ILUSTRAČNÉ FOTO: REUTERS
StoryEditor

Zem zasiahnu slnečné búrky, ktoré môžu poškodiť satelity a prerušiť signál, varuje NASA

30.11.2023, 15:07
Autor:
svmsvm

Vedci uviedli, že pokiaľ budú výpadky na póloch časté, môže bez väčších problémov dôjsť až ku globálnemu narušeniu signálu.

Silné erupcie na Slnku naberajú na sile a našej planéte hrozí stret so slnečnou búrkou. Uviedol to americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) spoločne s tvrdením, že najkritickejším dňom má byť štvrtok 30. novembra. Podobné búrky najčastejšie rušili rádiové a GPS signály a pri tejto sa nemá podľa NASA očakávať výnimka.

NASA poskytla vyjadrenie portálu The Economic Times. Vedci okrem iného vysvetľujú, že búrka spôsobí uvoľnenie slnečných vĺn, ktoré obsahujú vysoko nabité ióny schopné poškodiť satelity a komunikačné systémy na celej planéte.

Úrad odhaduje, že výpadok môže na niektorých miestach trvať dlhšie ako 15 hodín a búrku popisujú ako menšej úrovne, ale intenzívnu. V minulosti podobné druhy slnečných búrok najčastejšie spôsobili výpadky signálov, najmä v blízkosti pólov. Vedci tiež uviedli, že pokiaľ budú výpadky na póloch časté, môže bez väčších problémov dôjsť až ku globálnemu narušeniu.

image

Kedy bude na Slovensku zatmenie Slnka? Toto sú presné dátumy, ktoré ťa však rozhodne nepotešia

Spoločne so slnečnými búrkami prichádza za podobných podmienok aj polárna žiara. Zatiaľ čo v polárnych oblastiach sú celkom bežné, v nižších zemepisných šírkach je ich výskyt vzácny. Podľa astronóma Petra Horálka z Fyzikálneho ústavu v Opave je polárna žiara dôsledkom priameho zásahu Zeme oblakom nabitých častíc zo Slnka, ktorý sa pri búrke uvoľní.

Tento rok bolo v Česku a na Slovensku vidieť polárnu žiaru v začiatkoch novembra, vo februári a v apríli, kedy bola na mnohých miestach výrazná a dobre viditeľná aj z veľkých miest, aj vtedy niekde pozorovania zhatili mraky. Žiara bola nielen červená a zelená, ale mala aj odtiene ružovej a siahala až do zenitu, komentovala vtedy na webe tento nevšedný nebeský zážitok Česká astronomická spoločnosť.

01 - Modified: 2024-04-24 07:00:00 - Feat.: - Title: NASA našla v kozme zmutované baktérie. Môžu ohroziť posádku na vesmírnej stanici 02 - Modified: 2024-04-22 06:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Pes na Mesiaci či Marse už nemusí byť fikcia. NASA už trénuje prieskumného štvornohého miláčika 03 - Modified: 2024-04-19 12:00:00 - Feat.: - Title: NASA objavila baktérie odolné voči kozmickému žiareniu. Teraz ich chcú používať v produktoch, ktoré má doma každý 04 - Modified: 2024-04-18 10:11:08 - Feat.: - Title: Na dom mu spadol odpad z vesmíru. Teraz NASA potvrdila, že je to kus z batérie 05 - Modified: 2024-04-18 04:56:52 - Feat.: - Title: Šéf NASA varuje pred čínskou vojenskou prítomnosťou vo vesmíre
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
28. apríl 2024 11:13