apríla.

Aj keď je vesmírne teleso 1998 OR2 označované ako „potenciálne nebezpečné“, k žiadnej zrážke s našou planétou nedôjde. „Asteroid 1998 OR2 bezpečne preletí okolo Zeme vo vzdialenosti 6,2 milióna kilometrov,“ uviedli vedci z vesmírnej agentúry NASA.

Na obavy nie je dôvod

Odhaduje sa, že asteroid má priemer od 1,8 do 4,1 kilometra a okolo našej planéty prejde vo vzdialenosti, ktorá je viac ako 16-násobkom priemernej vzdialenosti medzi Zemou a Mesiacom. Gianluca Masi

​Hoci NASA klasifikuje asteroidy, ktoré sa nachádzajú vo vzdialenosti menšej ako 7,5 milióna kilometra od Zeme ako potenciálne nebezpečné, pri asteroide 1998 OR2 sa netreba ničoho obávať, keďže jeho obežná dráha je podrobne skúmaná od roku 1998.

Asteroid je na väčších profesionálnych ďalekohľadoch už nejaký čas viditeľný. Projekt Virtual Telescope Project ho pozoruje asi dva mesiace a pravidelne zverejňuje nové snímky tohto vesmírneho kameňa, ktorý letí vesmírom rýchlosťou 31-tisíc kilometrov za hodinu. Ten ho vyfotil 18. apríla zo vzdialenosti asi až 16,1 milióna kilometra od Zeme.

Podľa talianskeho astrofyzika Gianlucu Masiho, ktorý projekt vedie, však bude pravdepodobne v noci preletu dostatočne jasný na to, aby sme ho mohli vidieť aj pomocou menších astronomických ďalekohľadov. A to aj z územia Slovenska.

Aplikácia EarthSky.org očakáva, že 1998 OR2 bude viditeľný na ďalekohľadoch s rozmermi najmenej 15 alebo 20 centimetrov, pokiaľ to samozrejme počasie dovolí. Prelet bude navyše online vysielať aj Masiho projekt na stránke virtualtelescope.eu.

Pozorujú ho už 32 rokov

Čo sa týka histórie asteroidu 1998 OR2 astronómovia ho oficiálne objavili 24. júla 1998. Za 32 rokov jeho pozorovaní sa podarilo určiť jeho trajektóriu až do roku 2197. Obežná dráha asteroidu podľa nich nie je pre Zem potenciálne nebezpečná v časovom rozsahu ďalších stoviek, ak nie tisícok rokov.

Ďalší prelet 1998 OR2 okolo Zeme sa uskutoční v roku 2031 a podľa výpočtov by mal byť ešte vo väčšej vzdialenosti ako tento aprílový.

A jeho najbližší prelet okolo Zeme v tomto storočí nastane v roku 2079, keď preletí do vzdialenosti asi 1,8 miliónov kilometrov od Zeme, čo je stále asi štyrikrát ďalej ako Mesiac. To znamená, že vzdialenosť od Zeme bude stále veľká.

menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 00:22