StoryEditor

Družica, vozidlo aj helikoptéra. K Marsu sa blížia tri rôzne misie

08.02.2021, 13:16
Autor:
vsevse
Na Marse bude od zajtra rušno. Po niekoľkomesačnom medziplanetárnom lete k nemu dorazia hneď tri stroje rôznych štátov. Popri známych vesmírnych dobyvateľoch USA a Číne to bude aj loď Spojených arabských emirátov. Kto nikým nevyhlásené preteky vyhrá a priletí prvý?

Po dvoch rokoch panovali vlani v lete znovu výhodné podmienky na vypustenie lodí, ktoré chcú odcestovať na Mars.

Vzhľadom na to, že Zem a Mars obiehajú okolo Slnka rôznymi rýchlosťami a v rôznych vzdialenostiach, nastáva približne každých 26 mesiacov situácia, keď sú obe planéty vo vzájomnej pozícii, ktorá umožňuje energeticky najefektívnejšiu cestu na Mars.

Skúmanie klimatických zmien

Teraz sa po mnohomesačnom putovaní kozmickým priestorom k štvrtej planéte Slnečnej sústavy priblížili tri stroje, uvádza Technet.cz.

Termíny jednosmernej trasy Zem – Mars

• Amal (SAE) – 9. februára 2021
• Tchien-wen (CNSA) – 10. februára 2021
• Perservance (NASA) – 18. februára 2021

Ak sa všetko podarí, ako má, a zatiaľ nie je dôvod si to nemyslieť, potom budú kozmické agentúry Spojených arabských emirátov a Číny ešte len piatou a šiestou organizáciou, ktoré bezpečne dosiahli červenú planétu. Pred nimi sa to podarilo iba Európe, Indii, Rusku a Spojeným štátom.

​Čína sa v prípade úspechu zapíše na druhé miesto krajín, ktoré dokázali na Marse bezpečne pristáť, doteraz sa žiadnej inej krajine okrem Spojeným štátov nepodarilo dopraviť na povrch Marsu aparát, ktorý by následne fungoval. Sonda Amal, čo znamená Nádej, má z týchto troch letov najmenšie ambície.

Jej úlohou bude z obežnej dráhy skúmať atmosféru Marsu a monitorovať klimatické zmeny. Misia má prvýkrát v dejinách zachytiť atmosféru v rôznych obdobiach roka, ktorý na Marse trvá takmer 687 pozemských dní.

Oveľa náročnejšie budú misie Číny a USA. Obe majú za cieľ pristáť na Marse s pojazdným laboratóriom. Americká NASA si na pristátie vozidla Perseverance (Vytrvalosť) vybrala 49-kilometrový marťanský kráter Jezero.

Šesťkolesové vozidlo Perseverance bude okrem iného zbierať údaje o klíme a geológii planéty a takisto vzorky horniny a prachu, ktoré by v budúcnosti mali byť prepravené na Zem.

Vo vzduchu len niekoľko minút

Spolu s vozidlom dorazí aj malý dron nazvaný Ingenuity (Dôvtip). Táto helikoptérka sa bude musieť vysporiadať s výrazne redšou atmosférou a prípadnými prachovými búrkami, ktoré lietanie výrazne obmedzujú. Aj preto bude stroj vo vzduchu vždy len niekoľko minút a bude skúmať okolie pojazdného laboratória.

Svoju marsovskú misiu Čína pomenovala Tchien-wen, čo v preklade znamená Otázky k nebesiam. Aj keď dorazí k Marsu ako druhá, bude okolo planéty krúžiť niekoľko týždňov, než vypustí pristávací modul s roverom.

Ten pristane na zaujímavej planine Utopia Planitia na severnej pologuli Marsu. Pod jej povrchom by sa mala skrývať pomerne veľká zásoba vodného ľadu.

Rover je navrhnutý tak, aby vydržal na Marse fungovať asi 90 dní. Je vybavený šiestimi prístrojmi napríklad na detekciu povrchových prvkov, minerálov a typov hornín.

Okrem topografických a multispektrálnych snímok dokáže vozidlo študovať klímu a magnetické pole. Rover nesie radar, ktorý dokáže preniknúť pod povrch Marsu.

01 - Modified: 2022-04-29 09:34:15 - Feat.: - Title: Ingenuity prvýkrát v ôsmich metroch. A ukázal, čo „ostalo“ z pristátia na Marse 02 - Modified: 2022-04-21 10:50:31 - Feat.: - Title: Ako vyzerá zatmenie Slnka z inej planéty? Rover na Marse natočil fascinujúce video 03 - Modified: 2022-01-18 15:02:46 - Feat.: - Title: Curiosity objavilo na Marse ložiská izotopu spájaného so životom. Vedci nechcú nechať nič na náhodu 04 - Modified: 2021-10-18 14:30:03 - Feat.: - Title: Mars predstavuje novú riaditeľku ľudských zdrojov pre Strednú Európu 05 - Modified: 2021-08-13 14:48:13 - Feat.: - Title: Novým manažérom spoločnosti Mars pre slovenský trh sa stal Radovan Veselý
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 09:36