StoryEditor

V zajatí družíc. Satelity určujú náš život oveľa viac, ako si myslíme

28.07.2021, 00:00
Lietajú nám vysoko nad hlavou, na nočnej oblohe si ich občas pletieme s hviezdami, ovplyvňujú náš život každý deň. Umelé družice navigujú ľudstvo do budúcnosti.

Najväčšie satelity vážia niekoľko ton a môžu sa presúvať medzi orbity, zatiaľ čo tie najmenšie nedosahujú ani veľkosti hádzanarskej lopty, zistil magazín Víkend.

Zazvoní budík, siahneme po telefóne na nočnom stolíku a v tej chvíli sa prepojíme s obežnou dráhou Zeme. Nadviažeme spojenie, ktoré už bude trvať celý deň, a ak by náhodou nefungovalo, budeme z toho dosť pravdepodobne silno nesvoji.

Umelé družice neriadia náš život, však my sami ho podľa vysielania z umelých družíc riadime pomerne značne. Nielen informácia o aktuálnom čase na obrazovke mobilného telefónu je korigovaná satelitom.

Rovnaké to je s predpoveďou počasia, podľa ktorej budeme vyberať svoj odev pre daný deň. Aj jasnú, zatiahnutú, veternú či daždivú klímu nám namiesto žaby v pohári pomáhajú určovať prístroje, ktoré sme poslali rotovať okolo zemegule.

​O celkovom prínose satelitov ťažko môžeme polemizovať. "Ak by sme ich teraz hromadne vypli, môžeme sa rozlúčiť so životom moderných pôžitkov, ako ho poznáme, pretože takmer všetko v elektronickom svete nejakou formou družice využíva," hovorí Jan Spratek, odborný pracovník Hvezdárne a planetária hl. m. Prahy a bývalý spolupracovník Európskej vesmírnej agentúry.

Zároveň sa v spojení s navyšovaním počtov družíc obavy a protesty v poslednej dobe objavujú. Otázky znejú pomerne jasne: Nie je satelitov príliš veľa? Neznemožňovali vedeckú prácu? Nezačnú sa navzájom zrážať? Všetky otázky majú svoje opodstatnenie.

Futbal aj fotky

Na začiatok je dobré povedať, že prirodzenú družicu má planéta Zem jednu. Je jej Mesiac. Teleso, ktoré bude okolo našej matičky obiehať dokola bez našej pom...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Uvidíme na oblohe druhý Mesiac? Príčinou môže byť neobvyklá hviezda 03 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 04 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre 05 - Modified: 2024-04-16 18:03:17 - Feat.: - Title: Astronómovia objavili najväčšiu čiernu dieru v Mliečnej ceste. Je 33-krát väčšia než Slnko
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 04:40